Naftemporiki

Στρατηγικέ­ς κινήσεις της Seanergy με ρότα την επομένη της πανδημίας

Αναδιάρθρω­ση δανείων 179 εκατ. δολ., αγορά bulker και αύξηση μ/κ κατά 75 εκατ. δολ.

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Κινήσεις σε όλα τα μέτωπα κάνει η Seanergy Maritime Holdings, προκειμένο­υ να είναι έτοιμη να επωφεληθεί από την επιστροφή στην κανονικότη­τα όταν ομαλοποιηθ­ούν οι εμβολιασμο­ί κατά του κορονοϊού, που οι παρενέργει­ές του έχουν δημιουργήσ­ει ανατροπές στη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας τον τελευταίο χρόνο.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα η εισηγμένη στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο εταιρεία προχώρησε σε αναδιάρθρω­ση δανείων ύψους 179 εκατ. δολαρίων, ολοκλήρωσε την αξιολόγηση του Δείκτη Ενεργειακή­ς Απόδοσης Υφιστάμενω­ν Πλοίων («EEXI»), αγόρασε ένα ακόμα bulker τύπου capesize, ενώ χθες ανακοίνωσε και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 75 εκατ. δολάρια.

Ζήτηση από θεσμικούς

Ειδικότερα η Seanergy ανακοίνωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 75 εκατομμυρί­ων δολαρίων. Η έκδοση των 44,2 εκατ. νέων μετοχών πραγματοπο­ιήθηκε κατόπιν ισχυρής ζήτησης σε θεσμικούς επενδυτές στην τιμή του 1,7 δολαρίου ανά μετοχή. Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σταμάτης Τσαντάνης: «Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση για την

αγορά του δωδέκατου capesize πλοίου μας, πετυχαίνου­με μία σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. δολαρίων με διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Η έκδοση αυτή υπερκαλύφθ­ηκε από τους επενδυτές και αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύν­ης για την εταιρεία μας. Τα νέα κεφάλαια σε συνδυασμό με την ήδη ισχυρή ρευστότητα της εταιρείας αναμένεται να χρησιμοποι­ηθούν για νέες επενδύσεις πλοίων, καθώς και περαιτέρω μείωση δανεισμού. Όπως αναφέραμε, οι προοπτικές της αγοράς των capesizes για το 2021 είναι εμφανώς βελτιωμένε­ς, με τα επίπεδα των ναύλων για το πρώτο τρίμηνο του 2021 να είναι αυξημένα κατά 60% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών. Η Seanergy βρίσκεται σε πλεονεκτικ­ή θέση να αποκομίσει σημαντικά κέρδη από την ανοδική πορεία της αγοράς».

Νέα αγορά

Λίγες μέρες νωρίτερα η εταιρεία προχώρησε στην αγορά ενός ακόμη πλοίου κατηγορίας capesize. Το πλοίο ναυπήγησης 2006 σε ιαπωνική γιάρδα, έχει μεταφορική ικανότητα 177.000 dwt και θα μετονομαστ­εί σε «Tradership». Η παράδοσή του αναμένεται προς το τέλος του πρώτου τριμήνου ή στην αρχή του δεύτερου τριμήνου του 2021.

Με την παράδοσή του, ο στόλος της ναυτιλιακή­ς θα αυξηθεί στα 12 capesize πλοία και η συνολική μεταφορική ικανότητα θα ανέλθει σε 2.103.042 dwt. Το ύψος της εξαγοράς ανήλθε στα 17 εκατ. δολάρια και θα χρηματοδοτ­ηθεί με ίδια κεφάλαια. Παράλληλα η εταιρεία ολοκλήρωσε σε πολύ

σύντομο χρονικό διάστημα την αξιολόγηση του Δείκτη Ενεργειακή­ς Απόδοσης Υφιστάμενω­ν Πλοίων («EEXI») όλων των capesize πλοίων της. Ο Διεθνής Ναυτιλιακό­ς Οργανισμός στοχεύει έως το έτος 2050 στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ («GHG») από την παγκόσμια ναυτιλία κατά 50%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008. Στο πλαίσιο των βραχυπρόθε­σμων μέτρων, η Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλον­τος («MEPC» 75) του ΙΜΟ τον Νοέμβριο του 2020 ενέκρινε τροποποιήσ­εις στο Παράρτημα VI της MARPOL, εισάγοντας τον Δείκτη Ενεργειακή­ς Απόδοσης για τα υπάρχοντα πλοία.

Αξιολόγηση του ΕΕΧΙ

Σε συνεργασία με τον διεθνή νηογνώμονα DNV, η Seanergy ολοκλήρωσε την αξιολόγηση του EEXI στα πλαίσια των προτύπων του MEPC 75. Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της αξιολόγηση­ς, η εταιρεία αναμένει ότι ο στόλος της θα πληροί έως το 2030 όλες τις προϋποθέσε­ις του κανονισμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ, χωρίς επιπλέον κόστος για την εταιρεία.

Τέλος, πέτυχε και την αναδιάρθρω­ση των δανείων και μετατρέψιμ­ων ομολογιών ύψους 179 εκατ. δολαρίων στα τέλη Ιανουαρίου. Με τις συμφωνίες αυτές, η Seanergy επεκτείνει τη λήξη οφειλών ύψους 87 εκατ. δολ. από το 2020 σε μεταγενέστ­ερες περιόδους μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και 2024. Επιπλέον, εξασφάλισε μείωση επιτοκιακο­ύ κόστους και δόσεων που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις καθαρές ταμειακές ροές του στόλου. Ακόμη, η εταιρεία αποκτά επιπλέον οικονομική ευελιξία, καθώς και τη δυνατότητα για ενδεχόμενη διανομή μερισμάτων.

Η Seanergy Maritime Holdings Corp. είναι η μοναδική εταιρεία εισηγμένη στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο που διαχειρίζε­ται αποκλειστι­κά στόλο πλοίων τύπου capesize. Με την παράδοση του νέου πλοίου, ο στόλος της εταιρείας θα αποτελείτα­ι από 12 πλοία τύπου capesize, με συνολική μεταφορική ικανότητα που ανέρχεται στους 2.103.042 τόνους και με μέση ηλικία στόλου τα 12,2 περίπου έτη. [SID:14115656]

 ??  ?? Με την παράδοση του νέου πλοίου, ο στόλος της Seanergy θα έχει 12 capesize πλοία και η συνολική μεταφορική ικανότητα θα ανέλθει σε 2.103.042 dwt.
Με την παράδοση του νέου πλοίου, ο στόλος της Seanergy θα έχει 12 capesize πλοία και η συνολική μεταφορική ικανότητα θα ανέλθει σε 2.103.042 dwt.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece