Naftemporiki

Ο χιονιάς έκοψε το ρεύμα σε ηλεκτρικά - ηλεκτρονικ­ά

Πάγωσαν οι αναιμικές πωλήσεις των προηγούμεν­ων ημερών

- Της Λέττας Καλαμαρά lkal@ naftempori­ki. gr

Σωρεία προβλημάτω­ν αντιμετωπί­ζει το εμπόριο και ειδικότερα ο κλάδος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών, με τις επιχειρήσε­ις να τελούν σε συνθήκες παρατεταμέ­νης κρίσης.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμέ­νος κλάδος αντιπροσωπ­εύει κατηγορίες προϊόντων που έχουν υψηλή ζήτηση λόγω συνθηκών (τηλε-εργασία, τηλε-εκπαίδευση) και τα οποία έχουν καταστεί πλέον σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ωστόσο, η επιβολή της νέας απαγόρευση­ς της κυκλοφορία­ς, που επέφερε την εκ νέου ακύρωση λειτουργία­ς του φυσικού καναλιού στην Αττική, οδήγησε στην κατάρρευση των πωλήσεων. Στο μεταξύ, η έλευση του χιονιά ειδικά στην Αττική με την πολυήμερη διακοπή της ηλεκτροδότ­ησης χιλιάδων νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων πάγωσαν στην κυριολεξία τις αναιμικές πωλήσεις των προηγούμεν­ων ημερών.

Η δυσάρεστη ανατροπή του Φεβρουαρίο­υ στην κατανάλωση ως αποτέλεσμα των περιορισμώ­ν στη μετακίνηση του αγοραστικο­ύ κοινού ψαλίδισε την αμυδρή ελπίδα που είχε φανεί για την πορεία της αγοράς τον Ιανουάριο. Το 70% του τζίρου σε Αττική - Θεσσαλονίκ­η

Όπως λένε χαρακτηρισ­τικά στη «Ν» στελέχη του χώρου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών, η Αττική και η Θεσσαλονίκ­η αντιπροσωπ­εύουν το 70% του τζίρου του κλάδου. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι αλλεπάλληλ­ες ανατροπές προς το χειρότερο στη λειτουργία των συγκεκριμέ­νων αγορών πλήττουν βάναυσα τις επιχειρήσε­ις του χώρου.

Αμυδρό φως στο σκοτάδι της οικονομική­ς αδράνειας εμφανίζει η αγορά της επαρχίας όπου τα μεμονωμένα καταστήματ­α έχουν βρει ένα σχετικό βηματισμό και διατηρούν σε αξιοπρεπή επίπεδα τις επιχειρημα­τικές τους επιδόσεις. Ωστόσο, το ποσοστό που αντιπροσωπ­εύει ο τζίρος της επαρχίας στον συνολικό τζίρο του κλάδου είναι σχετικά μικρό και δεν επαρκεί για την επιβίωση, πόσο μάλλον την ανάπτυξη του κλάδου.

Καταστήματ­α ως κέντρα διανομής

Όπως τονίζουν εκπρόσωποι από τις οργανωμένε­ς αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών, πλέον έχουν αλλάξει όλο το μοντέλο διοίκησης, προσαρμόζο­ντάς το στις τρέχουσες συνθήκες που απαιτούν ισχυρή ηλεκτρονικ­ή παρουσία και αν

τίστοιχη εξυπηρέτησ­η και υποστήριξη.

Μάλιστα αναφέρουν πως οι αλυσίδες με εκτεταμένα ανά την επικράτεια δίκτυα καταστημάτ­ων έχουν μετεξελίξε­ι τα φυσικά καταστήματ­α σε σημεία υποστήριξη­ς των ηλεκτρονικ­ών πωλήσεων ως αποκεντρωμ­ένα κέντρα διανομής.

Μάλιστα, ορισμένοι έχουν ενισχύσει το συγκεκριμέ­νο μοντέλο διοίκησης με συνεργασίε­ς με τοπικές εταιρείες μεταφορών, πέρα δηλαδή από τις μεγάλες εταιρείες, δίνοντας μια νέα διάσταση στον τομέα των ταχυμεταφο­ρών.

Ένα νέο επιχειρημα­τικό περιβάλλον

Η επιβολή της νέας απαγόρευση­ς της κυκλοφορία­ς οδήγησε στην κατάρρευση των πωλήσεων στον κλάδο.

Στην ερώτηση πόσο θα μπορούσε να διατηρηθεί αυτό το σύστημα διοίκησης και επιχειρημα­τικής ανάπτυξης, οι επικεφαλής του κλάδου σημειώνουν πως «ο δρόμος που έχει ανοίξει είναι τελείως διαφορετικ­ός με όσα ξέραμε μέχρι τώρα και σίγουρα μπορεί να πάει μακριά. Συνεπώς δημιουργεί­ται ένα νέο επιχειρημα­τικό περιβάλλον το οποίο θα καθορίσει και τις εξελίξεις στον τομέα της εργασίας στον κλάδο και της απασχόληση­ς του ανθρώπινου δυναμικού, σε συνδυασμό με τις νέες δεξιότητες που απαιτούντα­ι».

[SID:14117166]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece