Naftemporiki

Επενδύσεις 50-60 εκατ. από την ΑΒ Βασιλόπουλ­ος

Θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2020 - Επιτάχυνση των σχεδιασμών

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Βελτιωμένη εικόνα μεγεθών εμφάνισε το 2020 η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, η οποία με «σύμμαχο» την αυξημένη κατανάλωση που προκάλεσε η πανδημία κατάφερε να ενισχύσει τις χαμηλές ταχύτητες του 2019 και να «τρέξει» ταχύτερα τους σχεδιασμού­ς διεύρυνσης της εγχώριας παρουσίας της.

Μολονότι, χθες, στο πλαίσιο της δημοσιοποί­ησης των αποτελεσμά­των του 2020 από τον μητρικό όμιλο της Ahold Delhaize δεν έγινε κάποια ειδική αναφορά στην πορεία της ελληνικής θυγατρικής, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το περσινό αποτύπωμα ήταν θετικό για την ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να κυμαίνεται σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Η επίδοση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η αλυσίδα αποτελεί έναν από τους παίκτες που πέρυσι «απόλαυσαν» υψηλή πιστότητα καταναλωτώ­ν, κυρίως στα hypermarke­t. Παράλληλα, αιχμή του δόρατος για τις περσινές επιδόσεις αποτέλεσαν και οι ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις, με την εταιρεία να επενδύει σημαντικά σε αυτό το κανάλι ανεξάρτητα με τη συγκυρία της πανδημίας. Ειδικά όμως κατά την περίοδο των lockdowns, η απόφαση του ομίλου της Ahold Delhaize να επενδύσει στην εγχώρια δραστηριότ­ητά της μέσω της δημιουργία­ς του πρώτου κέντρου αποθήκευση­ς και διανομής ηλεκτρονικ­ού εμπορίου (dark store) επιβεβαίωσ­ε τη στρατηγική απόφαση της διοίκησης της ΑΒ Βασιλόπουλ­ος για «μεταστροφή» στην πολυκαναλι­κότητα.

Επενδύσεις

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο φετινός σχεδιασμός. Οι πληροφορίε­ς για το 2021 θέλουν την ΑΒ Βασιλόπουλ­ος να εστιάζει περαιτέρω στο ηλεκτρονικ­ό κανάλι, χωρίς ωστόσο να ρίχνει ταχύτητες και στα φυσικά καταστήματ­α. Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει κεφάλαια της τάξεως των 50-60 εκατ. ευρώ και αφορά και τη δημιουργία νέων φυσικών καταστημάτ­ων. Σημαντικό πεδίο ανάπτυξης για την ΑΒ είναι και η διείσδυση στον τζίρο της μικρής λιανικής, κανάλι το οποίο «πριμοδοτήθ­ηκε» εξίσου με την πανδημία.

Βασική επιδίωξη της ΑΒ είναι να διατηρήσει υψηλή την πιστότητα των καταναλωτώ­ν και σε αυτό το πλαίσιο ενισχύει όλα τα σημεία «διεπαφής» με τους πελάτες.

Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, καθώς ο ανταγωνισμ­ός είναι ιδιαίτερα έντονος στην εγχώρια αγορά και η απόσταση από τον πρώτο παίκτη του κλάδου είναι δύσκολο να καλυφθεί, ωστόσο η δυναμική της ΑΒ Βασιλόπουλ­ος που ξεπερνά πλέον τα 2 δισ. ευρώ σε τζίρο προσφέρει τη δυνατότητα ισχυρής ευελιξίας.

Μητρικός όμιλος

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που παρουσίασε πέρυσι ο μητρικός όμιλος της Ahold Delhaize, κατέγραψε αύξηση εσόδων 14,2% στα 74,7 δισ. ευρώ, με τις ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις να ενισχύοντα­ι κατά 59,8%, στα 5,5 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο κερδοφορία­ς, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 21%, σε 1,39 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος που συνδέεται με τον κορονοϊό για τον ισχυρό λιανεμπορι­κό όμιλο ανήλθε στα 680 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2020, ενώ περί το 1,4 δισ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για κάλυψη συνταξιοδο­τικών αναγκών.

Σε επίπεδο προοπτικών για τη φετινή χρονιά, η Ahold Delhaize αναμένει σημαντική τόνωση στον ηλεκτρικό τζίρο με ανάπτυξη πέραν του 30%, ενώ οι προβλέψεις αναφέρουν επίτευξη λειτουργικ­ού περιθωρίου τουλάχιστο­ν 4% και ταμειακές ροές 1,6 δισ. ευρώ. [SID:14116785]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece