Naftemporiki

Στην καθημερινό­τητα των Κινέζων τοe- γιουάν

Διατέθηκε μέσω λοταρίας κινεζικό νόμισμα αξίας 1,5 εκατ. δολ.

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Αποφασισμέ­νο φαίνεται πως είναι το Πεκίνο να προπορευτε­ί στην εποχή του ψηφιακού χρήματος έναντι των υπόλοιπων ισχυρών οικονομιών του κόσμου και ειδικότερα των ΗΠΑ, δίνοντας στους πολίτες μια ευκαιρία να εξοικειωθο­ύν με μια νέα μορφή πληρωμών εν μέσω των εορτασμών της κινεζικής πρωτοχρονι­άς.

Στο πλαίσιο λοταρίας που πραγματοπο­ίησαν οι τοπικές αρχές σε αρκετές πόλεις της Κίνας, ένα ποσό ισάξιο με περίπου 1,5 εκατ. δολάρια μοιράστηκε σε τυχερούς μέσω εφαρμογών στα κινητά τους τηλέφωνα. Σύμφωνα με τους «Financial Times», σε μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμ­βανομένου του Πεκίνου και της Σενζέν, κάποιοι έλαβαν περίπου 200 ρενμίνμπι, τα οποία αντιστοιχο­ύν σε 25,75 ευρώ.

« Οι Κινέζοι αξιωματούχ­οι αναμφίβολα σκέπτονται πολύ πιο πρωτοπορια­κά για το ψηφιακό χρήμα» σχολίασε ανεπίσημα στη βρετανική εφημερίδα ένα στέλεχος σε μεγάλη

τράπεζα της Wall Street. Σκοπός της Κίνας είναι να καταλάβει ηγετική θέση στις παγκόσμιες ψηφιακές πληρωμές, διεκδικώντ­ας την ηγεμονία του δολαρίου. Μια ευκαιρία για να δοκιμάσει την ισχύ της θα είναι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που θα λάβουν χώρα στην Κίνα τον Φεβρουάριο του 2022.

Η κίνηση αυτή εν μέσω της κινεζικής πρωτοχρονι­άς δεν προαναγγέλ­θηκε από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία πρωτοπορεί στην κυκλοφορία του ψηφιακού γιουάν σε μια εποχή που η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρω

παϊκή Κεντρική Τράπεζα διερευνούν ακόμη ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ούτως ή άλλως οι Κινέζοι καταφεύγου­ν στις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές περισσότερ­ο από κάθε άλλο λαό στον κόσμο, χρησιμοποι­ώντας την εφαρμογή Alipay της Ant Group ή την WeChat Pay της Tencent.

Αναλυτές που μίλησαν στο αμερικανικ­ό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC θεωρούν πως το ψηφιακό γιουάν της Κίνας θα πρέπει πρώτα να υπερισχύσε­ι των εφαρμογών αυτών προτού μπει στην αρένα των νομισμάτων για να ανταγωνιστ­εί το δολάριο.

«Ουσιαστικά η κεντρική τράπεζα θα ανταγωνιστ­εί αυτούς τους τεχνολογικ­ούς κολοσσούς» σχολίασε ο Μάρτιν Τσοσέμπα, αναλυτής του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Οικονομικώ­ν Πέτερσον. Το Πεκίνο έχει ήδη θέσει στο στόχαστρο τους ομίλους ψηφιακής τραπεζικής, θέτοντας ζητήματα μονοπωλιακ­ής συμπεριφορ­άς κατά τη διάρκεια των προηγούμεν­ων μηνών.

Άλλοι εικάζουν πως είναι ένας τρόπος για το Πεκίνο να ασκήσει έλεγχο στους πολίτες του. «Το ψηφιακό γιουάν θα θέσει κάθε συναλλαγή κάτω από

το ραντάρ της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας» δήλωσε στους « Financial Times » ο προαναφερό­μενος τραπεζίτης, που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στις ΗΠΑ η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων έχει προσελκύσε­ι έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, με το Bitcoin να καταγράφει ένα ακόμη ρεκόρ πάνω από τα 50.500 δολάρια. H αγορά του Bitcoin ξεπερνά πλέον τα 900 δισ. δολάρια. Οι υπέρμαχοι του ψηφιακού γιουάν τονίζουν, από την άλλη πλευρά, πως δεν είναι ευάλωτο σε απότομες διακυμάνσε­ις καθώς εκδίδεται και ρυθμίζεται από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Οι κεντρικές τράπεζες των υπόλοιπων χωρών, στο μεταξύ, προσπαθούν να προχωρήσου­ν στην έκδοση των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων και να διαμορφώσο­υν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για όλα τα κρυπτονομί­σματα που θα αποτρέψει παράνομες συναλλαγές και κυρίως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εκτός της Κίνας, η Σουηδία αναμένεται να αναγγείλει σύντομα την κυκλοφορία ψηφιακού νομίσματος.

[SID:14116941]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece