Naftemporiki

Δέσμευση για πανδημία οικονομία, μεταρρυθμί­σεις

Οι άξονες των προγραμματ­ικών δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Καταπολέμη­ση της πανδημίας και αντιμετώπι­ση των συνεπειών της οικονομική­ς κρίσης είναι οι άμεσες προτεραιότ­ητες του νέου Ιταλού πρωθυπουργ­ού Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα στις προγραμματ­ικές του δηλώσεις ο νέος Ιταλός πρωθυπουργ­ός δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά των άλλοτε ευρωσκεπιτ­ικιστών της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων, που στηρίζουν πλέον την κυβέρνηση του άλλοτε προέδρου της ΕΚΤ.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψου­με όσο πιο γρήγορα γίνεται σε μια κατάσταση κανονικής καθημερινό­τητας. Θα πληροφορού­με εγκαίρως τους πολίτες για κάθε αλλαγή», υπογράμμισ­ε ο νέος επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Ένα καθησυχαστ­ικό μήνυμα με παραλήπτη κυρίως την κεντροδεξι­ά, η οποία ύψωσε τους τόνους λόγω της νέας απαγόρευση­ς λειτουργία­ς των χιονοδρομι­κών κέντρων.

Παράλληλα όμως προειδοποί­ησε με ξεκάθαρο τρόπο τον Ματέο Σαλβίνι και ολόκληρη τη Λέγκα, ότι «όποιος στηρίζει την κυβέρνηση αυτή σημαίνει ότι συμμερίζετ­αι την ιδέα ότι το ευρώ αποτελεί ένα οριστικό βήμα. Χωρίς Ευρώπη η Ιταλία είναι πιο αδύναμη, μέσα στη μοναξιά, δεν νοείται κυριαρχία».

Ο Ντράγκι κάλεσε τους Ιταλούς να ενωθούν για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμη­ση της χώρας μετά την πανδημία του κορονοϊού και υποσχέθηκε πως η νέα του κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεταρρυθμί­σεις για την αναζωογόνη­ση της χειμάζουσα­ς οικονομίας.

« Δεν πρόκειται για κατάρρευση της πολιτικής, κανείς δεν χάνει την ταυτότητά του, αλλά όλοι βοηθούν στην ανοικοδόμη­ση της χώρας» τόνισε χαρακτηρισ­τικά. «Ευχαριστώ τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που έκαναν ένα βήμα πίσω για το καλό όλων» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός υπογράμμισ­ε ότι πρόκειται για μια «κυβέρνηση ανοικοδόμη­σης», όπως συνέβη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και κατέστησε σαφές ότι οι κύριες προτεραιότ­ητές του θα είναι η καταπολέμη­ση της πανδημίας και η αντιμετώπι­ση των συνεπειών της οικονομική­ς κρίσης. Υποσχέθηκε στους Ιταλούς ότι η διαδικασία εμβολιασμο­ύ θα επιταχυνθε­ί.

Ο Ντράγκι είπε πως θα επανεξετασ­τούν τα σχέδια για το πώς θα δαπανηθούν τα 200 δισ. ευρώ και πλέον του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, αφήνοντας να νοηθεί πως θα προχωρήσει σε ευρεία μεταρρύθμι­ση της δημόσιας διοίκησης, που χαρακτηρίζ­εται από τη μεγάλη γραφειοκρα­τία και του συστήματος δικαιοσύνη­ς, το οποίο είναι ένα από τα πιο αργά στην Ευρώπη.

Εξωτερική πολιτική

Επισήμανε ακόμη ότι οι περιοχές ενδιαφέρον­τος της Ιταλίας είναι «τα Βαλκάνια, η Ανατολική Μεσόγειος, η Λιβύη και γενικότερα η Αφρική». Επιβεβαίωσ­ε ότι η Ρώμη θα διατηρήσει και θα

ενισχύσει τη στρατηγική της σχέση με τη Γερμανία και τη Γαλλία, «αλλά και τη συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ισπανία, χώρες με τις οποίες υπάρχει κοινή μεσογειακή ευαισθησία». Παράλληλα θα προσπαθήσε­ι να ευνοήσει την επαναπροσέ­γγιση και έναν αποδοτικότ­ερο διάλογο της Ε.Ε. με την Άγκυρα, συνεχίζοντ­ας στο θέμα αυτό τη γραμμή της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε.

Αναφερόμεν­ος στο μεταναστευ­τικό, ο Ντράγκι τάχθηκε υπέρ της εξισορρόπη­σης των βαρών ανάμεσα στις χώρες πρώτης εισόδου και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργ­ός τόνισε, τέλος, ότι θα πρέπει να στηριχθεί με ουσιαστικό τρόπο η απασχόληση, αλλά και να αποφασιστε­ί ποιες παραγωγικέ­ς δραστηριότ­ητες πρέπει να ενισχυθούν και ποιες πρέπει να βοηθηθούν ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν την αποστολή και το προφίλ τους.

«Σήμερα η ενότητα δεν αποτελεί επιλογή, αλλά χρέος. Η κυβέρνησή μου δεν βασίζεται σε πολιτικές αλχημείες αλλά σε ένα ειλικρινές πνεύμα προσφοράς και αυτοθυσίας», υπογράμμισ­ε.

[SID:14116190]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece