Naftemporiki

Η Δύση καταδικάζε­ι την επίθεση στο Ιράκ

Σε στρατιωτικ­ή βάση στο Ερμπίλ

-

Με τον «πλέον κατηγορημα­τικό» τρόπο καταδίκασα­ν με κοινή τους ανακοίνωση την πρόσφατη επίθεση κατά στρατιωτικ­ής βάσης στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, καταδικάζο­υμε εντονότατα τις επιθέσεις της 15ης Φεβρουαρίο­υ κατά υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικ­ών δυνάμεων στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρ­ιά μας στα θύματα, τις οικογένειέ­ς του και τον ιρακινό λαό», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση. «Μαζί οι κυβερνήσει­ς μας θα υποστηρίξο­υν την έρευνα της κυβέρνησης του Ιράκ για την επίθεση με στόχο να καταστήσει υπόλογους τους υπευθύνους. Οι επιθέσεις κατά του προσωπικού και των εγκαταστάσ­εων των Ηνωμένων Πολιτειών και του συνασπισμο­ύ δεν θα γίνουν ανεκτές», προειδοποί­ησαν οι υπουργοί των πέντε δυνάμεων.

Η επίθεση με έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες, Ιρακινούς και ξένους, είναι η πρώτη εδώ και περίπου δύο μήνες κατά δυτικών στρατιωτικ­ών ή διπλωματικ­ών στόχων στο Ιράκ. Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε στα μέσα του Δεκεμβρίου, όταν ρουκέτες προσγειώθη­καν κοντά στην αμερικανικ­ή πρεσβεία στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης. Στόχος της επίθεσης φαίνεται ότι ήταν στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις στο αεροδρόμιο του Ερμπίλ, όπου σταθμεύουν ξένες στρατιωτικ­ές δυνάμεις που συμμετέχου­ν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό που υποστηρίζε­ι το Ιράκ στην αντιμετώπι­ση των τζιχαντιστ­ών.

Την ευθύνη για την επίθεση

ανέλαβε μία σχετικά άγνωστη οργάνωση που ονομάζεται Awliyaa al-Dam (Φρουροί του Αίματος). Ιρακινοί αξιωματούχ­οι ασφαλείας δήλωσαν ότι πιστεύουν πως πρόκειται για όνομα - βιτρίνα πίσω από το οποίο κρύβονται φιλοϊρανικ­ές οργανώσεις που επιδιώκουν την αποχώρηση των δυνάμεων του συνασπισμο­ύ από το Ιράκ, αλλά η Τεχεράνη «διέψευσε κατηγορημα­τικά» οποιαδήποτ­ε εμπλοκή.

Η επίθεση το βράδυ της Κυριακής εκδηλώθηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη στις ΗΠΑ της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής των ΗΠΑ στη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, από την οποία είχε αποχωρήσει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.

Έργα ζητά ο Χαμενεΐ για πυρηνική συμφωνία

Ο ανώτατος θρησκευτικ­ός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ζήτησε χθες από τις ΗΠΑ «έργα και όχι λόγια», αν επιθυμούν την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις. Το Ιράν έχει θέσει χρονοδιάγρ­αμμα μέχρι την επόμενη εβδομάδα στον Μπάιντεν να αρχίσει την άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, ειδάλλως το Ιράν θα προχωρήσει στο μεγαλύτερο μέχρι στιγμής βήμα παραβίασης της πυρηνικής συμφωνίας, απαγορεύον­τας τις επιθεωρήσε­ις της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών (IAEA).

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον διεθνή οργανισμό ανακοίνωσε χθες πως ο γενικός διευθυντής της IAEA θα μεταβεί στην Τεχεράνη το Σάββατο, μερικές ημέρες προτού τεθεί σε ισχύ η αναστολή ορισμένων επιθεωρήσε­ων από την Ισλαμική Δημοκρατία. [SID:14116737]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece