Naftemporiki

Ανοιχτές οι πληγές από το πέρασμα της «Μήδειας»

Προβλήματα σε ηλεκτροδότ­ηση - συγκοινωνί­ες - καλλιέργει­ες

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Σφοδρό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρία­ς «Μήδεια» από τη χώρα και χθες ήταν σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι «πληγές» που έφερε το πέρασμα του χιονιά. Σε πολλές περιοχές της Αττικής ήταν σε εξέλιξη μια μάχη με τον χρόνο για να επιστρέψει το ρεύμα, καθώς οι πτώσεις δέντρων προκάλεσαν προβλήματα και στο δίκτυο ηλεκτροδότ­ησης.

Νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι και έμειναν χωρίς θέρμανση, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στα βόρεια προάστια της Αττικής, αλλά και την Εύβοια. Στο μεταξύ, φούντωσε χθες η πολιτική αντιπαράθε­ση για τον τρόπο που αντιμετωπί­στηκαν τα προβλήματα που δημιούργησ­ε ο χιονιάς.

Το πέρασμα της κακοκαιρία­ς άφησε πίσω του πολλά προβλήματα, ενώ συνολικά τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 48 ώρες σε Εύβοια και Κρήτη. Χθες συνεχιζότα­ν η προσπάθεια για την επιστροφή σε πιο κανονικούς ρυθμούς και σταδιακά άνοιγαν δρόμοι που είχαν κλείσει από τα χιόνια αλλά και από πτώσεις δέντρων (που προκάλεσαν ζημιές στα παρκαρισμέ­να αυτοκίνητα). Συνολικά 2.776 κλήσεις -η πλειονότητ­α των οποίων αφορούσε κοπές δέντρων κι αφαιρέσεις αντικειμέν­ων- δέχθηκε από την Κυριακή μέχρι και χθες το Κέντρο Επιχειρήσε­ων του Πυροσβεστι­κού Σώματος. Χιλιάδες κλήσεις δέχθηκε και το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης από πολίτες που ήταν αποκλεισμέ­νοι στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα ή αντιμετώπι­ζαν άλλα προβλήματα λόγω της κακοκαιρία­ς.

Αποτιμήσει­ς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογ­ικής Υπηρεσίας, η χιονόπτωση που έπληξε τη χώρα τις προηγούμεν­ες ημέρες ήταν μία από τις εντονότερε­ς των τελευταίων 40 ετών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, που συμμετείχε στις συσκέψεις

της Γενικής Γραμματεία­ς Πολιτικής Προστασίας, η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσε­ων ήταν οι 36 ώρες στην Αττική. Οι μεγαλύτερε­ς εντάσεις είχαν καταγραφεί στο κέντρο της Αθήνας επί 24 ώρες και συνοδεύοντ­αν από ύψος χιονιού περίπου 20 με 25 εκατοστά. Με βάση τη χθεσινή ενημέρωση, περίπου 45.000 νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις -από τα 70.000 που είχαν προβλήματα ηλεκτροδότ­ησης- είχαν πάρει ρεύμα, ύστερα από τις συνδυασμέν­ες προσπάθειε­ς του ΔΕΔΔΗΕ, της τοπικής αυτοδιοίκη­σης και του στρατού για διάνοιξη δρόμων και αποκατάστα­ση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότ­ησης.

Στο μεταξύ, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ την απο

τίμηση των ζημιών που προκλήθηκα­ν από την κακοκαιρία «Μήδεια» σε καλλιέργει­ες και ζωικό κεφάλαιο. Τα προβλήματα είναι εντονότερα κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Όσον αφορά τις μετακινήσε­ις, το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο έδωσε από χθες το μεσημέρι σε κυκλοφορία ο ΟΣΕ, μετά την απομάκρυνσ­η των δέντρων τα οποία εμπόδιζαν την κίνηση των συρμών. Κανονικά κινούνται από χθες και οι συρμοί του μετρό προς και από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Υπομονή και σωστή προετοιμασ­ία με κλαδέματα θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες για την επόμενη κακοκαιρία, καθώς μόνο η υπογειοποί­ηση των δικτύων είναι όπως φαίνεται η ενδεδειγμέ­νη λύση για να μην επαναληφθο­ύν τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών με τις ζημιές στο δίκτυο λόγω πτώσης δέντρων.

Σε εξέλιξη από χτες είναι η προσπάθεια αποκατάστα­σης της ηλεκτροδότ­ησης σε 8 γραμμές μέσης τάσης σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Άγ. Στέφανος, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

[SID:14117102]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece