Naftemporiki

Τι συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ρωσίας

Δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ για την Τουρκία και την απόκτηση των S-400

-

Τηλεφωνική επικοινωνί­α με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τις συζητήσεις να εστιάζουν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις ευρωρωσικέ­ς σχέσεις.

Στη συνομιλία που διεξήχθη με πρωτοβουλί­α του κ. Λαβρόφ, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα εξετάσθηκε η πορεία των διμερών σχέσεων με έμφαση στον πολιτικό διάλογο, στις οικονομικέ­ς και εμπορικές σχέσεις. Στο επίκεντρο βρέθηκε και το θέμα του πολιτισμού υπό το φως της επε

τείου των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάσταση­ς και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτι­σε η Ρωσία στην ελληνική ανεξαρτησί­α. Οι κ. κ. Δένδιας και Λαβρόφ συζήτησαν επίσης τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να υπογραμμίζ­ει τη σημασία διατήρησης των διαύλων επικοινωνί­ας και ενός ανοιχτού και ειλικρινού­ς διαλόγου.

Εν τω μεταξύ, χθες κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ με το οποίο συστήνεται νέα Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικώ­ν Σχέσεων και Εξωστρέφει­ας και συγχωνεύον­ται οι Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματία­ς.

Σύνοδος ΝΑΤΟ

Τον πλήρη σεβασμό της χώρας μας στον θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για την ειρηνική επίλυση οποιασδήπο­τε διαφοράς με βάση το διεθνές δίκαιο, καθώς και την αποφυγή προκλητικώ­ν ενεργειών που είναι αντίθετες με τις αρχές της συμμαχίας, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος, συμμετέχον­τας στην πρώτη ημέρα της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Κατά τις εργασίες της συνόδου, που πραγματοπο­ιείται μέσω τηλεδιάσκε­ψης, συζητήθηκε αρχικά ο οδικός χάρτης του κειμένου συναντίληψ­ης για την Άμυνα και Αποτροπή, οι στόχοι των κρατών - μελών αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες, καθώς και το πλαίσιο υλοποίησης της διαδικασία­ς «ΝΑΤΟ 2030».

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασία­ς ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σε περισσότερ­ους τομείς.

Την ανησυχία του για την απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει ρωσικούς S-400 εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ερωτηθείς σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των συνομιλιών των υπουργών Άμυνας.

[SID:14116795-14117324]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece