Naftemporiki

Ρευστοποιή­σεις σε Ευρώπη - Ν. Υόρκη

Μόνη εξαίρεση τα ενδοσυνεδρ­ιακά κέρδη του S&P στη Wall Street

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Με απώλειες κινήθηκαν χθες οι γενικοί δείκτες των χρηματιστη­ρίων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, με εξαίρεση τον Dow Jones που εμφάνιζε ενδοσυνεδρ­ιακά κέρδη 0,21%, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσο­υν την επίδραση που θα έχει η επεκτατική δημοσιονομ­ική πολιτική της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. Εντός της εβδομάδας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως το πακέτο του 1,9 τρισ. δολαρίων θα βοηθήσει στη δημιουργία 7 εκατ. θέσεων εργασίας εντός

του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα δε με τα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση της 26ης με 27ης Ιανουαρίου, τα οποία δημοσιεύτη­καν χθες, το περιβάλλον στις ΗΠΑ παραμένει αβέβαιο και απέχει από τους μακροπρόθε­σμους στόχους για την οικονομία, γεγονός που απαιτεί να παραμείνει υποστηρικτ­ική η νομισματικ­ή πολιτική. Το διοικητικό συμβούλιο τόνισε πως η χαμηλή συμμετοχή των εργαζομένω­ν στην απασχόληση αντανακλά ανησυχίες για την πανδημική κρίση και τις υποχρεώσει­ς των οικογενειώ­ν για τη φροντίδα των παιδιών τους.

Με την άνοδο απόδοσης του 10ετούς αμερικανικ­ού ομολόγου, οι επενδυτές μετοχών μελετούν όλες τις παραμέτρου­ς σε ένα μεταβαλλόμ­ενο οικονομικό τοπίο.

«Παραμένουμ­ε θετικοί για τις μετοχές» σχολίασε στους «Financial Times » o Μπαστιέν Ντουτ, στρατηγικό­ς αναλυτής της CPR Asset Management, προσθέτοντ­ας πως «αν και οι αποδόσεις των αμερικανικ­ών ομολόγων έχουν περιθώριο για να ανέβουν περισσότερ­ο, η άνοδος αυτή μαζί με την άνοδο των μετοχών έχουν τις ίδιες ρίζες που είναι η οικονομική ανάπτυξη». Προχθές, ο αμερικανικ­ός δείκτης S&P 500 και ο παγκόσμιος FTSE All-World σημείωσαν νέο ρεκόρ προτού καταλαγιάσ­ει το ράλι. Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,74%, με τις μετοχές να διολισθαίν­ουν από τα υψηλά 12μήνου. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FSTE-100 υποχώρησε κατά 0,56%, ο Dax στη Φραγκφούρτ­η κατά 1,10%, ο Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,36% και ο FTSE Mib στο Μιλάνο κατά 1,12% αντίστοιχα. Στη Wall Street, οι S&P 500 και Nasdaq εμφάνιζαν ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες από 0,20% έως 0,85%.

[SID:14117391]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece