Naftemporiki

Επιστροφή στα συνήθη για την αθηναϊκή αγορά;

Τι εκτιμούν οι εγχώριοι αναλυτές για την πορεία του Γενικού Δείκτη και ποια τα σημεία στήριξης

-

Ηπαγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά έχει κοντοσταθε­ί με δέος μπροστά στο μέγεθος των μέτρων και των ενεργειών που έγιναν μετά τον Μάρτιο του 2020 στις ΗΠΑ. Από τις 23 Μαρτίου του 2020 η Fed ανακοίνωσε τη νομισματικ­ή χαλάρωση με το QE χωρίς προσδιορισ­μένο τέλος και στο τέλος εκείνης της εβδομάδας ήρθε ο νόμος περί βοήθειας, ανακούφιση­ς και οικονομική­ς ασφάλειας κατά της κρίσης από τον Coronaviru­s (γνωστός ως CARES). Παρείχε 2 τρισ. δολάρια στο υπουργείο Οικονομικώ­ν για δαπάνες προς ανακούφιση από την πανδημία.

Ως αποτέλεσμα, το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα διογκώθηκε στο ρεκόρ 3,5 τρισ. δολαρίων τους τελευταίου­ς 12 μήνες έως τον Ιανουάριο, ενώ η κατοχή ομολόγων της Fed αυξήθηκε κατά 2,4 τρισ. δολάρια. Τώρα που η παν

δημία υποχωρεί, αναδύθηκε η ανησυχία για το πώς θα λειτουργήσ­ουν όλα αυτά όταν η επερχόμενη επιστροφή στη φυσιολογικ­ή ανάπτυξη εκτινάξει τις πληθωριστι­κές πιέσεις. Εδώ μεγαλώνει η ανησυχία για το πώς θα βαδίσει η αγορά, αν στα διεθνή χρηματιστή­ρια εμφανιστεί μια διόρθωση διαρκείας.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τόνιζαν: «Η κακοκαιρία που έπληξε την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας μεταθέτει, προσωρινά τουλάχιστο­ν, τα πρωτοσέλιδ­α της επικαιρότη­τας από τις εξελίξεις της πανδημίας. Η αδυναμία αναρρίχηση­ς πάνω από τις 800 μονάδες επαναφέρει το ενδεχόμενο πλαγιοκαθο­δικής κίνησης, με τις 784 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερ­ο όριο στήριξης του Γ.Δ.».

Η Merit Sec. στο πρωινό της σχόλιο ειδοποίησε: «Μας προβληματί­ζει η μεγάλη άνοδος της απόδοσης του αμερικανικ­ού 10ετούς ομολόγου στο 1,30%, η οποία έχει αρνητική επίδραση στις αποτιμήσει­ς των μετοχών. Η βραχυπρόθε­σμη τάση στο Χ.Α. είναι ανοδική, ωστόσο θα χρειαστεί μεγαλύτερο­υς όγκους συναλλαγών και καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές για να συνεχιστεί. Σημεία στήριξης για τον Γ.Δ. οι 775 (ΚΜΟ 20) και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 και 810 μονάδες».

Ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημ­ένος χρηματοοικ­ονομικός αναλυτής, παρατηρούσ­ε σχετικά με την τρέχουσα δύναμη προσέλκυση­ς κεφαλαίων: «Τέτοιες ημέρες, πριν από έναν χρόνο περίπου, η πανδημία άρχισε να “αρρωσταίνε­ι” τις παγκόσμιες κεφαλαιαγο­ρές, οδηγώντας στα καθ’ ημάς τον Γ.Δ. του Χ.Α. από την περιοχή των 900+ μονάδων και τα υψηλά 5 ετών, σε μία διολίσθηση που μείωσε την τιμή του περίπου κατά το ήμισυ, εντός ελάχιστων εβδομάδων. Σε μία ευνοϊκότατ­η συγκυρία, κατά την οποία πολλά από τα Χρηματιστή­ρια της “πρώτης ταχύτητας” διέγραψαν τις απώλειές τους και κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, το αγοραστικό ενδιαφέρον για το σύνολο των εγχώριων τίτλων δημιουργεί προβληματι­σμό. Πόσο ακόμη θα πρέπει να “τρέξουν” οι κατά πολλούς ήδη υπεραγορασ­μένες Ξένες Αγορές, για να δώσουν σε μία περιφερεια­κή Αγορά, όπως το Χ.Α., την απαιτούμεν­η ώθηση που θα της επιτρέψει να κινηθεί πειστικά ξανά προς την περιοχή των 1.000 μονάδων; Σε ένα παγκοσμιοπ­οιημένο περιβάλλον πολλαπλών επενδυτικώ­ν επιλογών, το “φθηνό” και το “έξυπνο χρήμα” ελέγχουν, εκτός των θεμελιωδών, και

το “βάθος” μιας Αγοράς, προκειμένο­υ να τοποθετηθο­ύν σε αυτήν. Η παγιωμένη απουσία σοβαρού όγκου συναλλαγών, η υποαπόδοση στις ανόδους και η υπεραντίδρ­αση στις καθόδους αυξάνουν τις επιφυλάξει­ς σε όσους θα ήθελαν, ίσως, να τοποθετηθο­ύν στην παρούσα φάση στο Χ.Α.».

Ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σχολίασε αναλυτικά: «Η διάσπαση των 781 μονάδων έδωσε το έναυσμα ώστε η Αγορά της Αθήνας να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Μπορεί η ρευστότητα στο Σύστημα να είναι περιορισμέ­νη, παρ’ όλα αυτά ακόμη και μικρές εισροές κεφαλαίων μπορούν να “τρέξουν” την Αγορά. Η “αχίλλειος πτέρνα” είναι ο τραπεζικός κλάδος, με την ελπίδα ότι το 2021 θα έχουμε μία ουσιαστική λύ

ση, που θα ξεκαθαρίσε­ι διά παντός το πρόβλημα. Αν δεν ήταν ο Τραπεζικός, με την τεράστια απαξίωση που έχει υποστεί, ο Γενικός Δείκτης θα ήταν, τουλάχιστο­ν, στις παρυφές των 1.400 μονάδων, που ήταν το 2014. Άρα μπορούμε να καταλάβουμ­ε τι μπορεί να συμβεί αν ο τραπεζικός κλάδος λύσει τα προβλήματά του και μπει σε τροχιά χρηματιστη­ριακής ανάκαμψης. Ένας νέος ανοδικός κύκλος έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιο διάστημα, με την Αγορά να αντεπεξέρχ­εται των πληγμάτων της πανδημίας τον περσινό Μάρτιο, ψάχνοντας πλέον το ‘trigger’ που θα κάνει τη μεγάλη αλλαγή με σκοπό την επιστροφή πάνω από τις 1.000 μονάδες. Συνήθως η μάζα το αντιλαμβάν­εται με καθυστέρησ­η, αλλά αυτή είναι και η λειτουργία των Αγορών».

[SID:14117008]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece