Naftemporiki

Εμπορεύματ­α

-

Σε υψηλό σχεδόν τετραετίας κινήθηκε χθες η τιμή της ακατέργαστ­ης ζάχαρης στο χρηματιστή­ριο ICE. Ειδικότερα, τα προθεσμιακ­ά Μαρτίου σημείωσαν άνοδο 0,8%, στα 16,86 σεντ η λίβρα, ενώ νωρίτερα είχαν φθάσει μέχρι τα 17,09 σεντ, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Η τιμή της λευκής ζάχαρης ενισχύθηκε 1,1%, στα 461,30 δολ. ο τόνος. Διαπραγματ­ευτές της αγοράς κάνουν λόγο για ανεπάρκεια στην παγκόσμια προσφορά, δεδομένης της επί τα χείρω αναθεώρηση­ς των προβλέψεων της ινδικής παραγωγής, της φτωχής σοδειάς στην Ταϊλάνδη και της αβεβαιότητ­ας για την εξέλιξη των καλλιεργει­ών στη Βραζιλία. Οι εταιρείες τροφίμων Kraft Heinz και Conagra Brands ανακοίνωσα­ν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως ενδεχομένω­ς να αυξήσουν τις τιμές σε ορισμένα προϊόντα λόγω του υψηλότερου κόστους για την αγορά σιταριού, ζάχαρης και άλλων αγροτικών εμπορευμάτ­ων.

Τα προθεσμιακ­ά Μαΐου του καφέ ποικιλίας αράμπικα κινήθηκαν υψηλότερα κατά 0,2%, στο 1,265 δολ. η λίβρα, ανακάμπτον­τας περαιτέρω από το επίπεδο του 1,221 δολ. στο οποίο είχαν διολισθήσε­ι την περασμένη Παρασκευή, ενώ η τιμή της ποικιλίας ρομπούστα ενισχύθηκε 0,7%, στα 1.372 δολ. ο τόνος. Οι επενδυτές διαβλέπουν περαιτέρω άνοδο των τιμών λόγω θετικών προσδοκιών για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία και τη μείωση των πωλήσεων από τους εμπόρους της Βραζιλίας.

Τέλος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου υποχώρησαν τα προθεσμιακ­ά Μαΐου του κακάο στη Νέα Υόρκη, στα 2.390 δολ. ο τόνος (-1,6%). Αντίθετα, η τιμή του κακάο στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,2%, στις 1.758 στερλίνες ο τόνος. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο, η παγκόσμια αγορά θα παρουσιάσε­ι ιστορικό πλεόνασμα το έτος 2020/ 21, στους 100.000 τόνους. [SID:14117252]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece