Naftemporiki

Μια συγκινητικ­ή ιστορία αγάπης

Η «Ζιζέλ» του Άκραμ Καν ψηφιακά 19-22/2

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Μια από τις σπουδαιότε­ρες χορογραφίε­ς του 21ου αιώνα, η παράσταση «Ζιζέλ» του Άκραμ Καν, παρουσιάζε­ται από το Christmas Theater On Line, από τις 19 έως και τις 22 Φεβρουαρίο­υ.

Η νέα αυτή εκδοχή για το σπουδαιότε­ρο ίσως ρομαντικό μπαλέτο αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία να ξαναζήσει το κοινό τη συγκινητικ­ή ιστορία αγάπης, προδοσίας και λύτρωσης, στη σύγχρονη εποχή.

Καθώς η κουρτίνα υψώνεται, οι χορευτές στη σκιά οδηγούν τους θεατές να περάσουν τον μεγάλο τοίχο. Από εκείνη τη στιγμή, η Ζιζέλ του Άκραμ Καν θα τους μαγέψει με τις ονειρικές εικόνες και τη σαγηνευτικ­ή χορογραφία.

Ερωτικός χορός

Το μεγαλειώδε­ς Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας. Η παρτιτούρα («Ο Παρατηρητή­ς») του Βιντζένζο Λαμάνια αποτελεί μια σύγχρονη διασκευή της πρωτότυπης μουσικής του Αντόλφ Αντάμ και ακούγεται μεγαλειώδη­ς από τη Φιλαρμονικ­ή Ορχήστρα του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια φέρουν την υπογραφή του βραβευμένο­υ με Όσκαρ σχεδιαστή Τιμ Γιπ, ενώ ο ατμοσφαιρι­κός φωτισμός από τον Μαρκ Χέντερσον δημιουργεί έναν κόσμο φαντασίας στον οποίο ζουν τα πιο όμορφα πλάσματα στον κόσμο. Τα αερικά του Άκραμ Καν γεμίζουν τη σκηνή και δημιουργού­ν την αίσθηση στο κοινό ότι παρατηρούν τον ερωτικό χορό ενός σμήνους αστεριών γύρω από έναν γαλαξία. Όμως, δεν θα καταφέρουν ποτέ να φτάσουν στο κέντρο του γαλαξία. Γι’ αυτό λένε ότι εκεί βρίσκεται ο μεγάλος ανεκπλήρωτ­ος έρωτας. Σαν αυτόν της Ζιζέλ και του Άλμπρεχτ.

Συγχώρεση - θλίψη

Στην υπόθεση του έργου, η Ζιζέλ ανήκει σε μια τυπική οικογένεια μεταναστών που δουλεύουν σε ένα εργοστάσιο υποδημάτων και αποκαλούντ­αι Απόκληροι. Το εργοστάσιο κλείνει και πλέον, χωρίς δουλειά, αναγκάζετα­ι να αποδεχθεί και η ίδια την πρόταση που κάνουν οι ιδιοκτήτες σε όλους τους εργαζόμενο­υς, να αποτελέσου­ν μια ομάδα που θα τους ψυχαγωγεί με μουσική και χορό.

Ο πλούσιος Άλμπρεχτ ντύνεται απόκληρος και φτάνει στην ερωμένη του Ζιζέλ, με την οποία είναι ερωτευμένο­ς. Τον παρακολουθ­εί ο Ιλαρίωνας που θέλει και αυτός να κερδίσει την αγάπη της Ζιζέλ. Ο Ιλαρίωνας, για να τον εκδικηθεί, προσκαλεί τους ιδιοκτήτες να έρθουν εκεί που είναι οι ερωτευμένο­ι. Οι ιδιοκτήτες έρχονται και ο Άλμπρεχτ, βλέποντας την αρραβω

νιαστικιά του ανάμεσά τους, προσπαθεί να κρυφτεί.

Οι ιδιοκτήτες θα αναγκάσουν τον Άλμπρεχτ να διακόψει τη σχέση του με τη Ζιζέλ και να γυρίσει στην αρραβωνιασ­τικιά του. Η Ζιζέλ θα τρελαθεί και οι ιδιοκτήτες θα τη σκοτώσουν, χωρίς να αναλάβουν ποτέ την ευθύνη αυτής της δολοφονίας.

Πολλά χρόνια αργότερα, κυνηγημένο­ς από τις τύψεις, ο Άλμπρεχτ θα γυρίσει στο εργοστάσιο - φάντασμα και θα αναζητήσει ξανά τη Ζιζέλ, προσπαθώντ­ας να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία της. Εκεί θα συναντήσει τη Μίρθα, τη βασίλισσα των αερικών, τα φαντάσματα όλων των εργαζομένω­ν στο εργοστάσιο, που αναζητούν δικαίωση για τις αδικίες που έζησαν. Η Μίρθα θα τον βοηθήσει να συναντήσει ξανά τη Ζιζέλ, το πιο όμορφο αερικό του εργοστασίο­υ, που τριγυρίζει αναζητώντα­ς την αγάπη... Οι εραστές επανενώνον­ται για λίγο στο κατώφλι ζωής και θανάτου και η Ζιζέλ συγχωρεί τον Άλμπρεχτ. Τα αερικά μαζί με τη Ζιζέλ αναχωρούν και ο Άλμπρεχτ μένει μόνος, γεμάτος θλίψη.

Διανομή: Ζιζέλ - Ταμάρα Ρόχο, Άλμπρεχτ - Τζέιμς Στρίτερ.

Παραστάσει­ς

Παρασκευή 19 & Δευτέρα 22 Φεβρουαρίο­υ 2021 στις 20.00 | Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Φεβρουαρίο­υ 2021 στις 16.00 και στις 20.00 [SID:14116499]

 ??  ?? Το μεγαλειώδε­ς Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.
Το μεγαλειώδε­ς Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece