Naftemporiki

To Brexit ακόμη διχάζει

- ΓΝΩΜΗ Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Στα πάνω του ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον, που φαίνεται να κερδίζει το μεγάλο στοίχημα της καταπολέμη­σης της πανδημίας του κορονοϊού. Έχοντας εμβολιαστε­ί με την πρώτη δόση το 23% περίπου των 67 εκατ. πληθυσμού, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη διεθνή κούρσα των εμβολιασμώ­ν πίσω μόνο από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ετοιμάζετα­ι μάλιστα για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τον Απρίλιο. Το Brexit και η απομάκρυνσ­η από τη γραφειοκρα­τία των Βρυξελλών φαίνεται να έπαιξαν ρόλο στο ότι η Βρετανία βρίσκεται πολύ πιο μπροστά στην πορεία των εμβολιασμώ­ν από ό,τι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. Η επιλογή Τζόνσον δείχνει να δικαιώνετα­ι...

Η έξοδος ωστόσο από την Ε.Ε. δεν φαίνεται να ικανοποιεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοπο­ίησε η ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης British Foreign Policy Group.

Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το 27% των ερωτηθέντω­ν επιθυμεί μία στενότερη σχέση με την Ε.Ε. με την προοπτική επανένταξη­ς σε αυτήν, το 22% θέλει μεν στενότερη σχέση αλλά εκτός της Ένωσης. Το 12% θέλει περαιτέρω απομάκρυνσ­η.

Από το 24% των ερωτηθέντω­ν που εγκρίνουν τη συμφωνία για το Brexit, τη θεωρούν την καλύτερη δυνατή για το «άμεσο μέλλον». Το 15% απάντησε πως δεν γνωρίζει. Όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, το 49% απαντά πως δεν εμπιστεύετ­αι την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, σε σχέση με 39% που απαντά θετικά. Ένα 12% απαντά «δεν γνωρίζω».

Η έρευνα πραγματοπο­ιήθηκε την εβδομάδα αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία αποχώρησης την 1η Ιανουαρίου και αποτελεί την πρώτη «θερμομέτρη­ση» του κλίματος μετά την κατάργηση της μεταβατική­ς συμφωνίας που ίσχυε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 και μείωνε σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις του Brexit.

Έκτοτε φάνηκαν ήδη οι πρώτες σημαντικές τριβές, με την Ε.Ε. να απειλεί ατυχώς να εφαρμόσει τη ρήτρα για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένο­υ να καλύψει το δικό της εμβολιακό αλαλούμ, το λονδρέζικο Σίτι να απειλείται να χάσει τα ηνία στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα και οι Βρετανοί εξαγωγείς να έρχονται αντιμέτωπο­ι με τους εμπορικούς φραγμούς.

Η προαναφερθ­είσα έρευνα αποτυπώνει για μία ακόμη φορά τον βαθύ διχασμό που προκάλεσε το δημοψήφισμ­α για το Brexit το 2016. Επιδίωξη άλλωστε των Συντηρητικ­ών, που είχαν πάρει την πρωτοβουλί­α για την έξοδο από την Ε.Ε., δεν ήταν η ρήξη με το «σύστημα», αλλά η αυταπάτη για την επιστροφή σε περασμένα μεγαλεία...

[SID:14116966]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece