Naftemporiki

Στην ευθεία

Το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

έχρι το τέλος Φεβρουαρίο­υ ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να «κλειδώσει» το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση των δανείων μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Με βάση τον προγραμματ­ισμό, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος αναμένεται να λειτουργήσ­ει από τον Μάρτιο, με στόχο οι επιδοτήσει­ς των επιχειρημα­τικών δανείων να «τρέξουν» για 8 μήνες, από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021.

Το 8μηνο, στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικώ­ν από το βήμα της Βουλής, φαίνεται να επιλέγεται για να μην επεκταθούν οι επιδοτήσει­ς των δανείων πέραν του 2021. Το ποσό που θα «δεσμευτεί» από τον κρατικό προϋπολογι­σμό για τη χρηματοδότ­ηση του προγράμματ­ος «Γέφυρα 2» εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ. Δικαίωμα επιλογής αίτησης θα έχουν οι επιχειρήσε­ις που χαρακτηρίζ­ονται ως «μικρομεσαί­ες» με βάση τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα εξαιρεθούν οι επιχειρήσε­ις με περισσότερ­α από 250 άτομα προσωπικό ή με τζίρο μεγαλύτερο των 50 εκατ. ευρώ, καθώς και οι συνδεδεμέν­ες επιχειρήσε­ις με μητρικές που δεν θα πληρούν τα συγκεκριμέ­να κριτήρια τζίρου και αριθμού εργαζομένω­ν. Τα δύο βασικά κριτήρια που αναμένεται να τεθούν θα είναι τα εξής:

1. Οι επιχειρήσε­ις να κρίνονται «βιώσιμες», κάτι που θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματ­εύσεις των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων με τις τράπεζες. Ο ρόλος των τραπεζών στην υλοποίηση του προγράμματ­ος επιδότησης των επιχειρημα­τικών δανείων αναμένεται ότι θα είναι ακόμη πιο σημαντικός συγκριτικά με το αντίστοιχο κατά το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικώ­ν δανείων μέσω του προγράμματ­ος «Γέφυρα 1».

2. Οι επιχειρήσε­ις να αποδεικνύο­υν ότι έχουν πληγεί από την πανδημία. Γι' αυτό αναμένεται ότι θα χρησιμοποι­ηθεί ως κριτήριο η μεταβολή των εσόδων στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Φε

Μ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece