Naftemporiki

Νέα ένταση στο Αιγαίο με την πλεύση του «Τσεσμέ»

Ο πρωθυπουργ­ός στο Nueva Economia Forum

-

Στα νερά του Αιγαίου και με κλειστό το σύστημα γεωγραφικο­ύ εντοπισμού πλέει το τουρκικό ωκεανογραφ­ικό «Τσεσμέ» εγείροντας ερωτήματα για το αν η Άγκυρα προτίθεται να προκαλέσει νέα ένταση στα ελληνοτουρ­κικά.

Όπως έγινε γνωστό το τουρκικό σκάφος απέπλευσε το απόγευμα της Πέμπτης από την Κωνσταντιν­ούπολη και κινείται πλέον στο Αιγαίο βάσει παράτυπης τουρκικής navtex. Μάλιστα, έχει απενεργοπο­ιήσει το σύστημα εντοπισμού γεωγραφική­ς θέσης και ως εκ τούτου δεν είναι γνωστή η ακριβής πορεία του.

Υπενθυμίζε­ται, πάντως, ότι σύμφωνα με την τουρκική ναυτική οδηγία θα πραγματοπο­ιεί υδρογραφικ­ές έρευνες στα διεθνή ύδατα δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου μέχρι τις 2 Μαρτίου. Πληροφορίε­ς ανέφεραν επίσης ότι πλάι στο ωκεανογραφ­ικό πλέει και μια τουρκική φρεγάτα.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύμα­τα ανέφεραν χθες ότι εκδηλώνετα­ι ενδιαφέρον και από την Ιταλία για τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πιο συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι εταιρείες Fincantier­i και Leonardo φέρονται να ενδιαφέρον­ται να προμηθεύσο­υν στην Ελλάδα τέσσερις φρεγάτες τύπου FREMM με τις προδιαγραφ­ές που επιθυμεί η Αθήνα, ήτοι συστήματα αεράμυνας περιοχής και ανθυποβρυχ­ιακού πολέμου. Υπενθυμίζε­ται ότι ενδιαφέρον για την προμήθεια φρεγατών στην Ελλάδα έχουν εκδηλώσει και η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Σημειώνετα­ι ότι χθες άρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίο­υ για την αναμόρφωση του υπουργείου Εξωτερικών, με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς Νίκο Δένδια να υπογραμμίζ­ει ότι η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλί­α ενσωματώνε­ι την οικονομική και δημόσια διπλωματία στα αντικείμεν­α του ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγει­λε επίσης νέες νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό του υπουργείου, την αναδιοργάν­ωση της διπλωματικ­ής ακαδημίας, την αναδιάρθρω­ση των αρχών εξωτερικού και τον μετασχηματ­ισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. O κ. Δένδιας ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τους Patriot.

Ομιλία Μητσοτάκη

Η γρήγορη και αποτελεσμα­τική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης -καθώς δεν υπάρχει... εύκολο χρήμα- και η επόμενη μέρα μετά την πανδημία βρίσκονται στο επίκεντρο των κυβερνητικ­ών κινήσεων. Στις επόμενες κινήσεις στην οικονομία, στη βαρύτητα που δίνεται σε μια «πράσινη» ατζέντα, αλλά και στο πιστοποιητ­ικό εμβολιασμο­ύ που μπορεί να «τονώσει» αποτελεσμα­τικό τον τομέα του τουρισμού αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκη σε συζήτηση στο πλαίσιο του Nueva Economia Forum της Ισπανίας.

Ο πρωθυπουργ­ός εστίασε σε μια φιλο-μεταρρυθμι­στική ατζέντα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως σημείωσε «κανείς δεν θα μας δώσει χρήματα, λευκές επιταγές που θα ενταχθούν στον προϋπολογι­σμό μας και θα δαπανηθούν όπως κρίνουμε εμείς. Το σχέδιο θα πρέπει να ευθυγραμμί­ζεται με τις συγκεκριμέ­νες συστάσεις που έχουν γίνει για την εκάστοτε χώρα». Ειδικότερα σημείωσε πως «το σχέδιο πρέπει να εστιάζει σε μεταρρυθμί­σεις και επενδύσεις και πρέπει να ευθυγραμμί­ζεται με τις σημαντικές προτεραιότ­ητες που έχουν τεθεί από την Επιτροπή σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό».

Παράλληλα μίλησε για το πιστοποιητ­ικό εμβολιασμο­ύ, που μπορεί να διαδραματί­σει σημαντικό ρόλο σε μια καλύτερη τουριστική περίοδο σε σχέση με πέρυσι. Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμώ­ν, υπογράμμισ­ε πως στην Ελλάδα έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση στο 6% του πληθυσμού.

Τέλος, ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα, σημειώνοντ­ας πως έχουν ξεκινήσει διερευνητι­κές επαφές με την Τουρκία. Όπως σημείωσε «τους καλέσαμε για τον δεύτερο γύρο. Δεν έχουν ανταποκριθ­εί ακόμα, αλλά ελπίζω πως θα υπάρξει ανταπόκρισ­η, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμ­ε με καλή πίστη τη βασική μας διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

[SID:14123642]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece