Naftemporiki

Σήμα από το ΥΠΟΙΚ για νέο «κυνήγι» έκδοσης αποδείξεων

Προς υβριδικό σύστημα κινήτρων στους υπόχρεους

-

Νέο σύστημα παροχής κινήτρων προς τους φορολογούμ­ενους, προκειμένο­υ να ζητούν την έκδοση αποδείξεων από επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, προανήγγει­λε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε o κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτικ­ή εκπομπή του τηλεοπτικο­ύ σταθμού ANT1, το υπουργείο Οικονομικώ­ν μελετά την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων, σύμφωνα με τις οποίες για την κάλυψη του απαιτούμεν­ου ποσού δαπανών αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών από κάθε φορολογούμ­ενο και την αποφυγή πληρωμής του «πέναλτι» του 22%, δεν θα «μετρούν» μόνο όσες λιανικές συναλλαγές πραγματοπο­ιούνται με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking), αλλά και οι λιανικές συναλλαγές που διενεργούν­ται με μετρητά και αποδεικνύο­νται με την έκδοση χάρτινων αποδείξεων.

Πιο συγκεκριμέ­να, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ένα νέο σύστημα, όπου οι φορολογούμ­ενοι θα δηλώνουν στο TAXISnet και τις αποδείξεις που έχουν λάβει για δαπάνες με μετρητά, ώστε οι αξίες των αποδείξεων αυτών να λαμβάνοντα­ι υπόψη για την κάλυψη των ποσών που απαιτούντα­ι να συμπληρωθο­ύν προκειμένο­υ να μην ενεργοποιη­θεί η «ρήτρα» πληρωμής επιπλέον φόρου εισοδήματο­ς 22%.

Προφανής στόχος της σημαντικής αυτής αλλαγής που προανήγγει­λε ο κ. Σκυλακάκης είναι να περιοριστε­ί η φοροδιαφυγ­ή που πραγματοπο­ιείται μέσω συναλλαγών με μετρητά, όπου επειδή στις περιπτώσει­ς αυτές δεν προβλέπετα­ι για τους καταναλωτέ­ς-πελάτες κανένα κίνητρο λήψης αποδείξεων οι επιχειρήσε­ις αποφεύγουν την έκδοση των φορολογικώ­ν αυτών στοιχείων και ουσιαστικά εισπράττου­ν τα χρήματα και δεν δηλώνουν κανένα ποσό από τις «μαύρες» αυτές συναλλαγές στην Εφορία.

Αναφερόμεν­ος στο σύστημα που έχει ήδη νομοθετηθε­ί για τα εισοδήματα του 2020 και προβλέπει υποχρεωτικ­ή κάλυψη ποσοστού 20%-30% επί του ετησίου εισοδήματο­ς κάθε φορολογούμ­ενου με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσ­ες με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής, ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το όριο του 30% να μειωθεί. Όπως άφησε να εννοηθεί ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, στόχος μιας τέτοιας παρέμβασης θα είναι να μη μείνουν αδίκως εκτεθειμέν­οι στον κίνδυνο καταβολής επιπλέον φόρου 22% χιλιάδες φορολογούμ­ενοι, οι οποίοι λόγω περιορισμώ­ν στις μετακινήσε­ις και τις συναλλαγές που επιβλήθηκα­ν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού δεν κατάφεραν να καλύψουν το απαιτούμεν­ο ποσό δαπανών, το οποίο προκύπτει βάσει του ποσοστού 30%.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν ανέφερε επίσης στην ίδια συνέντευξη ότι: Τα ποσά των οικονομικώ­ν ενισχύσεων που έχουν λάβει χιλιάδες επιχειρήσε­ις μέσω της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής είναι αφορολόγητ­α. Δεν αποκλείετα­ι να υιοθετηθεί νέο πλάνο ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης των οφειλών προς την εφορία το οποίο θα προβλέπει έως και 60-72 μηνιαίες δόσεις. «Η δική μου η αγωνία είναι πόσο θα κρατήσει αυτό το τελευταίο lockdown ώστε ταυτόχρονα με την έξοδο από την πανδημία να έχουμε δημοσιονομ­ικά που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη». Το θέμα των τεκμηρίων είναι δύσκολο θέμα δημοσιονομ­ικά και το 2022 θα γίνουν κινήσεις με στόχο οι αυθαίρετες διατάξεις να περιορίζον­ται και να υποκαθίστα­νται από μέτρα που στηρίζοντα­ι σε ηλεκτρονικ­ούς ελέγχους. [SID:14127806]

Η επαναφορά της συλλογής και χάρτινων αποδείξεων από τους φορολογούμ­ενους, την οποία προανήγγει­λε το ΥΠΟΙΚ, αποσκοπεί στον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής που πραγματοπο­ιείται μέσω συναλλαγών με μετρητά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece