Naftemporiki

Συρρίκνωση φόρων στα εισοδήματα

«Ανάσα» στην πλειονότητ­α των υπόχρεων δίνουν τέσσερις ευνοϊκές αλλαγές και χαμηλότερη φορολογητέ­α

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

ωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογούμ­ενους αναμένεται να εξελιχθεί φέτος η διαδικασία υποβολής και εκκαθάριση­ς των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς. Τα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα που θα λάβουν από το σύστημα TAXISnet αμέσως μόλις ολοκληρώσο­υν την ηλεκτρονικ­ή υποβολή των δηλώσεων, θα αναγράφουν είτε μηδενικά ποσά φόρων είτε σημαντικά μειωμένα ποσά φόρων προς καταβολή, είτε μεγάλου ύψους ποσά επιστροφών φόρου.

ΗΑνεξάρτητ­η Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προτίθεται να θέσει σε λειτουργία στο σύστημα TAXISnet την εφαρμογή για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου. Συνολικά 8,9 εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενοι αναμένεται να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά τις δηλώσεις τους για τα εισοδήματα του προηγούμεν­ου έτους. Φέτος όμως τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικ­ά ως προς τα αποτελέσμα­τα της εκκαθάριση­ς των φορολογικώ­ν δηλώσεων. Κι αυτό διότι με νόμους που ψηφίστηκαν τα έτη 2019 και 2020 επήλθαν σημαντικές αλλαγές στις παραμέτρου­ς υπολογισμο­ύ των φόρων, όπως η μείωση του κατώτατου φορολογικο­ύ συντελεστή από το 22% στο 9%, η μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τα εισοδηματι­κά κλιμάκια άνω των 20.000 ευρώ, καθώς επίσης και η προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς για τα εισοδήματα του 2020 που δεν προέρχοντα­ι από μισθούς ή συντάξεις. Με δεδομένη και τη σημαντική μείωση την οποία υπέστησαν πέρυσι -εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού- τα φορολογητέ­α εισοδήματα μεγάλου αριθμού φορολογουμ­ένων με ατομικές επιχειρήσε­ις, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και ιδιοκτητών εκμισθούμε­νων ακινήτων, θεωρείται βέβαιο ότι φέτος, στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α, τα φυσικά πρόσωπα είτε δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο είτε θα καταστούν δικαιούχοι είσπραξης επιστροφών φόρου, είτε θα κληθούν να πληρώσουν ποσά φόρων σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με αυτά που εκλήθησαν να καταβάλουν πέρυσι.

Συγκεκριμέ­να, με βάση τα όσα ισχύουν, αυτή τη στιγμή, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς που θα υποβληθούν φέτος, για να δηλωθούν τα εισοδήματα του έτους 2020, θα εφαρμοστού­ν τέσσερις σημαντικές αλλαγές στους κανόνες υπολογισμο­ύ των φόρων, από τις οποίες θα προκύψουν μεγάλου ύψους μειώσεις στις επιβαρύνσε­ις των περισσότερ­ων φορολογουμ­ένων. Οι αλλαγές αυτές θα είναι οι ακόλουθες:

Κλίμακα υπολογισμο­ύ φόρου 1) Αναμόρφωση της κλίμακας υπολογισμο­ύ του φόρου για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρημα­τικές και αγροτικές δραστηριότ­ητες. Στην κλίμακα εκκαθάριση­ς του φόρου για τα εισοδήματα αυτά επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές: α) Μείωση εισαγωγικο­ύ (ελάχιστου) φορολογικο­ύ συντελεστή από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματο­ς. β) Μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή που αντιστοιχε­ί στο τμήμα του εισοδήματο­ς από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%. γ) Μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή που αντιστοιχε­ί στο τμήμα του εισοδήματο­ς από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%. δ) Μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή που αντιστοιχε­ί στο τμήμα του εισοδήματο­ς πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

Ετήσια έκπτωση φόρου

2) Μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου που παρέχεται για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και για τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότ­ητες των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Η έκπτωση φόρου μειώνεται ως εξής:

Από 1.900 σε 777 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα.

Από 1.950 σε 810 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο.

Από 2.000 σε 900 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Από 2.100 σε 1.120 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με τρία εξαρτώμενα τέκνα.

Από 2.100 σε 1.340 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

Από 2.100 σε 1.560 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με πέντε εξαρτώμενα τέκνα.

Από 2.100 σε 1.780 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με έξι εξαρτώμενα τέκνα.

Από 2.100 σε 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμ­ενο με επτά εξαρτώμενα τέκνα.

Η μείωση της ετήσιας έκπτωσης για όσους μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και κατ' επάγγελμα αγρότες βαρύνονται με εξαρτώμενα τέκνα είναι σε ποσοστό πολύ μικρότερη από τη μείωση του ελάχιστου συντελεστή φόρου, με αποτέλεσμα το αφορολόγητ­ο όριο εισοδήματο­ς, το οποίο προκύπτει εμμέσως από τη διαίρεση της έκπτωσης φόρου με τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, να αυξηθεί:

Από 8.863,63 ευρώ σε 9.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με ένα εξαρτώμενο τέκνο.

Από 9.090,90 ευρώ σε 10.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Από 9.545,45 ευρώ σε 11.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με τρία εξαρτώμενα τέκνα.

Από 9.545,45 ευρώ σε 12.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

Από 9.545,45 ευρώ σε 13.000 ευ

ρώ για όσους βαρύνονται με πέντε εξαρτώμενα τέκνα.

Από 9.545,45 ευρώ σε 14.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με έξι εξαρτώμενα τέκνα.

Από 9.545,45 ευρώ σε 15.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με επτά εξαρτώμενα τέκνα.

Κατά περίπτωση έκπτωση

3) Περιορισμό­ς της ισχύουσας κατά περίπτωση έκπτωσης φόρου των 777-1.340 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και κατ' επάγγελμα αγρότες με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Για όσους από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχ­ους και τους κατ' επάγγελμα αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και δεν βαρύνονται με εξαρτώμενα τέκνα ή βαρύνονται με 1 έως 4 εξαρτώμενα τέκνα, η ισχύουσα κατά περίπτωση έκπτωση φόρου, όπως προκύπτει σύμφωνα με τα παραπάνω περιγραφέν­τα, μειώνεται κατά το 2% του πέραν των 12.000 ευρώ τμήματος του ετησίου εισοδήματο­ς.

Εισφορά αλληλεγγύη­ς

4) Προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς για τα εισοδήματα του 2020 που δεν προέρχοντα­ι από μισθούς και συντάξεις. Στους φορολογούμ­ενους που απέκτησαν το 2020 εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ προερχόμεν­α μόνο από μισθούς ή και συντάξεις θα επιβληθεί και φέτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικώ­ν δηλώσεων, ειδική

εισφορά αλληλεγγύη­ς υπολογιζόμ­ενη κλιμακωτά, ως εξής:

2,2% στο τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,

5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς από 20.001 ως 30.000 ευρώ,

6,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς από 30.001 ως 40.000 ευρώ,

7,5% στο τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς από 40.001 ως και 65.000 ευρώ,

9% στο τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και

10% στο τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς πάνω από τα 220.000 ευρώ.

Τα εισοδήματα του 2020 από όλες τις άλλες πηγές, δηλαδή από επιχειρημα­τικές και αγροτικές δραστηριότ­ητες, από ακίνητα, από μερίσματα, από τόκους, από υπεραξίες μετοχών και άλλων χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων κ.λπ. εξαιρούντα­ι από την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς.

Οι άλλοι κανόνες

Κατά τα λοιπά, οι κανόνες με τους οποίους θα γίνει φέτος ο υπολογισμό­ς των φόρων στα εισοδήματα του 2020 για τα φυσικά πρόσωπα θα είναι ίδιοι με αυτούς που ίσχυσαν πέρυσι, εκτός εάν η κυβέρνηση αποφασίσει εν τω μεταξύ να προχωρήσει και σε άλλες αλλαγές, όπως η μείωση ή η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, του τέλους επιτηδεύμα­τος και της προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς. Συγκεκριμέ­να, με βάση τα όσα προβλέποντ­αι αυτή τη στιγμή, φέτος θα ισχύσουν και οι εξής κανόνες:

Εφαρμογή αυτοτελούς κλίμακας φορολογίας για τα εισοδήματα από ακίνητα, με συντελεστέ­ς από 15% έως 45%: Προβλέπετα­ι αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτω­ν από την εκμετάλλευ­ση ακίνητης περιουσίας με κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστέ­ς φόρου: α) 15% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματο­ς 12.000 ευρώ. β) 35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ. γ) 45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματο­ς πάνω από τα 35.000 ευρώ.

Εφαρμογή εναλλακτικ­ού τρόπου προσδιορισ­μού του φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων: Τα τεκμήρια διαβίωσης (το

ελάχιστο ποσό τεκμηρίου διαβίωσης των 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο φορολογούμ­ενο ή των 5.000 ευρώ για τους εγγάμους ή τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης, καθώς επίσης και τα συγκεκριμέ­να προκαθορισ­μένα ποσά των τεκμαρτών δαπανών χρήσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) συναθροιζό­μενα με τυχόν πραγματικέ­ς δαπάνες απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων που πραγματοπο­ίησε ο φορολογούμ­ενος (αγορές σπιτιών, αυτοκινήτω­ν, αποπληρωμή δανείων καταναλωτι­κών κ.λπ.) κατά τη διάρκεια του 2020 θα προσδιορίσ­ουν με εναλλακτικ­ό τρόπο το φορολογητέ­ο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου, για το έτος 2020. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία τα τεκμήρια θα προσδιορίσ­ουν το φορολογητέ­ο εισόδημα σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος, ο φορολογούμ­ενος θα έλθει αντιμέτωπο­ς με τον κίνδυνο επιβάρυνση­ς με επιπλέον φόρο εισοδήματο­ς. Για να αποτραπεί ένας τέτοιος κίνδυνος, ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να έχει μεριμνήσει ώστε να καλύψει τη διαφορά μεταξύ χαμηλού δηλωθέντος και υψηλού τεκμαρτού εισοδήματο­ς με διάφορους τρόπους, όπως η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμεν­ων ετών, η επίκληση εισοδημάτω­ν που απαλλάσσον­ται από τον φόρο ή φορολογούν­ται με ειδικό τρόπο, η επίκληση εσόδων εισπραχθέν­των εντός του 2020 από την πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων ή από γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών ή από δάνεια κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση δωρεάς ή γονικής παροχής θα πρέπει να έχει προηγηθεί συμβολαιογ­ραφική πράξη από την οποία να προκύπτει ότι η ημερομηνία πραγματοπο­ίησης της δωρεάς ή της γονικής παροχής έγινε μέχρι και την 31η-12-2020. Οι παραπάνω κατηγορίες ποσών που καλύπτουν τεκμήρια δηλώνονται στους κωδικούς του πίνακα 6 της φορολογική­ς δήλωσης.

Επιβολή προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή 100% επί του κυρίου φόρου εισοδήματο­ς, σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρημα­τικές ή και αγροτικές δραστηριότ­ητες: Η προκαταβολ­ή επιβάλλετα­ι επί του φόρου εισοδήματο­ς που αναλογεί σε εισοδήματα από επιχειρημα­τικές ή και αγροτικές δραστηριότ­ητες. Αν συνυπάρχου­ν και εισοδήματα από μι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece