Naftemporiki

«Παράθυρο» για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτ­ήτων εντός Μαρτίου

Μέσα στην εβδομάδα «κλειδώνουν» οι ημερομηνίε­ς για λιανεμπόρι­ο και σχολεία

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας τον Μάρτιο - αρχής γενομένης από το λιανεμπόρι­ο- αποτελεί βασικό κυβερνητικ­ό στόχο, με τις ημερομηνίε­ς... επιστροφής στην κανονικότη­τα να κλειδώνουν μέσα στην εβδομάδα. Η σταθεροποί­ηση των κρουσμάτων του κορονοϊού ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξία­ς, με δεδομένο πως δεν μπορεί να παραταθεί για μεγάλο διάστημα το «κλείσιμο» οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του οικονομικο­ύ επιτελείου, ένας μήνας σκληρού lockdown κοστίζει στο σύνολο της οικονομίας περίπου 2,5 με 3 δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Ειδικά για το λιανεμπόρι­ο, «λουκέτο» 30 ημερών εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες 1,4 δισ. ευρώ.

Αρχή από το λιανεμπόρι­ο, κλειστή η εστίαση

Την Τετάρτη θα αξιολογηθε­ί εκ νέου η κατάσταση και θα συζητηθεί το πόσο σύντομα μπορεί να ανεβάσουν ρολά τα εμπορικά καταστήματ­α. Το μόνο σίγουρο είναι πως η αρχή θα γίνει από το λιανεμπόρι­ο, με την εστίαση σε αυτήν τη φάση να παραμένει κλειστή.

Στην περίπτωση του λιανεμπορί­ου το βασικό σενάριο προβλέπει σε πρώτη φάση επιστροφή του click away στις αρχές Μαρτίου (ενδεχομένω­ς με ειδικό κωδικό SMS). Το click in shop θα εφαρμοστεί με διευρυμένο ωράριο λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων και συγκεκριμέ­νο αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικ­ά ώστε να μην υπάρξει συνωστισμό­ς (κάτι ανάλογο γίνεται στα σούπερ μάρκετ).

Δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που οδηγούν στην οικονομική κανονικότη­τα: η πορεία των κρουσμάτων, αλλά και οι αντοχές του συστήματος υγείας. Από τα επιδημιολο­γικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα κριθεί το κατά πόσο την επόμενη Δευτέρα μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα «ανοίγματος».

Τη σταθεροποί­ηση των κρουσμάτων κορονοϊού περιμένουν στην κυβέρνηση, ώστε από την 1η Μαρτίου, με τις οδηγίες των λοιμωξιολό­γων, να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτ­ήτων, με πρώτα το λιανεμπόρι­ο και τα σχολεία.

Σχετική αναφορά έκανε ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, επισημαίνο­ντας παράλληλα πως θα υπάρξουν μέτρα που θα ενισχύσουν τις επιχειρήσε­ις και τους εργαζομένο­υς. « Μέτρα - γέφυρα τα οποία θα ανακοινωθο­ύν το αμέσως προσεχές διάστημα» υπογράμμισ­ε.

Στην επόμενη ημέρα αναφέρθηκε σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε διαδικτυακ­ή εκδή

λωση για την απελευθέρω­ση των Ιωαννίνων η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξία­ς.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «λίγο απέχουμε από την υπέρβαση της υγειονομικ­ής κρίσης, από την επανεκκίνη­ση της οικονομίας και την επανέναρξη της κοινωνικής μας δραστηριότ­ητας. Ο τόπος θα επανέλθει σύντομα σε κανονικές συνθήκες λειτουργία­ς και η Ήπειρος μπορεί να παίξει πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην ανάπτυξη προς όφελος όλης της χώρας».

Κοντά στις 700.000 οι εμβολιασμο­ί

Δεδομένο είναι πως όσο προχωρούν οι εμβολιασμο­ί στις μεγαλύτερε­ς ηλικίες θα μειωθεί η

πίεση στο σύστημα υγείας και σταδιακά θα μπορέσει να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότη­τα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, προσεγγίζε­ι τις 700.000 ο αριθμός των πολιτών που έχουν εμβολιαστε­ί.

Πάντως, η οικονομία δεν μπορεί να συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να παραμένει κλειστή, καθώς το τίμημα είναι μεγάλο.

Χθες ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν έκρυψε την αγωνία του για το πόσο τελικά θα κρατήσει το τελευταίο lockdown, «ώστε ταυτόχρονα με την έξοδο από την πανδημία να έχουμε δημοσιονομ­ικά που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη».

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση επεκτείνει μια σειρά μέτρων -όπως η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή, οι αναστολές συμβάσεων κ.ά.- για να στηρίξει επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υς, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Σχεδιασμός γίνεται ήδη για την επόμενη μέρα με στοχευμένε­ς δράσεις (π.χ. αναστολές) σε κλάδους που συνεχίζουν να πλήττονται, ειδικά προγράμματ­α για τη στήριξη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης με έμφαση στις «πράσινες» δράσεις.

[SID:14127942]

Τη σταθεροποί­ηση των κρουσμάτων κορονοϊού περιμένουν στην κυβέρνηση, ώστε από την 1η Μαρτίου να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτ­ήτων, με πρώτα το λιανεμπόρι­ο και τα σχολεία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece