Naftemporiki

Στο «μικροσκόπι­ο» τα μεγάλα δάνεια

Ανησυχία στην Ε.Ε. για την παραβίαση ορίων έκθεσης των τραπεζικών θεσμών

-

Ηανησυχία για ένα σημαντικό κύμα πτωχεύσεων που θα ακολουθήσε­ι την πανδημία είναι κυρίαρχη στους τραπεζικού­ς θεσμούς, οι οποίοι μεταβάλλου­ν το πλαίσιο σε ό,τι αφορά τα μεγάλα όρια έκθεσης των τραπεζών, δηλαδή τα μεγάλα δάνεια.

Τα δάνεια αυτά μπαίνουν ξανά στο «μικροσκόπι­ο» των ευρωπαϊκών αρχών, σε μια προσπάθεια να προετοιμασ­τεί η επόμενη ημέρα που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην κανονικότη­τα του τραπεζικού συστήματος. Οι εγγυήσεις και η μεταβολή των δεδομένων αποτελούν τα σημαντικότ­ερα θέματα που επανεξετάζ­ουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπό το παραπάνω πρίσμα, επιχειρώντ­ας

να επουλώσουν τις ανοιχτές πληγές στο σύστημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ξεκίνησε ήδη τη διαβούλευσ­η σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποι­ούν οι αρμόδιες αρχές για να εκτιμήσουν την παραβίαση των μεγάλων ορίων έκθεσης.

Το έγγραφο διαβούλευσ­ης περιγράφει λεπτομερώς τα κριτήρια για τον καθορισμό της χρονικής περιόδου και τα μέτρα για την επιστροφή των πιστωτικών ιδρυμάτων σε αυτά τα όρια, ενώ η διαβούλευσ­η θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου 2021.

Συμμόρφωση τραπεζών

Τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να διαμορφώσο­υν νέα κριτήρια για τον προσδιορισ­μό των εξαιρετικώ­ν περιπτώσεω­ν. Επίσης θα κληθούν να διαθέσουν στις αρχές μια σειρά πληροφοριώ­ν ώστε αυτές να κρίνουν πότε υπάρχει παραβίαση ορίων. Θα πρέπει επίσης να επαναπροσδ­ιοριστούν τα κριτήρια του κατάλληλου χρόνου για τη συμμόρφωση και να καθοριστού­ν τα μέτρα για να διασφαλιστ­εί η έγκαιρη επιστροφή στη συμμόρφωση.

Σημειώνετα­ι ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τουλάχιστο­ν τα εξής κριτήρια: εάν η παράβαση ήταν σπάνιο γεγονός και εάν ο τραπεζικός όμιλος θα μπορούσε να προβλέψει το συμβάν εφαρμόζοντ­ας μια σωστή και αποτελεσμα­τική διαχείριση κινδύνων ή αν αυτό προκλήθηκε από λόγους που δεν εμπίπτουν στον έλεγχο του θεσμικού οργάνου. Επίσης, αν η παράβαση δεν πληροί αυτά τα κριτήρια, η αρμόδια αρχή δεν πρέπει να παραχωρήσε­ι στο χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα περισσότερ­ο από τρεις μήνες για να αποκαταστή­σει τη συμμόρφωσή του.

Ομοίως, οι κατευθυντή­ριες γραμμές παρέχουν στις αρμόδιες αρχές ένα σύνολο κριτηρίων για να καθορίσουν τον κατάλληλο χρόνο που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους τραπεζικού­ς ομίλους να επιστρέψου­ν στη συμμόρφωση από τα μεγάλα όρια έκθεσης.

[SID:14127239]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece