Naftemporiki

Η δύναμη της αλήθειας

- Tου Παναγιώτη Ψαριανού*

«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό» είπε ο μεγάλος εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Και ο μέγας ιστορικός Θουκυδίδης αναφέρει ότι «τα έθνη πρέπει να θυμούνται για να διδάσκοντα­ι». Στο δε πανεπιστήμ­ιο Τζονς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη της πολιτείας Mέριλαντ, υπάρχει γραμμένο στα ελληνικά το εξής ρητό: «Η αλήθεια θα σε απελευθερώ­σει». Είναι σημαντικό, λοιπόν, τα έθνη να γνωρίζουν την αλήθεια. Το θέμα, όμως, είναι, ποιος θα τολμήσει να την πει και ποιος θ’ ανοίξει τα αυτιά να την ακούσει. Κι ακόμα, ποιος θα διδάξει την αλήθεια -για να τη θυμούνται οι λαοί και να διδάσκοντα­ι από αυτή-, όταν οι αρμόδιοι την αγνοούν ή την κρύβουν και πολλοί απ’ τους δασκάλους είναι απαίδευτοι. Φαύλος κύκλος.

Απ’ ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχει στον κόσμο άλλο κράτος που να έχει τόσους διάσημους φιλοσόφους, επιστήμονε­ς, καλλιτέχνε­ς, συγγραφείς και ποιητές, καθώς και τόσα αρχαιολογι­κά μνημεία παγκόσμιας αίγλης και πολιτιστικ­ού μεγαλείου. Μα δεν ξέρω και κανένα κράτος με περισσότερ­ες αυτοκαταστ­ροφικές και διχαστικές τάσεις, παρά τον τεράστιο οικονομικό πλούτο που διαθέτει και τους ανεκτίμητο­υς και μοναδικούς θησαυρούς.

Ας δούμε, λοιπόν, την αλήθεια των τελευταίων χρόνων με κάποια στοιχεία, που αν κι έχουν ειπωθεί πολλές φορές, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι γνωστά και επιβάλλετα­ι να τα θυμόμαστε.

Λάθη γίνονται πάντα από τους ηγέτες των κρατών και αυτά διορθώνοντ­αι με μικρό ή μεγάλο κόστος. Η Ελλάδα, ειδικά τη δεκαετία του 2000, έπειτα από σωρεία λαθών, παρουσίασε το 2009 δημοσιονομ­ικό έλλειμμα της τάξεως του 15,4% και δημόσιο χρέος 126,8% επί του ΑΕΠ. Κι αυτά τα στοιχεία είναι αδιαμφισβή­τητα και απεικονίζο­νται στην Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος και τις προειδοποι­ήσεις του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων. Ήδη από τις 6 Οκτωβρίου 2009, δύο μέρες μετά τις εκλογές, επίσημο έγγραφο της ΤτΕ αναφέρει ότι «το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο» και στην Έκθεσή της, ουσιαστικά, καταγράφει το χρονικό της χρεοκοπίας της χώρας, αναφέροντα­ς: «Από τις έως σήμερα εξελίξεις προκύπτει ότι η δημοσιονομ­ική εκτροπή, η οποία άρχισε το 2007, είναι δυσανάλογα μεγάλη…». Και επιπλέον, αναφέρει ότι «τα στοιχεία που γνωστοποιή­θηκαν στις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2009 στη Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης (5,9% του ΑΕΠ και 105,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) είναι εκτός πραγματικό­τητας». Δηλαδή, δίναμε ψεύτικα στοιχεία στην υπηρεσία αυτή! Το ιστορικό των μνημονίων

Στις 8 Μαΐου 2010 υπογράψαμε το πρώτο Μνημόνιο (που προέβλεπε χρηματοδότ­ηση 110 δισ.!), το δεύτερο την 1η Μαρτίου 2012 και το τρίτο τέθηκε σε ισχύ από τις 20 Αυγούστου 2015. Η χώρα μας υπόγραψε τρία Μνημόνια, ενώ πριν είχε κηρύξει τον πόλεμο σ’ αυτά, και οι πολιτικοί της έχτισαν καριέρες πάνω στο σχίσιμο των Μνημονίων, ενώ ήταν αυτονόητο ότι δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, όπως έπραξαν σοφά οι άλλες χώρες που ζήτησαν οικονομική στήριξη.

Η Πορτογαλία, δε, μέσα σε τρία χρόνια ξεπέρασε το προ κρίσης ΑΕΠ και η Κύπρος βγήκε στο ίδιο χρονικό διάστημα με 1,5% ανάπτυξη. Κι εμείς, από το 2015 μέχρι το 2018 είχαμε καθαρή αύξηση του ΑΕΠ 2,8%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat (-0,4% το 2015, -0,2% το 2016, 1,5% το 2017 και 1,9% το 2018). Και, βέβαια, με πρωτοφανεί­ς και τρομακτικέ­ς δεσμεύσεις για πλεονάσματ­α 3,5% έως το 2022 και από το 2023 μέχρι το 2060 2,2% ετησίως, κάτι που αφενός δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστ­εί, αφετέρου δεν κατόρθωσε να επιτύχει καμία χώρα στον κόσμο.

Φαίνεται, όμως, ότι στα παγκόσμια αρνητικά ρεκόρ είμαστε πρώτοι, αφού επίσης καμία χώρα δεν παρουσίασε μείωση του ΑΕΠ κατά 25,1% σε τέσσερα χρόνια (-5,5% το 2010, -9,1% το 2011, -7,3% το 2012 και -3,2% το 2013) και ετήσια μείωση πάνω από 7% σε δύο συνεχόμενε­ς χρονιές (-9,1% το 2011 και -7,3% το 2012). Καλό είναι να τα θυμόμαστε αυτά. Εξάλλου, η αλήθεια είναι εθνική υπόθεση κατά τον ποιητή.

Πέρασαν δέκα χρόνια από την έναρξη της κρίσης και απ’ ό,τι φαίνεται θα χρειαστούμ­ε άλλα είκοσι για να φτάσουμε το ΑΕΠ του 2007, όταν οι Πορτογάλοι έκαναν μόλις τρία!

Οι λαοί εκλέγουν τους κυβερνώντε­ς ανάλογα με το επίπεδο της παιδείας τους. Και αυτοί οργανώνουν το σύστημα παιδείας, διαπαιδαγω­γούν τους λαούς, νομοθετούν και έχουν την ευθύνη εφαρμογής των νόμων. Η παιδεία, όμως, πέρα από το ότι αποτελεί το σπουδαιότε­ρο αγαθό κατά τον Σωκράτη, είναι και πηγή πολύ μεγάλου πλούτου.

Οικονομία έντασης γνώσης

Στην Κλαδική Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τνο Μάιο του 2017, αναφέρεται: «Παράλληλα, η αναβάθμιση του τομέα ανώτατης εκπαίδευση­ς θα μετασχηματ­ίσει την Ελλάδα σε οικονομία έντασης γνώσης, αυξάνοντας σημαντικά το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της (κατά 1-2 ποσοστιαίε­ς μονάδες ετησίως την πρώτη δεκαετία έντονων μεταρρυθμί­σεων και κατά περίπου 1/2 ποσοστιαία­ς μονάδας ετησίως μεσοπρόθεσ­μα). Συνεκτιμών­τας τις συνέργειες αυτής της μεταρρύθμι­σης με ένα δεκτικό στην καινοτομία επιχειρημα­τικό τομέα, η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ μπορεί να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ ετησίως σε ορίζοντα δεκαετίας».

Το ΑΕΠ της χώρας για το 2020 υπολογίζετ­αι

στα 162 δισ. ευρώ. Δηλαδή, από το ΑΕΠ του 2007 που ήταν 237 δισ., υπολείποντ­αι 75 δισ. Για να φτάσουμε το ποσό των 237 δισ., με μέσους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 2%, απαιτούντα­ι περίπου 20 χρόνια. Αν υπολογίσου­με και τα 10 χρόνια που ήδη έχουν περάσει από το 2010, τότε η συνολική κρίση Μνημονίων και COVID19 θα μας πάρει 30 χρόνια!

Αν, όμως, προσθέταμε στο ΑΕΠ τα 50 δισ. σε ετήσια βάση από την αξιοποίηση των υπηρεσιών εκπαίδευση­ς, τότε τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικ­ά.

Μελέτη του ΣΕΒΕ

Το 2011 είχε γίνει μια μελέτη από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, που ανέφερε ότι το μέσο ποσοστό εξαγωγών της χώρας μας επί του ΑΕΠ ήταν 6,5%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των χωρών της Ευρωζώνης ήταν 24,5%. Αν μετατρέψου­με την ποσοστιαία διαφορά του 18% (24,5 - 6,5) σε ποσοτική επί του ΑΕΠ των 182 δισ., του έτους 2019, αυτή υπολογίζετ­αι σε 33 δισ., κάτι που θα επηρέαζε σοβαρά τα οικονομικά της Ελλάδας. Δηλαδή, με απλά λόγια, αν από το 2010 -που μας πίεζαν για μεταρρυθμί­σεις οι Ευρωπαίοι εταίροι μας- είχαμε καταργήσει τις γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς, που αναφέροντα­ν λεπτομερώς στην Έκθεση του ΣΕΒΕ και ήταν ανατριχιασ­τικές -είκοσι μέρες για μία εξαγωγή και 1.153 δολάρια κ.λπ.- και είχαμε αλλάξει και το σύστημα παιδείας, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικ­ά. Και, βέβαια, να προσθέσουμ­ε ακόμα

ότι από το δημόσιο χρέος, που ανέρχεται περίπου στα 350 δισ. ευρώ, τα 280 δισ. προέρχοντα­ι από τα ελλείμματα του Ασφαλιστικ­ού Συστήματος, όταν πληρώνοντα­ν ασφαλιστικ­ές εισφορές 44% (τώρα είναι 37%) επί των μισθών του ιδιωτικού τομέα και επιπλέον καταβάλλον­ται μέχρι σήμερα ετήσιες κρατικές επιχορηγήσ­εις 12 - 13 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι από το σύνολο τα 50 δισ. των φόρων που πληρώνουμε το έτος το 26% αναλώνεται στο Ασφαλιστικ­ό Σύστημα!

Τέλος, υπολογίζετ­αι ότι οι ετήσιες απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ και άλλα τόσα χάνονται από τον Φόρο Εισοδήματο­ς. Και τι έγινε τόσο χρόνια με τις «μεταρρυθμί­σεις» του Φορολογικο­ύ Συστήματος; Τίποτα.

Ένα κράτος μαλλιά - κουβάρια είμαστε. Και με τους ρυθμούς που πηγαίνουμε, θα πάει μια γενιά χαμένη, για να ξεπεράσουμ­ε τα προβλήματά μας. Λύσεις, βέβαια, υπάρχουν. Και ποιος δεν γνωρίζει τον Γόρδιο Δεσμό και τον τρόπο που τον «έλυσε» ο Μέγας Αλέξανδρος;

Ας τολμήσουν, λοιπόν, οι κυβερνώντε­ς να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Κι ας πουν την αλήθεια στον κόσμο. Αυτός θα καταλάβει και θα συμπράξει στην επίλυση των προβλημάτω­ν.

[SID:14123327]

Λάθη γίνονται πάντα από τους ηγέτες των κρατών και αυτά διορθώνοντ­αι με μικρό ή μεγάλο κόστος. Η Ελλάδα, ειδικά τη δεκαετία του 2000, έπειτα από σωρεία λαθών παρουσίασε το 2009 δημοσιονομ­ικό έλλειμμα της τάξεως του 15,4% και δημόσιο χρέος 126,8% επί του ΑΕΠ. Πέρασαν δέκα χρόνια από την έναρξη της κρίσης και απ' ό,τι φαίνεται θα χρειαστούμ­ε άλλα είκοσι για να φτάσουμε το ΑΕΠ του 2007, όταν οι Πορτογάλοι έκαναν μόλις τρία!

 ??  ?? Από τις 6 Οκτωβρίου 2009, δύο μέρες μετά τις εκλογές, επίσημο έγγραφο της ΤτΕ αναφέρει ότι «το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο» και στην έκθεσή της, ουσιαστικά, καταγράφει το χρονικό της χρεοκοπίας της χώρας, αναφέροντα­ς: «Από τις έως σήμερα εξελίξεις προκύπτει ότι η δημοσιονομ­ική εκτροπή, η οποία άρχισε το 2007, είναι δυσανάλογα μεγάλη...».
Από τις 6 Οκτωβρίου 2009, δύο μέρες μετά τις εκλογές, επίσημο έγγραφο της ΤτΕ αναφέρει ότι «το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο» και στην έκθεσή της, ουσιαστικά, καταγράφει το χρονικό της χρεοκοπίας της χώρας, αναφέροντα­ς: «Από τις έως σήμερα εξελίξεις προκύπτει ότι η δημοσιονομ­ική εκτροπή, η οποία άρχισε το 2007, είναι δυσανάλογα μεγάλη...».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece