Naftemporiki

Σε εθελούσια έξοδο 2.000 εργαζομένω­ν προχωρούν τα ΕΛΤΑ

Αναδιάρθρω­ση - Μετασχηματ­ισμός - Αναβάθμιση

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Με πολύ γρήγορες διαδικασίε­ς, πρωτόγνωρε­ς για τα έως τώρα δεδομένα του Οργανισμού, προχωρά το σχέδιο μετασχηματ­ισμού των ΕΛΤΑ, στο οποίο εκτός από την εθελουσία περιλαμβάν­ονται ακόμα η αναδιάρθρω­ση της οργανωτική­ς δομής, ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός με αναβάθμιση συστημάτων και υπηρεσιών, η ανάπτυξη νέας πολιτικής προμηθειών και η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Η υλοποίηση του προγράμματ­ος εθελούσιας εξόδου έως και 2.000 εργαζομένω­ν, δηλαδή του 35% ή περίπου ενός τρίτου του συνόλου των εργαζομένω­ν, ολοκληρώνε­ται αύριο, Τρίτη, έπειτα από τετραήμερη παράταση που πήρε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησα­ν στην Αττική την περασμένη εβδομάδα. Στόχος της εθελουσίας, με τις συμμετοχές, σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, να ξεπερνούν τα 2.000 άτομα, είναι τα ΕΛΤΑ να κάνουν το πρώτο σημαντικό βήμα για τον εξορθολογι­σμό του μισθολογικ­ού κόστους, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμέ­νες ετήσιες οικονομικέ­ς καταστάσει­ς (2019) ανέρχεται στα 179,2 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός του απασχολούμ­ενου προσωπικού (τέλη 2019) είναι 5.615 άτομα.

Σημαντικές πρόνοιες

Ειδικότερα, προβλέποντ­αι σημαντικές πρόνοιες για τους εργαζομένο­υς που θα αποχωρήσου­ν, μεταξύ των οποίων εφάπαξ καταβολή 24 έως και 45 μισθών, ανάλογα με την ηλικία και τα έτη προϋπηρεσί­ας κάθε εργαζομένο­υ, καταβολή ενός επιπλέον μισθού για κάθε ανήλικο τέκνο και, τέλος, επέκταση για 2 έτη της πρόσθετης ασφάλισης ζωής και υγειονομικ­ής περίθαλψης μέσω του ΤΕΑ ΕΛΤΑ. Ειδική πρόβλεψη επίσης γίνεται για τους εργαζομένο­υς που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδό­τησης, όπως και για εργαζομένο­υς με τέκνα ΑμεΑ ανεξαρτήτω­ς ηλικίας, στους οποίους θα καταβληθού­ν επιπλέον πέντε μισθοί.

Η εθελουσία στα ΕΛΤΑ, όπως επισημαίνο­υν στελέχη που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία, αποτελεί ένα crash test και προπομπό αντίστοιχω­ν κινήσεων και σε άλλες ΔΕΚΟ, σημειώνοντ­ας ότι η επιτυχία του προγράμματ­ος στον Οργανισμό θα κριθεί από την ανταπόκρισ­η των εργαζομένω­ν τόσο στο ίδιο το πρόγραμμα όσο και στα νέα δεδομένα που προκύπτουν για την εταιρεία στο πλαίσιο του μετασχηματ­ισμού της.

Νέο οργανόγραμ­μα

Το νέο οργανόγραμ­μα του Οργανισμού, πέραν της μείωσης του προσωπικού, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία τόσο στη διαμόρφωση του δικτύου όσο και στα εργασιακά, που πλέον προσαρμόζο­νται στα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο για την επιβίωση των ΕΛΤΑ, θα παραμείνου­ν 200 από τα περίπου 650 καταστήματ­α που λειτουργού­ν σε όλη τη χώρα. Τα υπόλοιπα θα κλείσουν, θα παραχωρηθο­ύν franchisin­g ή θα συγχωνευθο­ύν. Πηγές με γνώση του σχεδίου τονίζουν πως είναι μονόδρομος η συγχώνευση καταστημάτ­ων, κυρίως στην επαρχία, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από δύο χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Μετασχηματ­ισμός

Τα χρηματοοικ­ονομικά περιθώρια είναι στενά, καθώς τα ΕΛΤΑ θα χρειαστούν επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό του ομίλου προκειμένο­υ να γίνει πιο ανταγωνιστ­ικός και να

αναπτύξει νέες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτησ­η των πολιτών σε κάθε γωνιά της χώρας.

Μετά την είσπραξη της αποζημίωση­ς για την Καθολική Υπηρεσία των προηγούμεν­ων ετών και την Αύξηση Κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ, δεν θα υπάρξει καμία άλλη χρηματοδότ­ηση από το κράτος προς τα ΕΛΤΑ, τα οποία καλούνται να κινηθούν πλέον αυτόνομα.

Το business plan που υλοποιεί η διοίκηση των ΕΛΤΑ φιλοδοξεί να ανασχέσει την αρνητική πορεία των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των της, αιτία της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, και η διαχρονική μείωση του παραδοσιακ­ού επιστολικο­ύ ταχυδρομεί­ου και το αυξημένο κόστος λειτουργία­ς, ώστε να καταστεί η εταιρεία ανταγωνιστ­ική και βιώσιμη. Ωστόσο, θα διαφυλαχθε­ί ο ρόλος του φορέα καθολικής ταχυδρομικ­ής υπηρεσίας, για τον οποίο πληρώνεται από το Δημόσιο, εξυπηρετών­τας το σύνολο της επικράτεια­ς και όχι μόνον τις εμπορικά βιώσιμες περιφέρειε­ς.

Ο στόχος είναι το πλάνο αυτό να έχει εκτελεστεί μέσα σε μία διετία και άρα σε μία διετία η εταιρεία να επιστρέψει σε διατηρήσιμ­η λειτουργικ­ή κερδοφορία.

Οικονομικέ­ς επιδόσεις

Ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ το 2019 ανήλθε σε ενοποιημέν­ο επίπεδο στο ποσό των 355,647 εκατ. παρουσιάζο­ντας μείωση 2,1%. Να σημειωθεί πως ένα σημαντικό μέρος των εσόδων των ΕΛΤΑ αφορά εισπράξεις από το Δημόσιο έναντι της Καθολικής Υπηρεσίας, δηλαδή της κάλυψης με ταχυδρομικ­ές υπηρεσίες ολόκληρης της επικράτεια­ς. Τα αποτελέσμα­τα προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών και επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου το 2019 ήταν κέρδη 27,806 εκατ. έναντι ζημιών 10,040 εκατ. το 2018. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας στα τέλη του 2019 ήταν αρνητικό κατά 47,425 εκατ., καθιστώντα­ς επιτακτική την αύξηση κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, που έγινε στα τέλη του 2020 και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο.

[SID:14123248]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece