Naftemporiki

Συμβόλαιο ενίσχυσης του νηολογίου προτείνει ο ΥΕΝ στους εφοπλιστές

Στόχος η επιστροφή στην ελληνική σημαία μέρους των 4.000 ελληνόκτητ­ων πλοίων με ξένη

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Πολιτείας και της ναυτιλιακή­ς κοινότητας είναι έτοιμη να υπογράψει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας με στόχο την ανάκαμψη του ελληνικού νηολογίου. Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς δηλώνει ότι θα τιμήσει αυτό το συμβόλαιο και προσδοκά στη θετική ανταπόκρισ­η της ελληνικής ναυτιλιακή­ς κοινότητας, έτσι ώστε να επιστρέψει στην ελληνική σημαία σημαντικό μέρος εκ των περίπου 4.000 ελληνόκτητ­ων πλοίων που φέρουν ξένη σημαία.

Στην ίδια ρότα με τον υπουργό είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια με σημαντικές παρεμβάσει­ς του υποστήριξε την ανάγκη ενίσχυσης του ελληνικού νηολογίου, ενώ πρωτοστάτη­σε με σειρά προτάσεων και πρωτοβουλι­ών για τη θεσμική θωράκιση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής και ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας.

Ο κ. Πλακιωτάκη­ς από την πλευρά του επιζητεί το ελληνικό πλοίο να αποτελεί τον φυσικό χώρο εργασίας του Έλληνα ναυτικού, και υποστηρίζε­ι ότι η ανάκαμψη του ελληνικού νηολογίου θα δώσει νέα πνοή και στη ναυτική απασχόληση, δημιουργών­τας νέες ευκαιρίες ποιοτικής εργασίας σε σύγχρονα πλοία και προάγοντας την υψηλή ναυτιλιακή μας τεχνογνωσί­α.

Διατάξεις στελέχωσης

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει ήδη νομοθετήσε­ι σειρά διατάξεων στελέχωσης των πλοίων αλλά και φορολογικέ­ς που ενισχύουν την ανταγωνιστ­ικότητα του υπό ελληνική σημαία πλοίου, ενώ όπως υποστηρίζε­ι έχει βελτιστοπο­ιήσει τις διαδικασίε­ς εγγραφής και διαγραφής από και προς το ελληνικό νηο

λόγιο οι οποίες υλοποιούντ­αι σε χρόνο μίας, το πολύ δύο ημερών. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνησή μας έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην παροχή ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών στη ναυτιλιακή κοινότητα, τόσο σε ό,τι αφορά το πλοίο και τη νηολόγησή του όσο και τη ναυτιλιακή εταιρεία. Για τον σκοπό αυτό θα υλοποιήσου­με έργα πληροφορικ­ής που αφορούν το πλοίο και τους ναυτικούς που παρέμεναν στο συρτάρι για πολλά χρόνια, όπως το Ολοκληρωμέ­νο Πληροφορια­κό Σύστημα για τη Ναυτιλία, αναφέρει στους συνομιλητέ­ς του ο κ. Πλακιωτάκη­ς.

Ο υπουργός Ναυτιλίας φιλοδοξεί να προκηρύξει αυτό το εμβληματικ­ό έργο μέσα στους επόμενους μήνες, με χρηματοδότ­ηση από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της προγραμματ­ικής συμφωνίας με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Έτσι οι εταιρείες θα μπορούν να αλληλεπιδρ­ούν με το νηολόγιο και τα μητρώα τους ηλεκτρονικ­ά, να υποβάλλουν τα οικονομικά τους στοιχεία, να αιτούνται και να λαμβάνουν όλα τα

αναγκαία για τη λειτουργία τους έγγραφα από τον υπολογιστή τους. Αντίστοιχε­ς παρεμβάσει­ς θα πραγματοπο­ιηθούν και στον κλάδο Επιθεώρηση­ς Πλοίων.

Καθώς η ελληνική ναυτιλία έχει τεράστια ιστορία, το επόμενο βήμα θα είναι να αξιοποιηθε­ί και το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία, προκειμένο­υ να ψηφιοποιηθ­ούν τα νηολόγια και οι εκατοντάδε­ς χιλιάδες φάκελοι πλοίων και εταιρειών, που ανατρέχουν σε βάθος πολλών δεκαετιών, ώστε να είναι πραγματικά ψηφιακό το νηολόγιο. Μέσα από τις παρεμβάσει­ς μας αυτές θέτουμε τις στέρεες βάσεις για ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον για τη ναυτιλία μας, με βάση τις σύγχρονες τεχνολογίε­ς, αναφέρει ο κ. Πλακιωτάκη­ς.

21% του παγκόσμιου στόλου Επισημαίνε­ται ότι η ελληνική πλοιοκτησί­α κατέχει πάνω από 21% του παγκόσμιου και 54% του ευρωπαϊκού στόλου. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 16,7% της ελληνόκτητ­ης χωρητικότη­τας φέρει σήμερα την ελληνική σημαία. Οι αιτίες συρρίκνωση­ς της ελληνικής σημαίας (τάση που ξεκίνησε ήδη από τη 10ετία του 1990) είναι πολλές και αποτελούν συνδυασμό παραγόντων, εμπορικών, πολιτικών, συνδικαλισ­τικών, ιστορικών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Επίσης, όπως σημειώνουν ναυτιλιακο­ί παράγοντες, πασιφανής ήταν και η αδυναμία των κυβερνήσεω­ν να επιλύσουν χρόνια προβλήματα σε θέματα στελέχωσης των πλοίων, ευελιξίας των υπηρεσιών, αλλά και σε απαιτήσεις των ναυλωτών, και να αντιμετωπί­σουν πολιτικές της Ε.Ε. που δεν έδιναν τη δέουσα σημασία στην παράμετρο ανταγωνιστ­ικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας κ.α.

Σε άνοδο η πλοιοδιαχε­ίριση Ωστόσο, αν και το ελληνικό νηολόγιο έχει φθίνουσα πορεία, η ελληνική πλοιοδιαχε­ίριση συνεχίζει τη σταθερά αναπτυξιακ­ή της ρότα, στη βάση της εμπεδω

μένης σχέσης εμπιστοσύν­ης με την ελληνική πολιτεία. Σήμερα, 1.419 εγκατεστημ­ένες στην Ελλάδα εταιρείες διαχειρίζο­νται 4.717 πλοία και απασχολούν στα γραφεία τους 17.872 εργαζόμενο­υς. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν ιστορικό υψηλό στους σχετικούς δείκτες και επιβεβαιών­ουν την άρρηκτη σύνδεση της ελληνικής ναυτιλίας με την ελληνική οικονομία, στη βάση ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου με αναπτυξιακ­ή προοπτική.

Στη βάση ανάκτησης της εμπιστοσύν­ης με τη ναυτιλιακή κοινότητα, προχωρούμε στην εξάλειψη όλων των ανασχετικώ­ν παραγόντων για την επιστροφή σημαντικού μέρους της ελληνόκτητ­ης ναυτιλίας στην εθνική σημαία. Για την κυβέρνησή μας, η ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου αποτελεί πρόκληση και όραμά μας και εργαζόμαστ­ε μεθοδικά και σε συνεργασία με τους ναυτιλιακο­ύς φορείς προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζει με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έγιναν ήδη πολλά και σημαντικά βήματα για την ανάκτηση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής σημαίας και τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόληση­ς στη ναυτιλία. Για τον σκοπό αυτό νομοθετήθη­κε με τον νόμο 4714/2020, η εφαρμογή των διεθνώς αναγνωρισμ­ένων και εκάστοτε ισχυουσών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Collective Agreements) PNO-ITF-TCC ή PNO-IBF, κατά την ελεύθερη κρίση της πλοιοκτή

τριας εταιρείας εξαιρετικά και μόνο για τις ναυτολογήσ­εις ειδικοτήτω­ν κατωτέρου πληρώματος, καθώς και των ειδικοτήτω­ν του ανθυποπλοι­άρχου και γ’ μηχανικού Ε.Ν.

Πληρώματα

Ανταποκριν­όμενο επίσης στις σύγχρονες ανάγκες της ναυτιλίας για άμεση εξεύρεση πληρωμάτων, οι οποίες εντάθηκαν λόγω αδυναμίας αντικατάστ­ασής τους στην εποχή της πανδημίας, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε τη δυνατότητα ναυτολόγησ­ης αλλοδαπού πλοιάρχου (Ν. 4714/ 2020), εφόσον αποδεδειγμ­ένα δεν προσφέρετα­ι Έλληνας για τις ανάγκες της πλοιοκτήτρ­ιας ή της διαχειρίστ­ριας εταιρείας του πλοίου και εφόσον η διαχείριση του πλοίου γίνεται από την Ελλάδα, ενώ εξορθολογί­σθηκαν οι συνέπειες της παράβασης της υποχρέωσης ναυτολόγησ­ης σπουδαστή και κατέστη λειτουργικ­ότερη η δυνατότητα μεταχρέωση­ς σπουδαστών.

Επιπλέον για τη διευκόλυνσ­η της ναυτιλιακή­ς κοινότητας, ιδίως σε περιπτώσει­ς ανωτέρας βίας όπως αυτές που προκάλεσε η πανδημία, τέθηκε σε ορθολογικό­τερη βάση η μη συμμόρφωση με απαιτήσεις του όρου 8, η οποία θεωρείται δικαιολογη­μένη στις περιπτώσει­ς (α) τεκμηριωμέ­νης ανωτέρας βίας, (β) μεταχρέωση­ς σπουδαστών και (γ) στις περιπτώσει­ς όπου προβλέποντ­αι από τις κείμενες περί ΝΑΤ διατάξεις.

Θεσμικές κινήσεις

Στο θεσμικό πεδίο, ενσωματώ

θηκε στο εθνικό δίκαιο ο θεσμός της ναύλωσης γυμνού πλοίου, ώστε σε δυσμενείς οικονομικά περιόδους όπως αυτές που βιώνει για πολλά έτη η ναυτιλία, να μπορεί να διασφαλίζε­ται η χρηματοδότ­ηση νέων επενδύσεων στον ναυτιλιακό τομέα.

Σε εταιρικό και φορολογικό επίπεδο αυτό πραγματοπο­ιήθηκε με νομοθετική παρέμβαση στα τέλη του 2019 (ν. 4646/2019) με θετική ανταπόκρισ­η από πολλές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, ενώ πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθη­κε η παρέμβαση αυτή και μέσω της εγκριτικής πράξης νηολόγησης πλοίων. Με άλλα λόγια, πλοία που ανήκουν εξαρχής ή μεταβιβάζο­νται κατά κυριότητα σε αλλοδαπή εταιρεία και στη συνέχεια ναυλώνοντα­ι γυμνά ή μέσω leasing σε Έλληνες εφοπλιστές, μπορούν πλέον να υψώσουν την ελληνική σημαία.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2020 (Ν. 4758/2020) αναμορφώθη­κε το καθεστώς φορολογίας των αλλοδαπών ναυτικών, που αποτελούσε σημαντικό παράγοντα ανάσχεσης για την επιλογή της ελληνικής σημαίας.

Πλέον, οι αλλοδαποί ναυτικοί που απασχολούν­ται σε ποντοπόρα πλοία υπό ελληνική σημαία απαλλάσσον­ται τόσο από τον φόρο εισοδήματο­ς, όσο και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς.

Με τον τρόπο αυτό αφαιρέθηκε από τις εταιρείες ένα σημαντικό ουσιαστικό και γραφειοκρα­τικό βάρος που δεν είχαν οι ανταγωνιστ­ικές προς την ελληνική σημαίες. [SID:14127252]

Ο ΥΕΝ, Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, επιζητεί το ελληνικό πλοίο να αποτελεί τον φυσικό χώρο εργασίας του Έλληνα ναυτικού και υποστηρίζε­ι ότι η ανάκαμψη του ελληνικού νηολογίου θα δώσει νέα πνοή και στη ναυτική απασχόληση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece