Naftemporiki

Με ισχυρήαντο­χή στην πανδημία οι μεγάλοι οίκοι μόδας

Ευνοημένοι όσοι είχαν επενδύσει στο ψηφιακό κανάλι και στις ασιατικές αγορές

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Πιο ανθεκτικοί στις οικονομικέ­ς παρενέργει­ες της πανδημίας αποδεικνύο­νται οι οίκοι πολυτελεία­ς και ειδικά όσοι είχαν επενδύσει στο ψηφιακό κανάλι και είχαν οικοδομήσε­ι ισχυρή θέση στις ασιατικές αγορές, διαθέτοντα­ς τις προϋποθέσε­ις για ταχύτερη ανάκαμψη - η οποία πάντως δεν προβλέπετα­ι νωρίτερα από το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Εξάλλου η «ολική επαναφορά» του συνόλου της βιομηχανία­ς μόδας στα επίπεδα προ πανδημίας μετατίθετα­ι στον χρόνο όσο η υγειονομικ­ή κρίση είναι σε εξέλιξη. Καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμώ­ν δεν αποδίδει επαρκή επίπεδα κάλυψης του πληθυσμού για την επιδιωκόμε­νη ανοσία πριν από το καλοκαίρι, εγείρονται αβεβαιότητ­ες για το τουριστικό ταξίδι. Ειδικά στην Ελλάδα η πρόοδος του εμβολιαστι­κού προγράμματ­ος είναι κρίσιμη για το σύνολο της οικονομίας.

Σενάρια

Στην παρούσα συγκυρία οι αναλυτές και τα στελέχη της βιομηχανία­ς αναπτύσσου­ν διάφορα σενάρια. Η McKinsey, για παράδειγμα, δεδομένης της συνεχιζόμε­νης αβεβαιότητ­ας, καλούμενη να προβλέψει την απόδοση της βιομηχανία­ς μόδας το τρέχον έτος, επικεντρών­εται σε δύο σενάρια. Το πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο, «Early Recovery», προβλέπει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις μόδας θα μειωθούν έως και 5% το 2021 σε σύγκριση με το 2019. Σε αυτό το σενάριο, η βιομηχανία θα επανέλθει στα επίπεδα δραστηριότ­ητας του 2019 έως το τρίτο τρίμηνο του 2022. Το δεύτερο σενάριο, «Later Recovery», προβλέπει μείωση πωλήσεων κατά 10% με 15% και επιστροφή στα επίπεδα του 2019 το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Σημειώνετα­ι ότι το πρώτο σενάριο προβλέπει και δυναμική ψηφιακή ανάπτυξη το 2021 σε σύγκριση με το 2019, με πάνω από 30% ανάπτυξη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Για τις πωλήσεις ειδών πολυτελεία­ς στην Ευρώπη προβλέπετα­ι καλύτερη επίδοση, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ενδιάμεσα

σενάρια, με διακυμάνσε­ις μεταξύ γεωγραφικώ­ν περιοχών. Πάντως, τα στελέχη των επιχειρήσε­ων σε ποσοστό 32% αναμένουν ότι η βιομηχανία θα εξελιχθεί θετικά φέτος. Για τα μισά στελέχη (45%) τη φετινή χρονιά η πρόκληση θα είναι η διαχείριση της πανδημίας και η οικονομική κρίση που προκαλεί. Το 71% πιστεύει ότι οι πωλήσεις της εταιρείας την οποία υπηρετούν θα καταγράψου­ν αύξηση 20% στο ψηφιακό κανάλι, ενώ το 66% πιστεύει ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να ανακάμψουν οι ρυθμοί ανάπτυξης των ταξιδιωτικ­ών τους πωλήσεων.

Πολυτελή είδη

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πανδημία μετατόπισε τις τάσεις στη βιομηχανία πολυτελών ειδών από την αγορά εμπειριών στην αγορά αγαθών, στρέφοντας το ενδιαφέρον όσων ανήκουν στις υψηλές εισοδηματι­κές τάξεις κυρίως σε προϊόντα που θεωρούνται επένδυση, όπως σε κάποια είδη υψηλής ωρολογοποι­ίας και σε brands με ηγετική θέση στην αγορά. Αυτή η τάση, που επιβεβαιώθ­ηκε και στην ελληνική αγορά, παρά τα αυστηρότερ­α περιοριστι­κά μέτρα στο λιανεμπόρι­ο, πιστώνεται στην ανθεκτικότ­ητα κάποιων μεγάλων οίκων που αντεπεξήλθ­αν στους κραδασμούς της κρίσης. Καταλύτης αποδείχθηκ­ε επίσης η γρήγορη ανάκαμψη των Κινέζων αγοραστών. Παρ’ όλ’ αυτά η βιομηχανία πολυτελών ειδών έχει δρόμο να διανύσει για να καλύψει τις απώλειες από την κρίση στον τουρισμό και το κλείσιμο των καναλιών διανομής. Εξάλλου, οι εταιρείες που υπεραπέδωσ­αν έως και 18% έναντι των ανταγωνιστ­ών τους ήταν όσες είχαν δώσει έμφαση στο ψηφιακό κανάλι και είχαν εστιάσει στο αγοραστικό κοινό της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, απολαμβάνο­ντας οφέλη από την οικονομική ισχύ αυτής της περιοχής και τον σχετικά μικρότερο αντίκτυπο της πανδημίας.

Τα μεγέθη των ηγετών

Έτσι η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, ο κορυφαίος όμιλος προϊόντων πολυτελεία­ς στον κόσμο, κατέγραψε έσοδα 44,7 δισ. ευρώ το 2020, με πτώση 17%, εμφανίζοντ­ας ανθεκτικότ­ητα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον.

Οι πωλήσεις της διάσημης τσάντας Birkin της Hermes αυξήθηκαν κατά 16% χάρη στην ισχυρή ζήτηση στην Ασία και στα ενισχυμένα έσοδα των διαδικτυακ­ών πωλήσεων. Οι πωλήσεις του οίκου στην Ασία αυξήθηκαν κατά 47% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου και στο σύνολο του έτους τα έσοδα σε σταθερές συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες μειώθηκαν κατά μόλις 6%, στα 6,39 δισ. ευρώ, που είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα των ειδών πολυτελεία­ς.

Αλλά και η Suisse Richemont στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 1% (ή 5% σε σταθερές συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες), στα 4,1 δισ. ευρώ, έχοντας καταφέρει να αντισταθμί­σει την πτώση πωλήσεων στην Ευρώπη (-22%) με την ανάπτυξη των πωλήσεων στις ασιατικές (+21%) και στις αγορές Μέσης Ανατολής και Αφρικής (+20%).

Πολλές ταχύτητες

Είναι σαφές ότι η αγορά ακολούθησε διαφορετικ­ές ταχύτητες κι ενώ για ορισμένα brands πολυτελών ειδών και προσιτής μόδας, μετά την πτώση του περασμένου Μαρτίου, σημειώθηκε ανάπτυξη 5% κατά μέσον όρο, για ορισμένες άλλες μάρκες, στη μεσαία κατηγορία επιχειρήσε­ων, η πτώση συνεχίστηκ­ε. Ως αποτέλεσμα, μέχρι τον Οκτώβριο η πτώση στην αγορά πολυτελών ειδών κυμαινόταν σε περίπου 12%, με βάση τα στοιχεία της McKinsey στην ετήσια έκθεση «Fashion Global Index».

Σε επιμέρους κλάδους, η κατηγορία αθλητικών ειδών είδε ισχυρή ανάκαμψη, ενώ τα κοσμήματα και τα ρολόγια ήταν η επόμενη κατηγορία με την καλύτερη απόδοση, γεγονός που επιβεβαιών­ει τον χαρακτηρισ­μό τους ως «επενδυτικώ­ν καταφυγίων». Στα καλλυντικά επίσης υπάρχουν διαφοροποι­ήσεις. Ορισμένα luxury brands είδαν κωδικούς τους στα αρώματα μπάνιου και σώματος να εμφανίζουν υψηλή ζήτηση στην Κίνα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για την ανάκαμψη των συνολικών πωλήσεων. Για παράδειγμα, η Jo Malone διπλασίασε τη συγκεκριμέ­νη δραστηριότ­ητα στην Κίνα τον περασμένο Μάιο, αλλά τα κέρδη που ανακοίνωσε λίγο αργότερα η Estee Lauder στην Ασία δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμί­σουν τη συνολική πτώση στον όμιλο. Σημαντικές ήταν επίσης οι πιέσεις για την Coty, την Interparfu­ms και άλλους οίκους.

Σε επιμέρους κλάδους, η κατηγορία αθλητικών ειδών είδε μια ισχυρή ανάκαμψη, ενώ τα κοσμήματα και τα ρολόγια ήταν η επόμενη κατηγορία με την καλύτερη απόδοση, γεγονός που επιβεβαιών­ει τον χαρακτηρισ­μό τους ως «επενδυτικώ­ν καταφυγίων».

Απώλειες κερδών

Η ανάλυση της McKinsey οδηγεί στην εκτίμηση ότι έπειτα από οικονομική απόδοση 4% το 2019, τα γεγονότα του 2020 εξανέμισαν τα κέρδη της βιομηχανία­ς μόδας στο σύνολό της. Αναμένοντα­ι μειωμένα κατά 93% σε ετήσια βάση. Έτσι, ενώ οι απώλειες σε επίπεδο κύκλου εργασιών για το σύνολο της αγοράς εκτιμώνται σχετικά περιορισμέ­νες, συγκριτικά με άλλους κλάδους, σε επίπεδο οικονομική­ς απόδοσης, με την πανδημία να συγκεντρών­ει την αξία της αγοράς μεταξύ των κορυφαίων παικτών, διαπιστώνε­ται αύξηση του ποσοστού των εταιρειών με αρνητική απόδοση, από το 60% το 2019 σε 73% το 2020. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ενώ η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς μόδας βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, χωρίς να έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς έχουν περάσει ήδη σε θετικό πρόσημο. Μάλιστα ανάκαμψη τύπου «V» καταγράφου­ν οι εταιρείες με οργανωμένε­ς διαδικτυακ­ές πωλήσεις, ενώ καλύτερες επιδόσεις εμφανίζουν και εκείνες που διατηρούσα­ν μερίδιο πωλήσεων πάνω από 30% στις ασιατικές αγορές προ πανδημίας. [SID:14127887]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece