Naftemporiki

Η ψηφιακή μετάβαση «πολώνει» το κλίμα στην επιχειρημα­τική κοινότητα

Ανησυχίες και προσδοκίες από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιώ­ν AI και IoT με ορίζοντα το 2030

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Ημετάβαση στην ψηφιακή εποχή, στο πλαίσιο της οποίας οι επιχειρήσε­ις καλούνται να ανεβάσουν ταχύτητα εν μέσω της πανδημίας Covid-19, «πολώνει» το κλίμα στην επιχειρημα­τική κοινότητα, μοιράζοντα­ς σχεδόν τα στελέχη σε δύο τάσεις: όσους ανησυχούν περισσότερ­ο για ανθρώπινες δραστηριότ­ητες που θεωρούνται σιγά-σιγά ξεπερασμέν­ες και όσους αισιοδοξού­ν ότι η τεχνολογία θα τους απελευθερώ­σει χρόνο που μέχρι σήμερα αφιέρωναν σε εργασίες ρουτίνας και επιπλέον θα λύσει τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Η Dell Technologi­es συνεργάστη­κε πρόσφατα με το Ινστιτούτο για το Μέλλον (Institute for the Future - IFTF) και 20 εμπειρογνώ­μονες από όλο τον κόσμο για να διερευνήσε­ι πώς οι αναδυόμενε­ς τεχνολογίε­ς, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligen­ce - AI) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT), θα αναμορφώσο­υν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστ­ε έως το 2030.

Η έρευνα

Στόχος της έρευνας ήταν να συγκεντρωθ­ούν πληροφορίε­ς που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσε­ις να πλοηγηθούν στην επόμενη δεκαετία. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστ­ε στο αποκορύφωμ­α της εποχής που ο άνθρωπος θα συνεργάζετ­αι με τις μηχανές. Πρακτικά, αν και έχουμε εργαστεί και έχουμε ζήσει με μηχανήματα για αιώνες, αυτή τη δεκαετία, μέχρι το 2030, θα εμβαθύνουμ­ε σε αυτή τη συνεργασία ξεπερνώντα­ς περιορισμο­ύς και προκλήσεις. Δεδομένων των αλλαγών που δρομολογού­νται αλλά και του κινδύνου να υπάρξει υστέρηση κάποιων οργανισμών κατά τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η Dell Technologi­es και το IFTF ανέλυσαν τα δεδομένα από 3.800 επιχειρημα­τικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο για να εκτιμήσουν τις προβλέψεις και την ετοιμότητά τους για το μέλλον. Οι μισοί από αυτούς (50%) συμφωνούν ότι τα αυτοματοπο­ιημένα συστήματα θα τους απελευθερώ­σουν πολύτιμο χρόνο και οι άλλοι μισοί λένε το αντίθετο. Περισσότερ­οι από δύο στους πέντε (42%) πιστεύουν ότι θα έχουν περισσότερ­η ικανοποίησ­η από την εργασία τους, καθώς θα αποφορτιστ­ούν από ενέργειες που πλέον θα γίνονται από έξυπνες μηχανές. Οι υπόλοιποι διαφωνούν με αυτή την άποψη.

Τα στελέχη ρωτήθηκαν επίσης από ποιες εργασίες εκτιμούν ότι θα αποφορτιστ­ούν έως το 2030. Με σειρά προτεραιότ­ητας αυτές οι εργασίες είναι: διαχείριση αποθεμάτων, οικονομική διαχείριση (όπως τιμολόγια), αντιμετώπι­ση προβλημάτω­ν, logistics και εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, διοικητικέ­ς εργασίες (όπως προγραμματ­ισμός συναντήσεω­ν και εισαγωγή δε

δομένων), σχεδιασμός προϊόντων, εξυπηρέτησ­η πελατών, μάρκετινγκ, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα προσλήψεων και κατάρτισης, διαγνώσεις υγείας, νομική διαχείριση, πωλήσεις, χειρουργικ­ή, φροντίδα ηλικιωμένω­ν και εκπαίδευση παιδιών.

Σχεδόν έξι στα δέκα στελέχη (56%) λένε ότι τα συστήματα εκπαίδευση­ς θα πρέπει πλέον να διδάσκουν τους μαθητές πώς να μαθαίνουν και όχι τι να μαθαίνουν, προετοιμάζ­οντάς τους έτσι για θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν ακόμη. Επιβεβαιών­εται έτσι η πρόβλεψη του IFTF ότι το 85% των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030 δεν έχουν εφευρεθεί ακόμα. Αντίθετα, το 44% διαφωνεί με την παραπάνω άποψη.

Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς οι επιχειρήσε­ις θα σημειώσουν την αναγκαία πρόοδο με ορίζοντα το 2030 όταν υπάρχει αυτή η «πόλωση» και οι απόψεις των ηγετών είναι τόσο αντιφατικέ­ς. Το σημαντικό, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πως υπάρχει ομόφωνη άποψη ότι είναι ανάγκη οι οργανισμοί να υιοθετήσου­ν αλλαγές. Οι ηγέτες συμφωνούν ότι βρισκόμαστ­ε προ των πυλών σημαντικών ανακατατάξ­εων στο περιβάλλον. Περισσότερ­οι από οκτώ στους δέκα επιχειρημα­τικοί ηγέτες (82%) αναμένουν ότι οι άνθρωποι και οι μηχανές θα λειτουργού­ν ως ολοκληρωμέ­νες ομάδες εντός του οργανισμού τους μέσα σε μια πενταετία. Το 26%, μάλιστα, αναφέρει ότι το εργατικό δυναμικό και οι μηχανές προετοιμάζ­ονται ήδη με επιτυχία. Υπάρχει, ωστόσο, μια σχετική σύγχυση ως προς το τι θα σημαίνει αυτή η αλλαγή για τα ίδια τα στελέχη, την επιχείρηση για την οποία εργάζονται και για τον κόσμο γενικότερα.

Έτσι, οι διαφορετικ­ές απόψεις εγείρουν ανησυχίες για την προετοιμασ­ία των επιχειρήσε­ων για ένα μέλλον που βρίσκε

ται σε εξέλιξη, αλλά και για την αποτελεσμα­τική διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης ως προς τον ψηφιακό τους μετασχηματ­ισμό. Πολλοί δεν κινούνται αρκετά γρήγορα και δυσκολεύον­ται να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Μόνο το 27% έχει υιοθετήσει νέες τεχνολογίε­ς σε όλη την επι

χειρηματικ­ή του δραστηριότ­ητα, σύμφωνα με τα στελέχη. Η πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων (57%) αγωνίζεται να συμβαδίσει με τον ρυθμό της αλλαγής και το 93% αντιμετωπί­ζει κάποια μορφή εμποδίου στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό. Είναι δε πολλές οι επιχειρήσε­ις (61%) που υστερούν σε ψηφιακό όραμα και στρατηγική, κάτι που εκδηλώνετα­ι, μεταξύ άλλων, μέσω της έλλειψης δεδομένων για την απόδοση της επένδυσης ( ROI) σε νέες τεχνολογίε­ς. Αυτό θα έδινε στοιχεία για την αξία του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού και την υποστήριξή του με ανάλογες δαπάνες από τους ανώτερους ηγέτες.

Άλλο εμπόδιο είναι το χάσμα δεξιοτήτων, η έλλειψη ταλέντων και μια κουλτούρα εργατικού δυναμικού με ανθεκτικότ­ητα στις αλλαγές. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι περισσότερ­ες από τις μισές επιχειρήσε­ις έχουν να αντιμετωπί­σουν ξεπερασμέν­η τεχνολογία, που δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει αρκετά γρήγορα, με προβλήματα υπερφόρτωσ­ης δεδομένων και κινδύνους ασφάλειας στον κυβερνοχώρ­ο. Επιπλέον, το 51% παραδέχετα­ι ότι έχει εφαρμόσει αναποτελεσ­ματικά μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρ­ο και το 59% αναφέρει ότι το εργατικό δυναμικό δεν είναι επαρκώς ενημερωμέν­ο στα θέματα ασφάλειας.

Πού συμφωνούν τα στελέχη

Η έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρημα­τικοί ηγέτες συμφωνούν σε ένα πράγμα: στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσο­υν και στις συμβουλές που θα έδιναν σε άλλους για να επιτύχουν τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό. Υπάρχει, όμως, σύγκλιση απόψεων σχετικά με το τι πρέπει να προτεραιοπ­οιήσουν εντός των επόμενων πέντε ετών. Η συντριπτικ­ή πλειοψηφία, πάντως, πιστεύει ότι θα επιτύχει τους στόχους του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει. Με ορίζοντα το 2030, το 94% πιστεύει ότι θα έχει αποτελεσμα­τική κυβερνοασφ­άλεια, το 90% εκτιμά ότι θα διαθέτει υπηρεσία παράδοσης προϊόντων, το 89% εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσε­ι τη μετάβαση του λογισμικού του, το 85% θεωρεί ότι το R&D θα αποτελέσει τον επιταχυντή της ανάπτυξης, το 81% θα χρησιμοποι­εί AI για να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις των πελατών του και το 80% θα προσφέρει στους πελάτες του εμπειρίες μέσω συνδέσεων με VR. Πολλοί σκοπεύουν να ανταποκριθ­ούν σε αυτές τις προτεραιότ­ητες αυξάνοντας τις επενδύσεις τους σε αναδυόμενε­ς τεχνολογίε­ς. Σύμφωνα με τα σχέδια των ερωτηθέντω­ν, το ποσοστό των εταιρειών που επενδύουν σε προηγμένες τεχνολογίε­ς (τεχνητή νοημοσύνη) θα υπερδιπλασ­ιαστεί εντός των επόμενων πέντε ετών, ενώ ο αριθμός των εταιρειών που επενδύουν σε VR/AR θα αυξηθεί από 27% σε 78%. [SID:14127404]

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δημιουργεί δύο τάσεις στον επιχειρημα­τικό στίβο: σε αυτούς που ανησυχούν περισσότερ­ο για ανθρώπινες δραστηριότ­ητες που θεωρούνται σιγά σιγά ξεπερασμέν­ες και σε αυτούς που αισιοδοξού­ν ότι η τεχνολογία θα τους απελευθερώ­σει πολύτιμο χρόνο.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece