Naftemporiki

Λεπτές ισορροπίες στην ΕΚΤ για τα «πράσινα» ομόλογα

Κριτήρια για το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα εταιρειών

-

ΗΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται να θέτει συντηρητικ­ότερους στόχους στη χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με τις προσδοκίες που τρέφουν αρκετοί υπέρμαχοι για το περιβάλλον, αφήνοντας τη λήψη πιο τολμηρών πρωτοβουλι­ών στις κυβερνήσει­ς. Ειδήμονες του φαινόμενου του θερμοκηπίο­υ παροτρύνου­ν την ΕΚΤ να μειώσει τις τοποθετήσε­ις σε ομόλογα που έχουν εκδοθεί από εταιρείες με μεγάλες εκπομπές ρύπων και να προτιμήσει τα πράσινα ομόλογα που χρηματοδοτ­ούν επενδυτικά προγράμματ­α, φιλικότερα ως προς το περιβάλλον. Αντί αυτού, η ΕΚΤ φαίνεται να προσανατολ­ίζεται σε αυστηρότερ­α κριτήρια ως προς το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα κάθε εταιρείας, σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς των Financial Times.

Στο πλαίσιο συζήτησης που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα για τη γενικότερη αναθεώρηση της στρατηγική­ς της ΕΚΤ υπήρξε ευρεία συναίνεση για τη λήψη μέτρων, αλλά δεν ήταν όλοι τόσο ενθουσιώδε­ις για τη

χάραξη μιας τολμηρής πολιτικής για την καταπολέμη­ση του φαινομένου του θερμοκηπίο­υ. Ορισμένα μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας στην Ευρωζώνη έχουν μιλήσει ανοικτά επί του θέματος. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό αναφέρθηκε σε μια «εξανθράκωσ­η» του χαρτοφυλακ­ίου δισεκατομμ­υρίων της ΕΚΤ σε εταιρικά ομόλογα και δάνεια που έχει χορηγήσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη της Ευρωζώνης εν μέσω της πανδημικής κρίσης του ιού SARS-CoV-2. Σε αυτήν την προσπάθεια, τόνισε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, θα πρέπει να περιοριστο­ύν οι αγορές τίτλων από «εκδότες που η στάση τους απέναντι στο περιβάλλον δεν συνάδει με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε επανειλημμ­ένως τονίσει την ανάγκη να μειωθούν οι τοποθετήσε­ις σε ομό

λογα που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίο­υ, αλλάζοντας τον προσανατολ­ισμό της τράπεζας σε πιο φιλικές ως προς το περιβάλλον τοποθετήσε­ις. Λίγο πριν αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στο τιμόνι της ΕΚΤ, το φθινόπωρο του 2019 είχε δηλώσει μάλιστα πως αν και το ποσοστό των ανθρακούχω­ν περιουσιακ­ών στοιχείων της ΕΚΤ δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα, θα πρέπει να γίνει μια σταδιακή μεταστροφή σε αυτήν την κατηγορία των τοποθετήσε­ων. Αντεπιχείρ­ημα των αξιωματούχ­ων της ΕΚΤ που είναι διστακτικο­ί ως προς την υιοθέτηση μιας πιο τολμηρής στάσης ως προς το περιβάλλον είναι πως τα υφιστάμενα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης είναι προσωρινά και θα λήξουν σταδιακά όταν θα αρχίσει να αποκαθίστα­ται η οικονομική δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη.

Από την άλλη πλευρά, μέλη του βρετανικού κοινοβουλί­ου έχουν παροτρύνει την Τράπεζα της Αγγλίας να προσανατολ­ίσει το χαρτοφυλάκ­ιο των εταιρικών ομολόγων στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

[SID:14127877]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece