Naftemporiki

Κόντρα ΗΠΑ - Ιράν για το πρώτο βήμα

Ώστε να επανέλθει η πυρηνική συμφωνία

-

Να κάνει το πρώτο βήμα με την άρση όλων των κυρώσεων κάλεσε την Ουάσιγκτον, αν θέλει να αναβιώσει η πυρηνική συμφωνία, για μία ακόμη φορά ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ είπε ακόμη πως η απόφαση του Ιράν να απαγορεύσε­ι από αύριο τις επιθεωρήσε­ις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπ­ει την πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Όλα τα βήματά μας (για παραβίαση της συμφωνίας) είναι αντιστρέψι­μα… Η κίνηση στις 23 Φεβρουαρίο­υ δεν είναι αποχώρηση από τη συμφωνία» δήλωσε ο Ζαρίφ σε συνέντευξή του στον αγγλόφωνο τηλεοπτικό σταθμό του Ιράν Press TV.

Η κρίσιμη ημερομηνία

Βάσει νόμου που θεσπίστηκε πέρυσι από Ιρανούς βουλευτές, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμέν­η στις 23 Φεβρουαρίο­υ να περιορίσει τις επιθεωρήσε­ις της IAEA μόνο σε δηλωμένες πυρηνικές εγκαταστάσ­εις, ανακαλώντα­ς την πρόσβαση ύστερα από ενημέρωση της τελευταίας στιγμής σε όποια τοποθεσία κρίνεται σχετική για τη συλλογή πληροφοριώ­ν, εάν άλλες πλευρές δεν συμμορφώνο­νται πλήρως με τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμη να συνομιλήσε­ι με το Ιράν για την επιστροφή και των δύο χωρών στη συμφωνία, που στόχο έχει να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αίροντας παράλληλα τις περισσότερ­ες διεθνείς κυρώσεις.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.

Ωστόσο, το Ιράν και οι ΗΠΑ διαφωνούν για το ποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αναβίωση της συμφωνίας. Το Ιράν επιμένει ότι οι ΗΠΑ πρέπει πρώτα να άρουν τις αμερικανικ­ές κυρώσεις ενώ η Ουάσιγκτον υποστηρίζε­ι ότι η Τεχεράνη πρέπει πρώτα να συμμορφωθε­ί πλήρως και πάλι με τη συμφωνία.

[SID:14127767]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece