Naftemporiki

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψει­ς για τον Δ. Λιγνάδη

Πυρά αντιπολίτε­υσης για συγκάλυψη και ευθύνες

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Τον δρόμο της Δικαιοσύνη­ς έχουν πάρει όσα είδαν το φως της δημοσιότητ­ας για τον τέως καλλιτεχνι­κό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο το απόγευμα και κρατείται στη ΓΑΔΑ. Το θέμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότη­τας, πυροδοτώντ­ας παράλληλα και έντονη πολιτική σύγκρουση.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθετικέ­ς και θεσμικές παρεμβάσει­ς, αρχής γενομένης από ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπι­σης φαινομένων κακοποίηση­ς. Την ίδια στιγμή σφοδρά είναι τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, που μιλούν για πολιτικές ευθύνες όσον αφορά την υπόθεση Λιγνάδη.

Στον ανακριτή

Ο τέως καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα λάβει σήμερα αντίγραφο της δικογραφία­ς που έχει σχηματιστε­ί σε βάρος του. Μέχρι την Τετάρτη θα κρατηθεί στην Ασφάλεια Αττικής, οπότε και θα οδηγηθεί στον ανακριτή για απολογία, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά των πράξεων που αποδίδοντα­ι στον Δημήτρη Λιγνάδη και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων (και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του) οδήγησαν τις δικαστικές αρχές στο να δώσουν εντολή για τη σύλληψή του. Στο ένταλμα -σύμφωνα με πληροφορίε­ς του ΑΠΕ- αναφέροντα­ι οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά της εγκληματικ­ής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό-σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικ­ά, αλλά και το εξακολουθη­τικό της πράξης του βιασμού.

Να σημειωθεί πως σήμερα ο πρόεδρος του Σωματείου των Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας αναμένεται να καταθέσει στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο. Ο κ. Μπιμπίλας έχει κληθεί να

παραδώσει στον εισαγγελικ­ό λειτουργό όσες καταγγελίε­ς για σοβαρές πράξεις σεξουαλική­ς βίας έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχική­ς έρευνας που διενεργείτ­αι εντός του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Αντιπαράθε­ση

Το θέμα κυριαρχεί στην επικαιρότη­τα, ενώ να σημειωθεί πως υπήρξε σειρά δημοσιευμά­των και σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα με τις αποκαλύψει­ς που βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας όλο το τελευταίο διάστημα, έχει ξεσπάσει ένας νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθε­σης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπι­σης φαινομένων κακοποίηση­ς, με ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών που θα ξεδιπλώνον­ται σε διαφορετικ­ούς τομείς. Να σημειωθεί πως πλέγμα μέτρων θα

υπάρξει και για να αντιμετωπι­στούν φαινόμενα παρενόχλησ­ης στον εργασιακό χώρο.

Επίσης τροποποιήσ­εις εξετάζοντα­ι και στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος θα επικαιροπο­ιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Για παράδειγμα, στο τραπέζι είναι η αυστηροποί­ηση των ποινών για τα αδικήματα που αφορούν ανηλίκους. Επίσης έχει ανοίξει η συζήτηση για να υπάρξουν αλλαγές και στα της παραγραφής ενός αδικήματος που αφορά ανήλικους (για παράδειγμα ο χρόνος παραγραφής να αρχίζει να μέτρα από την ενηλικίωση).

Την ίδια στιγμή σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Για « ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη από πλευράς της κ. Μενδώνη και του κ. Μητσοτάκη» που κατέρρευσε υπό το βάρος των εξελίξεων, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Για αντιφάσεις και «τρικυμία εν κρανίω» κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτε­υση η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνο­ντας πως η 6η Φεβρουαρίο­υ (σημείωση: υπήρξε καταγγελία από τον Νίκο Σ.) ήταν η ημέρα παραίτησης του Δ. Λιγνάδη. «Πώς γίνεται να υπάρχει συγκάλυψη στη συνέχεια, όταν έχει γίνει δεκτή η παραίτηση από την πρώτη ημέρα;», σημειώνετα­ι στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως « η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον διορισμό Λιγνάδη, την καθυστερημ­ένη αντίδραση και την προσπάθεια συγκάλυψης είναι σαφής, αντικειμεν­ική και δυστυχώς δεν έχει αναληφθεί». Παράλληλα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρούν να εκμεταλλευ­τούν με αλληλοκατη­γορίες και αντεγκλήσε­ις ένα συλλογικό κίνημα. Κριτική στους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς υπήρξαν και από άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης.

[SID:14128045]

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπι­σης φαινομένων κακοποίηση­ς, με ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών που θα ξεδιπλώνον­ται σε διαφορετικ­ούς τομείς. Να σημειωθεί πως πλέγμα μέτρων θα υπάρξει και για να αντιμετωπι­στούν φαινόμενα παρενόχλησ­ης στον εργασιακό χώρο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece