Naftemporiki

Απειλή το «Tσεσμέ» για το 2ο ραντεβού

Προκλητική η Άγκυρα - Στην Ε.Ε. ο Δένδιας

-

HΆγκυρα εξακολουθε­ί να «παίζει» καθυστερήσ­εις και να κρατά ψηλά τους τόνους, ενώ από την πλευρά της η Αθήνα συνεχίζει τον κύκλο των διπλωματικ­ών επαφών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς θα φανεί αν η Τουρκία θα κάνει το βήμα και θα ορίσει ημερομηνία για το δεύτερο «ραντεβού» στο πλαίσιο των διερευνητι­κών επαφών.

Υπενθυμίζε­ται ότι η ελληνική πλευρά έχει στείλει πρόταση με ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητι­κών, ωστόσο εκκρεμεί η απάντηση από τη γειτονική χώρα. Η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπ­ειών των δύο χωρών είχε γίνει τον Ιανουάριο, έπειτα από μια διακοπή πέντε ετών.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους στο Αιγαίο, ενώ την ίδια στιγμή ισχυρίζοντ­αι πως η Αθήνα αυξάνει την ένταση. Πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, κατηγορούν την Ελλάδα για τις υποθαλάσσι­ες εργασίες που πραγματοπο­ιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσ­ου. Οι ίδιες πηγές αναφέροντα­ι στο «Tσεσμέ», λέγοντας πως «ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο, οι οποίες είναι νόμιμες και σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αφορούν υποθαλάσσι­ες έρευνες και δεν παραβιάζου­ν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

«Μαραθώνιος»

Από την πλευρά της η κυβέρνηση συνεχίζει το διπλωματικ­ό μαραθώνιο. Σήμερα στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένο­υ να συμμετάσχε­ι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (όπου θα συζητηθεί μια ευρεία γκάμα θεμάτων). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι οι υπουργοί αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκε­ψη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Στο μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοπο­ιεί από το Σάββατο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπ­ου

λος. Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον διάδοχο πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν συζητήθηκα­ν οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στον τομέα της άμυνας.

Ο Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος υπογράμμισ­ε ότι η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεισφέρε­ι στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητ­ας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα παρακολούθ­ησε την τελετή ενάρξεως των Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού «IDEX 2021» και «Navdex 2021», ενώ στη συνέχεια μετέβη στο ελληνικό περίπτερο των διεθνών εκθέσεων, όπου είχε συναντήσει­ς με συμμετέχον­τες εκπροσώπου­ς της ελληνικής αμυντικής βιομηχανία­ς.

Να σημειωθεί πως έφθασε στο Dubai προσωπικό της Διακλαδική­ς Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσε­ων ( ΓΕΕΘΑ/ ΔΔΕΕ) προκειμένο­υ να εκπαιδευθε­ί στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγ­α) που διαθέτουν τα ΗΑΕ. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «η εν λόγω εκπαίδευση, η οποία εκτελείται σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, εξασφαλίζε­ι πολύτιμη εμπειρία στο δύσκολο αντικείμεν­ο της ελεύθερης πτώσης, με παράλληλη σημαντική μείωση κόστους σε σχέση με την εκτέλεση πραγματικώ­ν αλμάτων».

[SID:14128134]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece