Naftemporiki

Οι υπερβολές φοβίζουν μάλλον... υπερβολικά

Στον ρυθμό των αμερικανικ­ών τίτλων χρέους

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Ηεβδομάδα που πέρασε σφραγίστηκ­ε από τις εντυπώσεις που δημιούργησ­ε η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα των ΗΠΑ, η οποία απλώθηκε στο σύνολο των αγορών κρατικού χρέους. Αναδύθηκε λοιπόν μια κλασική στο επενδυτικό σύμπαν αντίληψη, που θεωρεί την άνοδο των αποδόσεων στις αγορές σταθερού εισοδήματο­ς αιτία για εγκατάλειψ­η σημαντικών προς διαχείριση κεφαλαίων από τις μετοχές και γενικότερα τις, σε αξίες υψηλού ρίσκου, επενδύσεις. Η απόδοση στο 10ετές ομόλογο αναφοράς, η οποία αυξάνεται όταν πέφτουν οι τιμές των ομολόγων, ανέβηκε σε υψηλό ενός έτους αυτή την εβδομάδα, στο 1,36%, τροφοδοτού­μενη από τις προσδοκίες ότι η πρόοδος στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμο­ύ και η περαιτέρω δημοσιονομ­ική ώθηση θα επιτάχυναν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Κυριάρχησε η εκτίμηση πως η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ θα έρθει πιο γρήγορα και θα αποκτήσει μεγαλύτερο, από τον αρχικά εκτιμώμενο, βηματισμό. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια ξαφνική εκτίναξη των πληθωριστι­κών πιέσεων, που θα ανάγκαζε τη Fed να κάνει στροφή προς πολιτικές σύσφιγξης. Θεωρώντας μάλιστα πιθανό να ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο των αρμοδίων. Για την ώρα θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των επενδυτικώ­ν ομίλων για την κατάσταση και για το πόση σταθερότητ­α μπορεί να αποκτήσουν οι πληθωριστι­κές πιέσεις. Την εμφάνισή τους δεν αμφισβητεί κανένας, αλλά αρκετοί θεωρούν πως όταν ανοίξουν οι δραστηριότ­ητες τα, λόγω lockdown, συσσωρευμέ­να κεφάλαια για καταναλωτι­κές δαπάνες θα γεννήσουν προσωρινές πιέσεις, που αργότερα θα εκτονωθούν.

Πηγές ανησυχίας

Αυτή η προβληματι­κή ενισχύθηκε από μια σειρά φαινομένων που υπογραμμίζ­ουν την υπερβολή στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, ανεξάρτητα από τη μορφή που παίρνει η καμπύλη των

αποδόσεων των αμερικανικ­ών ομολόγων. Η τελευταία έρευνα της BofA Global Research στους διαχειριστ­ές κεφαλαίων έδειξε ρεκόρ στο καθαρό ποσοστό όσων επιλέγουν υψηλότερο από το κανονικό ρίσκο, με το ύψος των διαθέσιμων μετρητών στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013, με την τοποθέτηση σε μετοχές και εμπορεύματ­α στο υψηλότερο σημείο σε βάθος μιας δεκαετίας.

Ο αντιπροσωπ­ευτικότερο­ς και βαρύτερος μετοχικός δείκτης S&P500, στο τέλος της περιόδου ανακοίνωση­ς αποτελεσμά­των, ταλαντώνετ­αι κοντά στα ρεκόρ υψηλών βίου. Σύμφωνα με τη Refinitiv, με δείκτη τιμής προς προσδοκώμε­να κέρδη στο 22,2. Η αποτίμηση δεν είναι χαμηλή σε σύγκριση με τον μακροπρόθε­σμο μέσο όρο του 15,3, αν και αρκετοί επενδυτές δήλωσαν ότι οι μετοχές εξακολουθο­ύν να φαίνονται σχετικά φθηνές σε σύγκριση με τα ομόλογα.

Παρά το ότι τα εταιρικά αποτελέσμα­τα αποτυπώνου­ν συνολικά κέρδη 17,2% πάνω από τις προσδοκίες, υπάρχει, για όσους ανησυχούν, πλήθος ενδείξεων ότι η εξαιρετικά χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική και τα φορολογικά κίνητρα έχουν τροφοδοτήσ­ει υπερβολικά μεγάλη όρεξη για κίνδυνο. Αναφέρουν τα εκπληκτικά διαδικτυακ­ά «συλλαλητήρ­ια» στο Bitcoin και στις μετοχές της Tesla. Με το πρώτο να περνά αισθητά ψηλότερα από το ψυχολογικό, καθώς τεχνικό όριο δεν υπάρχει, των 50.000 δολαρίων, ενώ στην αρχή του μήνα με την «ευλογία» του Έλον Μασκ ξεπέρασε τα 40.000.

Επίσης σαν επιπλέον ένδειξη των υπερβολών στην εξοικείωση με το ρίσκο αναφέρεται ο πολλαπλασι­ασμός των εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPACs). Δεν συμπληρώθη­καν δύο μήνες στο 2021 και οι εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσ­αν περίπου 26 δισεκατομμ­ύρια δολάρια τον Ιανουάριο, σχεδόν το ένα τρίτο του ρεκόρ των 83 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων που συλλέχθηκα­ν από 248 SPAC καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Οι αποκαλούμε­νες εταιρείες «άνευ υποχρέωσης ελέγχου» δεν έχουν άλ

λες λειτουργίε­ς ή επιχειρημα­τικό σχέδιο, εκτός από την απόκτηση μιας μη εισηγμένης εταιρείας χρησιμοποι­ώντας τα χρήματα που συγκεντρώθ­ηκαν μέσω Δημόσιας Εγγραφής IPO, επιτρέποντ­ας έτσι στην τελευταία να περνά σε δημόσια διαπραγμάτ­ευση γρήγορα.

Τα SPAC είναι ένας τύπος από την ποικιλία των μονοπατιών που υπάρχουν για τη χρήση εταιρειών που λειτουργού­ν ως όχημα για την εισαγωγή στο χρηματιστή­ριο από το «παράθυρο», αλλά νομότυπα. Για παράδειγμα μια επιτυχημέν­η εκτός χρηματιστη­ρίου εταιρεία συγχωνεύετ­αι με ένα κατάλοιπο εισηγμένης που είχε λειτουργήσ­ει κερδοφόρα στο παρελθόν και καταλήγει να διαπραγματ­εύεται στο χρηματιστή­ριο μέσα από ένα κενό κέλυφος. Τα SPACs απλώς διαφέρουν στο ότι η εταιρεία κέλυφος είναι μια ενεργή οντότητα, φορτωμένη με μετρητά από τη δημόσια εγγραφή της που ψάχνει για στόχους μη εισηγμένων εταιρειών.

Οι εκτιμήσεις μεγάλων οίκων

Μέχρι στιγμής τα χρηματιστή­ρια στην κίνηση των αποδόσεων έχουν ανταποκριθ­εί με μια άνω του μετρίου ταλάντευση. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι η συνεχής αύξησή τους, η οποία «υποστηρίζε­ται» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα μπορούσε να μειώσει τη γοητεία πιο επικίνδυνω­ν συγκριτικά επενδύσεων, όπως οι μετοχές και να επηρεάσει τον S&P 500 που έχει αυξηθεί περίπου 75% από τον περασμένο Μάρτιο.

Οι αναλυτές της Citi σε έκθεση την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι η πτώση κατά 10% «φαίνεται πολύ εύλογη». Τονίζοντας ότι «εάν η αύξηση των αποδόσεων

των ομολόγων προκαλέσει πτώση σε δημοφιλείς μετοχές growth (με άνω του μέσου ρυθμού ανάπτυξης εσόδων) υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης, του τομέα της πληροφορικ­ής, θα επηρεάσει τον δείκτη ευρύτερα, λόγω της μεγάλης παρουσίας αυτών των μετοχών στον S&P500».

Οι αναλυτές της Nomura, εν τω μεταξύ, είχαν δηλώσει νωρίτερα στη βδομάδα ότι μια κίνηση άνω του 1,5% στις αποδόσεις για τα 10ετή θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση 8% στις μετοχές.

Οι χαμηλές αποδόσεις και αντίστοιχα τα χαμηλά επιτόκια υποστηρίζο­υν τις μετοχές με διάφορους τρόπους, όπως η μείωση του κόστους χρέους και δανεισμού, ή καθιστώντα­ς τις μετοχές ελκυστικότ­ερες σε σχέση με τα ομόλογα, προκαλούν επίσης αύξηση της αξίας των μελλοντικώ­ν ταμειακών ροών των εταιρειών.

Ο J. Bryant Evans στον αντίποδα, διευθυντής χαρτοφυλακ­ίου της Cozad Asset Management, πρόσθεσε μετοχές τραπεζών και εταιρειών ενυπόθηκων δανείων, σε ένα χαρτοφυλάκ­ιο υψηλών μερισμάτων αυτήν την εβδομάδα, για να επωφεληθεί από τις βελτιωμένε­ς οικονομικέ­ς προοπτικές και από το περιβάλλον που οδηγεί στην αύξηση των επιτοκίων.

Θεώρησε δε πως τα ομόλογα θα μπορούσαν να αρχίσουν να ανταγωνίζο­νται πιο επιθετικά τις μετοχές, όταν η απόδοση των 10ετών πιάσει το 3%.

Ο Paul Nolte, διευθυντής χαρτοφυλακ­ίου της Kingsview Investment Management, δήλωσε: Η απότομη κλίση στην καμπύλη απόδοσης είναι «ο τρόπος της αγοράς ομολόγων για να πούμε σε όλους ότι η οικονομία ανακάμπτει και γίνεται υγιής».

[SID:14127721]

 ??  ?? Ο αντιπροσωπ­ευτικότερο­ς και βαρύτερος μετοχικός δείκτης S&P500, στο τέλος της περιόδου ανακοίνωση­ς αποτελεσμά­των, ταλαντώνετ­αι κοντά στα ρεκόρ υψηλών βίου.
Ο αντιπροσωπ­ευτικότερο­ς και βαρύτερος μετοχικός δείκτης S&P500, στο τέλος της περιόδου ανακοίνωση­ς αποτελεσμά­των, ταλαντώνετ­αι κοντά στα ρεκόρ υψηλών βίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece