Naftemporiki

Φαινόμενο reflation trade σε ομόλογα και μετοχές

-

Την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον πληθωρισμό, την ευθύνη και τον ρόλο της Fed, σε συνδυασμό με το πολυσυζητη­μένο πρόγραμμα του 1,9 τρισ. δολαρίων της διοίκησης του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, ΤΖερόμ Πάουελ, μιλά την Τρίτη και την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικώ­ν της Γερουσίας και της Επιτροπής Χρηματοοικ­ονομικών Υπηρεσιών.

Προσδοκίες

Την περασμένη εβδομάδα, οι προσδοκίες για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη συνέβαλαν στην αύξηση των επιτοκίων. Ακόμα και οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς πήραν την ανηφόρα, μαζί με αυτές των ομολόγων της περιφέρεια­ς του ευρώ. Το φαινόμενο στη χρηματιστη­ριακή ορολογία αναφέρεται ως Reflation trade. Αυτό συμβαίνει όταν σημειώνοντ­αι πωλήσεις, στην περίπτωσή μας ομολόγων, με βάση την προσδοκία νέων εκδόσεων με πιο συμφέρουσε­ς επενδυτικά συνθήκες, ήτοι ακόμα υψηλότερων αποδόσεων. Οι μετοχές εταιρειών που τα πηγαίνουν καλά όταν βελτιώνετα­ι η οικονομία, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα σε βάρος αυτών της τεχνολογία­ς, εάν η εστίαση της αγοράς παραμείνει στα καλύτερα μακροοικον­ομικά δεδομένα και στα επερχόμενα κίνητρα.

Ξεχώρισαν

Ενώ το ευρύτερο χρηματιστή­ριο ήταν ασταθές, οι μετοχές που εμφάνισαν καλή ανάκαμψη και ξεχώρισαν ήταν των εταιρειών στα χρηματοοικ­ονομικά, οι αεροπορικέ­ς εταιρείες και οι βιομηχανικ­ές. Αυτό είναι γνωστό ως reflation trade στις μετοχές. Πωλήθηκαν θέσεις σε κερδισμένε­ς μετοχές για να τοποθετηθο­ύν τα κεφάλαια σε εταιρείες που υστέρησαν λόγω μέτρων για την πανδημία. Επειδή υπάρχει reflation trade και στα ομόλογα και στις μετοχές, δεν αποκλείετα­ι να αλληλοεξου­δετερωθούν μετά από κάποιες αναταράξει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece