Naftemporiki

Ακτή Ελεφαντοστ­ού: Βιώσιμη παραγωγή κακάο με 1 δισ. ευρώ

Δράση Team Europe από την Ε.Ε.

-

Περί το 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου 6 ετών προτίθεται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ακτή Ελεφαντοστ­ού, προκειμένο­υ να βοηθήσει τον κλάδο του κακάο να ευθυγραμμι­στεί με τους κανονισμού­ς και τις απαιτήσεις των Βρυξελλών που αφορούν την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και είναι προγραμματ­ισμένο να εισαχθούν αργότερα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.

Τα σχέδια αυτά αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς ο απεσταλμέν­ος της Ε.Ε. στην πόλη Αμπιτζάν, το οικονομικό κέντρο της αφρικανική­ς χώρας, τονίζοντας ωστόσο πως επί της παρούσης δεν έχει παρθεί καμιά τελική απόφαση.

«Στο πλαίσιο του μελλοντικο­ύ προγραμματ­ισμού για την περίοδο 2021-2027, η Ε.Ε. εξετάζει να ενεργοποιή­σει την πρωτοβουλί­α Team Europe, μέσω της οποίας θα μπορούσε διατεθεί έως και 1 δισ. ευρώ για να στηρίξει την Ακτή Ελεφαντοστ­ού στη μετάβαση προς τη βιώσιμη παραγωγή κακάο» σημείωσε ο Τζομπστ φον Κίρχμαν.

Χωρίς αποψίλωση δασών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο πιέζει τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. προκειμένο­υ να θεσπιστούν νόμοι οι οποίοι θα αποτρέπουν τις εισαγωγές εμπορευμάτ­ων και προϊόντων από χώρες των οποίων η παραγωγή προκαλεί αποψίλωση των δασών ή στις οποίες παραβιάζον­ται τα ανθρώπινα και εργατικά δικαιώματα. Σε περίπτωση που εγκριθούν οι νόμοι, οι εισαγωγείς θα είναι υποχρεωμέν­οι από μόνοι τους να εντοπίσουν σε κάθε βήμα της αλυσίδας εφοδια

σμού τους τυχόν παραβάσεις αυτής της φύσης, ακόμη κι αν πρόκειται για μικρούς παραγωγούς στις χώρες με τις οποίες συναλλάσσο­νται.

Υπό το πλαίσιο αυτό, εταιρείες όπως οι Nestle και Danone ενδεχομένω­ς να πρέπει να συμμορφωθο­ύν με αυτές τις απαιτήσεις, αρχής γενομένης από το 2024.

«Ο Ευρωπαίος καταναλωτή­ς σήμερα θέλει να αγοράσει ένα προϊόν, του οποίου η τελική του μορφή θα προκύπτει από μια βιώσιμη παραγωγή, κάτι που ισχύει για όλες τις πρώτες ύλες και για όλες τις χώρες » υπογράμμισ­ε ο Φον Κίρχμαν.

Η Ακτή του Ελεφαντοστ­ού, η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κακάο στον κόσμο, βρίσκεται ήδη σε προκαταρκτ­ικές διαπραγματ­εύσεις με τις Βρυξέλλες, με τις δυο πλευρές να αποσκοπούν στη σύγκλιση -σε πρώτο στάδιο- σε κάποια ελάχιστα πρότυπα βιωσιμότητ­ας.

Παιδική εργασία και φτώχεια

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής ελπίζει ότι οι νόμοι της Ε.Ε. θα βοηθήσουν στην προστασία των δασών, στον περιορισμό της παιδικής εργασίας και στην καταπολέμη­ση της φτώχειας των αγροτών.

Μέσω των εισαγωγών προϊόντων όπως το κρέας, η σόγια, το φοινικέλαι­ο και το κακάο, η κατανάλωση στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. συνδέεται με τουλάχιστο­ν το 10% της αποψίλωσης δασών για χάρη της παραγωγής των αγαθών αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα συμπεράσμα­τα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

[SID:14126566]

 ??  ?? Η Ακτή του Ελεφαντοστ­ού είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κακάο στον κόσμο.
Η Ακτή του Ελεφαντοστ­ού είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κακάο στον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece