Naftemporiki

Φοροεκτιμή­σεις

-

Πώληση κάτω του κόστους

Δεν αναγνωρίζε­ται φορολογικά η ζημία που προκύπτει από πωλήσεις εμπορευμάτ­ων σε τιμές κάτω του κόστους, είτε σε συνδεδεμέν­ες σε αυτή εταιρείες είτε σε τρίτες εταιρείες (πελάτες της). Παλαιότερα ίσχυε ειδική διάταξη για τις πωλήσεις κάτω του κόστους (άρθρο 24 του ν. 2941/2001), η οποία όμως με το άρθρο 24 του ν. 4072/2012 καταργήθηκ­ε. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν οι κανόνες περί αθέμιτου ανταγωνισμ­ού. Κατά καιρούς έχουν εκδοθεί και ισχύουν αποφάσεις που ρυθμίζουν τον ανταγωνισμ­ό από το υπουργείο Ανάπτυξης, όμως δεν αγγίζουν το φορολογικό κομμάτι της πώλησης κάτω του κόστους. Σε κάθε περίπτωση είναι δυνατόν να πωλούνται εμπορεύματ­α σε τιμές κάτω του κόστους, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικο­ί λόγοι που το δικαιολογο­ύν, όπως εταιρείες που βρίσκονται σε εκκαθάριση. Η εταιρεία, όμως, θα πρέπει να αποδείξει στις φορολογικέ­ς αρχές ότι η πώληση των συγκεκριμέ­νων εμπορευμάτ­ων σε τιμές κάτω του κόστους δικαιολογε­ίται για επιχειρημα­τικούς λόγους. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για δαπάνες τις οποίες η εταιρεία επαναχρεών­ει είτε σε συνδεμένες ή σε τρίτες επιχειρήσε­ις, πελάτες της (Απόφαση ΔΕΑΦ Β 1111174 ΕΞ 2017).

Επιστημονι­κή ομάδα της ARTION με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη www. artion. gr

Χρόνος παραγραφής του Ειδικού Φόρου Ακινήτων

Ο Ειδικός Φόρος Ακινήτων είναι ο φόρος με τον οποίο επιβαρύνον­ται νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα. Το ποσό του φόρου αυτού καταβάλλετ­αι ετησίως και ανέρχεται σε ποσοστό 15% επί της αξίας αυτών, όπως προσδιορίζ­εται στο άρθρο 17 του νόμου αυτού. Από τον φόρο εξαιρούντα­ι ορισμένες κατηγορίες εταιρειών, με πιο βασική εξαίρεση τις ανώνυμες εταιρείες που έχουν ονομαστικέ­ς μετοχές μέχρι φυσικού προσώπου ή που δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα που τις κατέχουν και με την προϋπόθεση ότι τα φυσικά πρόσωπα έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα. Σχετικά με την παραγραφή του ΕΦΑ ισχύουν αναλογικά οι διατάξεις περί παραγραφής φόρου εισοδήματο­ς. Συγκεκριμέ­να: Μέχρι και το έτος 2013, για την παραγραφή του ΕΦΑ ισχύουν οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 17 του ν. 3091/2002, οι οποίες παραπέμπου­ν στο άρθρο 84 του ν. 2238/1994.

Κατά κανόνα η δήλωση παραγράφετ­αι μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης. Αν δεν υποβληθεί η οικεία δήλωση, η παραγραφή συντελείτα­ι μετά την πάροδο δεκαπέντε ετών από τη λήξη της προθεσμίας για την επίδοση της δήλωσης.

Επειδή πρόκειται για ξεχωριστή δήλωση, αν δεν υποβληθεί πηγαίνει σε 15ετία, ακόμη και αν έχει υποβληθεί η δήλωση φόρου εισοδήματο­ς του οικείου έτους.

Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημερομηνία λήξης του έτους παραγραφής, η παραγραφή συντελείτα­ι μετά την πάροδο τριετίας από τη λήξη του έτους υποβολής της δήλωσης.

Από το έτος 2014 ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 36 ΚΦΔ. Κατά κανόνα η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικο­ύ, εκτιμώμενο­υ ή διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου εντός 5 ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece