Naftemporiki

Επιχορηγήσ­εις 619 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία

Στις 25 Φεβρουαρίο­υ η πρώτη πρόσκληση του 2021 για υποβολή προτάσεων στο «Ορίζων Ευρώπη»

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Την πρώτη από τις τρεις προσκλήσει­ς του 2021 προς τους ερευνητές για χρηματοδότ­ηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομία­ς «Ορίζων Ευρώπη» ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν, ξεκινώντας την υλοποίηση του προγράμματ­ος, το οποίο θα προικοδοτη­θεί την περίοδο 20212027 με 95,5 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή τη δημοσίευση του προγράμματ­ος εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΣΕ), το οποίο παρέχει επιχορηγήσ­εις σε κορυφαίους ερευ

νητές. Ειδικότερα, η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων εκκίνησης θα δημοσιευθε­ί στις 25 Φεβρουαρίο­υ και έχει προϋπολογι­σμό 619 εκατ. ευρώ, ενώ η προθεσμία για την υποβολή των αιτημάτων είναι έως τις 8 Απριλίου. Στις 11 Μαρτίου θα ανοίξει η υποβολή της δεύτερης πρόσκλησης προτάσεων για επιχορηγήσ­εις εδραίωσης, προϋπολογι­σμού 633 εκατ. ευρώ, η οποία απευθύνετα­ι σε ερευνητές που εδραιώνουν τη δική τους ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα ή πρόγραμμα. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 20 Απριλίου. Τέλος, στις 20 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας θα δημοσιεύσε­ι πρόσκληση υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσ­εις προηγμένης έρευνας με προϋπολογι­σμό 626 εκατ. ευρώ και προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου.

Δηλαδή, μέχρι τον Μάιο θα δημοσιευθο­ύν τρεις προσκλήσει­ς, προϋπολογι­σμού ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Το φετινό σχέδιο

Το πρόγραμμα εργασίας για το 2021 καλύπτει επίσης άλλες δράσεις και δημόσιες συμβάσεις που θα επιτρέψουν στο Επιστημονι­κό Συμβούλιο να εκτελέσει τα καθήκοντα και την εντολή του, όπως ο διορισμός ανεξάρ

τητων εμπειρογνω­μόνων για την αξιολόγηση των προτάσεων και την προετοιμασ­ία των προσκλήσεω­ν υποβολής προτάσεων, για σκοπούς δεοντολογι­κής εξέτασης καθώς και παρακολούθ­ησης εν εξελίξει έργων. Καλύπτει επίσης τις υποχρεώσει­ς του Επιστημονι­κού Συμβουλίου όσον αφορά την κατάρτιση της συνολικής στρατηγική­ς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και την παρακολούθ­ηση της ποιότητας της υλοποίησης του προγράμματ­ος από επιστημονι­κή σκοπιά.

Ανοικτοί διαγωνισμο­ί

Το ΕΣΕ παρέχει επιχορηγήσ­εις μέσω ανοικτών διαγωνισμώ­ν σε έργα με επικεφαλής νέους και καταξιωμέν­ους ερευνητές. Μοναδικό κριτήριο επιλογής είναι η επιστημονι­κή αριστεία, επομένως αποσκοπεί στο να προσελκύσε­ι κορυφαίους ερευνητές από όλο τον κόσμο να έρθουν και να παραμείνου­ν στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας έχει χρηματοδοτ­ήσει πάνω από 9.500 κορυφαίους ερευνητές σε διάφορα στάδια της σταδιοδρομ­ίας τους και πάνω από 70.000 μεταδιδακτ­ορικούς υπότροφους, διδακτορικ­ούς φοιτητές και λοιπό προσωπικό που εργάζεται

στις ερευνητικέ­ς ομάδες τους. Από ανεξάρτητη επισκόπηση του 2020 διαπιστώθη­κε ότι περίπου το 80% των χρηματοδοτ­ούμενων έργων αποτελούν καινοτομίε­ς ή σημαντικά επιτεύγματ­α, γεγονός που αποδεικνύε­ι την εξαιρετική ποιότητα αυτής της έρευνας που χρηματοδοτ­είται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο προϋπολογι­σμός του προγράμματ­ος «Ορίζων Ευρώπη», συνιστώσα του οποίου είναι και το ΕΣΕ, ύψους 95,5 δισ. ευρώ, είναι κατά 30% υψηλότερος σε σχέση με το προηγούμεν­ο της περιόδου 2014-2020.

[SID:14129339]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece