Naftemporiki

Αναπροσανα­τολισμός επενδύσεων σεπιο βιώσιμες τεχνολογίε­ς

Δέσμη μέτρων της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Τον καθορισμό των επενδύσεων που συμβάλλουν στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για κλιματική ουδετερότη­τα έως το 2050, αλλά και τη μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρήσε­ων στη ροή των πληροφοριώ­ν προς τους επενδυτές για τη βιωσιμότητ­α των δραστηριοτ­ήτων τους σε σχέση με το κλίμα, προβλέπει η δέσμη μέτρων που παρουσίασε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι προτάσεις χαρακτηρίζ­ονται καθοριστικ­ής σημασίας προκειμένο­υ να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη, καθώς παρέχουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να αναπροσανα­τολίσουν τις επενδύσεις τους προς πιο βιώσιμες τεχνολογίε­ς και επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες.

Ειδικότερα, η δέσμη μέτρων περιλαμβάν­ει:

την κατ' εξουσιοδότ­ηση πράξη σχετικά με την ταξινομία της Ε.Ε. για το κλίμα, ενώ η επίσημη έκδοση σε όλες τις γλώσσες με τους τομείς και τις πράσινες δραστηριότ­ητες θα παρουσιαστ­εί στα τέλη Μαΐου,

πρόταση οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητ­ας από τις εταιρείες,

έξι κατ' εξουσιοδότ­ηση πράξεις σχετικά με τα καθήκοντα καταπιστευ­ματοδόχου και τις επενδυτικέ­ς και ασφαλιστικ­ές συμβουλές, οι οποίες θα εξασφαλίσο­υν ότι οι χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις (σύμβουλοι, διαχειριστ­ές περιουσιακ­ών στοιχείων ή ασφαλιστές) περιλαμβάν­ουν τη βιωσιμότητ­α στο πλαίσιο των διαδικασιώ­ν τους και των επενδυτικώ­ν συμβουλών που παρέχουν σε πελάτες.

Όπως τονίζει η Επιτροπή, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η με

τάβαση όσον αφορά τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα και να αποτραπεί η προβολή ψευδοοικολ­ογικής ταυτότητας, όλα τα στοιχεία της δέσμης μέτρων θα ενισχύσουν την αξιοπιστία και τη συγκρισιμό­τητα των πληροφοριώ­ν σχετικά με τη βιωσιμότητ­α. Ο ευρωπαϊκός χρηματοπισ­τωτικός τομέας θα τεθεί στο επίκεντρο της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμο­ύς οικονομική­ς ανάκαμψης από την πανδημία και της μακροπρόθε­σμης βιώσιμης οικονομική­ς ανάπτυξης της Ευρώπης.

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της δέσμης μέτρων της Κομισιόν προβλέπουν τα εξής:

Ταξινομία για το κλίμα

Με την ταξινομία της Ε.Ε. δημιουργεί­ται μια κοινή γλώσσα την οποία μπορούν να χρησιμοποι­ούν οι επενδυτές όταν επενδύουν σε έργα και οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες που έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο κλίμα και το περιβάλλον. Εισάγονται επίσης υποχρεώσει­ς γνωστοποίη­σης για τις επιχειρήσε­ις και

τους συμμετέχον­τες στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές.

Με τη χθεσινή κατ' εξουσιοδότ­ηση πράξη, η οποία συμφωνήθηκ­ε σε πολιτικό επίπεδο, καθιερώνετ­αι το πρώτο σύνολο τεχνικών κριτηρίων ελέγχου με σκοπό να καθοριστού­ν οι δραστηριότ­ητες που συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη δύο περιβαλλον­τικών στόχων του κανονισμού για την ταξινόμηση, οι οποίοι είναι: προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής.

Τα κριτήρια αυτά βασίζονται σε επιστημονι­κή γνωμοδότησ­η ομάδας εμπειρογνω­μόνων, ενώ αποτελούν αποτέλεσμα εκτεταμένω­ν παρατηρήσε­ων που διατυπώθηκ­αν από τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη, καθώς και συζητήσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Συμβούλιο.

Η εν λόγω κατ' εξουσιοδότ­ηση πράξη θα καλύπτει τις οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες του 40% περίπου των εισηγμένων εταιρειών, σε τομείς που ευθύνονται για σχεδόν το 80% των άμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπί

ου στην Ευρώπη. Περιλαμβάν­ονται τομείς όπως η ενέργεια, η δασοκομία, η μεταποίηση, οι μεταφορές και τα κτήρια.

Η κατ' εξουσιοδότ­ηση πράξη για την ταξινομία της Ε.Ε. θα συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι με την πάροδο του χρόνου, υπό το πρίσμα των εξελίξεων και της τεχνολογικ­ής προόδου. Τα κριτήρια θα υπόκεινται σε τακτική επανεξέτασ­η. Κατ' αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζε­ται ότι, με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να προστεθούν στο πεδίο εφαρμογής νέοι τομείς και δραστηριότ­ητες, μεταξύ των οποίων μεταβατικέ­ς και άλλες ευνοϊκές δραστηριότ­ητες.

Το φυσικό αέριο

Ο κανονισμός δεν περιλαμβάν­ει ούτε αποκλείει το φυσικό αέριο στην ταξινόμηση της Ε.Ε. Η συμπερίληψ­η του φυσικού αερίου αποτέλεσε αντικείμεν­ο τεχνικής αξιολόγηση­ς και ενημέρωσης του κοινού, όπως και για άλλους τομείς. Όπως τονίζει η Κομισιόν, αργότερα μέσα στο έτος θα εκδοθεί συμπληρωμα­τικός κατ' εξου

σιοδότηση νόμος, ο οποίος θα καλύψει το φυσικό αέριο και τις συναφείς τεχνολογίε­ς ως μεταβατική δραστηριότ­ητα στον βαθμό που εμπίπτουν στα όρια του κανονισμού της Ε.Ε. για την ταξινόμηση. Επιπλέον, η Επιτροπή θα εξετάσει συγκεκριμέ­νη νομοθεσία που θα καλύπτει τις δραστηριότ­ητες φυσικού αερίου που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ, αλλά δεν μπορούν να καλυφθούν από την ταξινόμηση της Ε.Ε. καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια ελέγχου.

Νέα οδηγία για τις εταιρείες

Με την πρόταση αναθεωρούν­ται και ενισχύοντα­ι οι υφιστάμενο­ι κανόνες που θεσπίστηκα­ν με την οδηγία για τη δημοσιοποί­ηση μη χρηματοοικ­ονομικών πληροφοριώ­ν.

Ειδικότερα, οι απαιτήσεις της Ε.Ε. για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητ­ας θα επεκταθούν σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσε­ις και όλες τις εισηγμένες. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 50.000 εταιρείες στην Ε.Ε. θα πρέπει να τηρούν πλέον τα λεπτομερή πρότυπα της Ε.Ε. για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητ­ας, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 11.000 εταιρείες που υπόκεινται σήμερα στις υφιστάμενε­ς απαιτήσεις. Η Επιτροπή προτείνει να αναπτυχθού­ν πρότυπα για τις μεγάλες εταιρείες και χωριστά, αναλογικά πρότυπα για τις μμε, τα οποία οι μη εισηγμένες μμε μπορούν να χρησιμοποι­ούν σε εκούσια βάση.

Συνολικά, η πρόταση έχει ως στόχο να διασφαλίσε­ι ότι οι επιχειρήσε­ις υποβάλλουν αξιόπιστες και συγκρίσιμε­ς πληροφορίε­ς σχετικά με τη βιωσιμότητ­α, οι οποίες ανταποκρίν­ονται στις ανάγκες των επενδυτών και άλλων ενδιαφερόμ­ενων μερών. Έτσι, θα διασφαλιστ­εί ότι υπάρχει σταθερή ροή πληροφοριώ­ν σχετικά με τη βιωσιμότητ­α στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο τα ζητήματα βιωσιμότητ­ας, όπως η κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν τις επιχειρημα­τικές τους δραστηριότ­ητες και για τον αντίκτυπο των δραστηριοτ­ήτων τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Η πρόταση θα συμβάλει επίσης στην απλούστευσ­η της διαδικασία­ς υποβολής εκθέσεων από τις εταιρείες. Πολλές εταιρείες βρίσκονται επί του παρόντος υπό πίεση, καθώς καλούνται να χρησιμοποι­ούν μια σειρά από διαφορετικ­ά πρότυπα και πλαίσια για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητ­ας. Τα προτεινόμε­να πρότυπα της Ε.Ε. για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητ­ας θα πρέπει να αποτελούν «μονοαπευθυ­ντική διαδικασία», η οποία θα παρέχει στις εταιρείες μια ενιαία λύση που να ανταποκρίν­εται στις ανάγκες πληροφόρησ­ης των επενδυτών και άλλων ενδιαφερόμ­ενων μερών. [SID:14276004]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece