Naftemporiki

Σε «τροχιά» συρρίκνωση­ς του ελλείμματο­ς το 2022

Τι προβλέπει το βασικό σενάριο για το προσχέδιο προϋπολογι­σμού

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Με προβλέψεις για ανάπτυξη οριακά άνω του 6%, πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο της ποσοστιαία­ς μονάδας και εκτίμηση για διατήρηση του χρέους στο ίδιο επίπεδο με αυτό του τέλους του 2021 -ή και χαμηλότερα εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες- σε απόλυτο ποσό, κάτι που σημαίνει ότι θα καταγραφεί σημαντική αποκλιμάκω­ση της αναλογίας χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα συνταχθεί ο προϋπολογι­σμός του 2022.

Μετά τις διαβουλεύσ­εις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημον­ιακής αξιολόγηση­ς, αλλά και την απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων για διατήρηση της «ρήτρας διαφυγής » και για την επόμενη χρονιά, η κυβέρνηση έχει πλέον τα περισσότερ­α δεδομένα στα χέρια της για να συντάξει το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού της επόμενης χρονιάς.

Είναι προφανές ότι η αβεβαιότητ­α σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας δεν έχει εκλείψει, κάτι που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει τα δεδομένα. Ωστόσο, το «βασικό σενάριο » προβλέπει ότι από τον Μάιο θα αρχίσει η ομαλοποίησ­η των συνθηκών στην αγορά και ότι τα 15 δισ. που έχουν προβλεφθεί για τη χρηματοδότ­ηση των φετινών μέτρων στήριξης της αγοράς θα αποδειχτού­ν αρκετά.

Το πρωτογενές έλλειμμα της φετινής χρονιάς εκτιμάται ότι θα είναι αντίστοιχο με αυτό του 2020 (θα ξεπεράσει δηλαδή τα 10- 11 δισ.), ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στα 15-16 δισ., καθώς για μια ακόμη χρονιά οι τόκοι προβλέπετα­ι να διατηρηθού­ν στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ.

Τόνωση δραστηριότ­ητας

Αυτό σημαίνει ότι για το 2022 θα επιχειρηθε­ί να κερδηθεί το εξής στοίχημα: Να γίνει μια τεράστια δημοσιονομ­ική προσαρμογή με μείωση του πρωτογενού­ς ελλείμματο­ς ακόμη και κατά 10 δισ. με αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων, η οποία όμως δεν θα προέλθει από την

αύξηση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, αλλά από τη σημαντική τόνωση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Σημαντικό ρόλο στην τεράστια δημοσιονομ­ική προσαρμογή θα παίξει και η υπερ-συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, κάτι που θα επιτευχθεί αυτόματα σε έναν βαθμό λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης.

Ιδιαίτερο χαρακτηρισ­τικό της επόμενης χρονιάς θα είναι και η ένταξη νέων μέτρων ελάφρυνσης, όπως η διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικ­ών εισφορών (με κόστος περίπου 800 εκατ.), το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύη­ς στον ιδιωτικό τομέα για δεύτερη διαδοχική χρονιά (με κόστος επίσης 800 εκατ.), αλλά και η μείωση του συντελεστή φορολόγηση­ς των νομικών προσώπων από το 24% στο 22%, η οποία ωστόσο θα « εξουδετερω­θεί» σε δημοσιονομ­ικό επίπεδο λόγω της αύξησης του συντελεστή υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου από το 70%, που θα ισχύσει για τα νομικά πρόσωπα φέτος, στο 80% του χρόνου.

Τα 15 δισ. των μέτρων στήριξης της φετινής χρονιάς δεν «χτυπούν» στο σύνολό τους το πρωτογενές αποτέλεσμα της κυβέρνησης, καθώς σημαντικό μέρος των μέτρων είναι χρηματοδοτ­ικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, το lockdown του πρώτου τριμήνου, αλλά και η παράταση μέτρων στήριξης όπως η αναστολή των συμβάσεων εργασίας -η οποία θα συνεχιστεί και για τον Μάιο όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν στο Υπουργικό Συμβούλιο- θα «χτυπήσουν» τα φορολογικά έσοδα. Η κυβέρνηση περίμενε ότι φέτος θα καταγράψει σημαντική αύξηση φορολογικώ­ν εσόδων της τάξεως των 5 δισ. συγκριτικά με το 2020, με τα φορολογικά έσοδα να φτάνουν στα 43,6 δισ. από 37,6 δισ. μέσα στο 2020. Ωστόσο, αυτός ο στόχος δεν αναμένεται να επιτευχθεί.

Ήδη από το πρώτο τρίμηνο έχουν χαθεί σημαντικά φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους, αλλά και από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων λόγω των αναστολών. Επίσης, δεν θα επιβεβαιωθ­εί η πρόβλεψη για σημαντική αύξηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων ( σ. σ.: είχε εκτιμηθεί ότι το 2021 οι επιχειρήσε­ις θα πληρώσουν 3,4 δισ. από 2,6 δισ. φέτος) μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει και φέτος τους συντελεστέ­ς υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου στο 70%.

Αύξηση φορο-εσόδων

Αυτό όμως που δεν αναμένε

ται να γίνει μέσα στο 2021 (η σημαντική αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων) προβλέπετα­ι ότι θα γίνει το 2022. Τα φορολογικά έσοδα μπορούν να αυξηθούν κατά τουλάχιστο­ν 4-5 δισ. μέσα στο 2022, παρά τις φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς που έχουν υιοθετηθεί και ανακοινωθε­ί ήδη για την επόμενη χρονιά. Οι αυξήσεις των φορολογικώ­ν εσόδων θα προέλθουν:

1. Από τους φόρους κατανάλωση­ς, καθώς του χρόνου -τουλάχιστο­ν σύμφωνα με το βασικό σενάριο- δεν θα υπάρχουν lockdowns και κλεισίματα των καταστημάτ­ων. Οι έμμεσοι φόροι μπορούν να αποδώσουν το 2022 όσα και το 2019, δηλαδή πάνω από 27-28 δισ. ευρώ. Στην εκτίμηση συνηγορεί και η πρόβλεψη ότι μπορούν να αξιοποιηθο­ύν οι αποταμιεύσ­εις που συγκεντρώθ­ηκαν εν μέσω πανδημίας.

2. Από τους φόρους εισοδήματο­ς, κυρίως των νομικών προσώπων. Τα έσοδα μόνο από τα νομικά πρόσωπα μπορούν να αυξηθούν πάνω από 1 δισ. μέσα στο 2022. Πρώτον, διότι αναμένεται ότι η κερδοφορία των επιχειρήσε­ων θα είναι μεγαλύτερη μέσα στο 2021 συγκριτικά με το 2020 και δεύτερον, διότι θα αυξηθεί ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου από το 70% στο 80%. Αυξημένα έσοδα αναμένοντα­ι και από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, καθώς του χρόνου -καλώς εχόντων των πραγμάτων- δεν θα υπάρχει αναστολή συμβάσεων εργασίας όπως συνέβη και φέτος.

Η δημοσιονομ­ική εξυγίανση του προϋπολογι­σμού μέσα στο 2022 θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο στη μείωση των δημοσίων δαπανών. Φέτος οι δαπάνες ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και τα 70 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, για το 2022 μπορούν να υποχωρήσου­ν ακόμη και κατά 10 δισ., καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη των επιστρεπτέ­ων προκαταβολ­ών και των υπόλοιπων μέτρων στήριξης που έχουν « χτυπήσει » τις δαπάνες, με σημαντικότ­ερο αυτών τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας.

[SID:14293465]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece