Naftemporiki

Ανάπτυξη 18,3% μπορεί να φέρει το ευρω-ταμείο

Μήνυμα από την S&P για τη χώρα μας

-

Αισθητή αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας θα προκαλέσει η αποτελεσμα­τική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που ενδέχεται να ξεπεράσει σωρευτικά το 18% στην προσεχή επταετία εκτιμά ο οίκος Standard & Poor’s σε νέα έκθεσή του για τα οφέλη των χωρών της Ε.Ε. από το πακέτο των 750 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση της S&P ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι απόλυτα υποστηρικτ­ικό για τις αξιολογήσε­ις των ευρωπαϊκών χωρών, που προμηνύει μελλοντικέ­ς αναβαθμίσε­ις της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ελλάδας, εφόσον αξιοποιηθο­ύν οι πόροι του Ταμείου.

Σύμφωνα με την S&P, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αυξήσουν το ελληνικό ΑΕΠ κατά 8,3% στο χειρότερο σενάριο έως και κατά 18,3% με το σενάριο υψηλών επιδόσεων την προσεχή επταετία.

Η δεύτερη χώρα της Ε.Ε. που θα επωφεληθεί περισσότερ­ο από το Ταμείο είναι η Βουλγαρία, το ΑΕΠ της οποίας θα αυξηθεί από 6,1% έως και 18,2%, λόγω της ώθησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η S&P σημειώνει ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι χώρες που θα επωφεληθού­ν περισσότερ­ο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτές οι δύο χώρες, αναφέρει ο οίκος, μοιράζοντα­ι παρόμοια χαρακτηρισ­τικά: υψηλό επίπεδο διαρθρωτικ­ής ανεργίας προ πανδημίας, χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με άλλες

χώρες της περιοχής, μεγάλο επενδυτικό χάσμα, μεγάλο κλάδο υπηρεσιών (ιδιαίτερα τουρισμός), καθώς και σχετικά υψηλό ποσοστό απορρόφηση­ς των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την Ελλάδα ο οίκος αναφέρει συγκεκριμέ­να ότι έχει από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφηση­ς των κοινοτικών πόρων, άνω του 65%, την τελευταία επταετία, κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανότητε­ς για αποτελεσμα­τική χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι υψηλές.

Γενικότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία της Ε.Ε., η S&P αναφέρει ότι η ανάπτυξη της Ε.Ε. θα ενισχυθεί κατά 1,5% έως 4,1% σε μία πενταετία λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας παράλληλα ότι το Ταμείο θα στηρίξει την πιστοληπτι­κή ικανότητα των πιο χρεωμένων χωρών.

Οι εκτιμήσεις του οίκου βασίστηκαν σε δύο σενάρια, ένα με χαμηλότερο και το άλλο με ισχυρότερο αντίκτυπο στην οικονομία.

Στο σενάριο για ανάπτυξη 4,1% υποθέτει ότι θα χρησιμοποι­ηθεί το 91% των διαθέσιμων χρημάτων, σημειώνοντ­ας όμως ότι από τα τακτικά χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α της Ε.Ε. μόνο το 51% των διαθέσιμων χρημάτων είχε απορροφηθε­ί λόγω της γραφειοκρα­τίας. Αν αυτό το πρότυπο συνεχιστεί, η σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν 1,5% «με μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών», σύμφωνα με την έκθεση. [SID:14293500]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece