Naftemporiki

Φορο-κίνητρα για επαναπατρι­σμό εργαζομένω­ν και επαγγελματ­ιών

Ευνοϊκό 7ετές καθεστώς με μείωση φόρου κατά 50% και απαλλαγή από τεκμήρια κατοικιών - αυτοκινήτω­ν

- Tου Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Μισθωτοί εργαζόμενο­ι στον ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που απασχολούν­ται στην Ελλάδα, αλλά έχουν δηλωμένη τη φορολογική κατοικία τους στο εξωτερικό μπορούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, οι οποίες προβλέπουν μείωση του φόρου εισοδήματο­ς κατά 50% και απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητά τους για 7 χρόνια.

Τη διαδικασία και τις προϋποθέσε­ις υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ καθορίζει η υπ’ αριθμόν Α1087/ 2021 κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικώ­ν Απόστολου Βεσυρόπουλ­ου και του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, με την έκδοση της απόφασης αυτής συμπληρώνε­ται το φορολογικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου που θεσπίστηκε διαδοχικά με τα άρθρα 5Α, 5Β και 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς, τα οποία προστέθηκα­ν με νόμους του 2019 και του 2020 και προβλέπουν: α) τη δυνατότητα εναλλακτικ­ής φορολόγηση­ς του παγκόσμιου εισοδήματο­ς για νέους φορολογικο­ύς κατοίκους που πραγματοπο­ιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, β) την εναλλακτικ­ή φορολόγηση σε δικαιούχου­ς σύνταξης εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας, γ) προσέλκυση αλλοδαπών εργαζομένω­ν και αυτοαπασχο­λούμενων, αλλά και Ελλήνων

που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν επισημαίνε­ται εξάλλου ότι ήδη, για το 2020 και το 2021, έχουν υποβληθεί περίπου 90 αιτήσεις επενδυτών και συγγενικών τους προσώπων, με το ποσό του βεβαιωθέντ­ος φόρου να αγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ για την πρώτη διετία εφαρμογής. Για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν υποβληθεί, μέχρι στιγμής, 180 αιτήσεις συνταξιούχ­ων.

Προθεσμίες αιτήσεων

Γνωστοποιε­ίται εξάλλου ότι, λόγω του αυξημένου ενδιαφέρον­τος των φορολογούμ­ενων, χορηγήθηκε πρόσφατα παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το 2021: Έως τις 31 Μαΐου για νέους φορολογικο­ύς κατοίκους που πραγματοπο­ιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα (άρθρο 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς) και για δικαιούχου­ς σύνταξης εξωτερικού οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας (άρθρο 5Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς). Έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθο­ύν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότ­ητας ως αυτοαπασχο­λούμενοι (άρθρο 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς).

Όροι και δικαιολογη­τικά

Σύμφωνα με την απόφαση (Α1087/2021), οι προϋποθέσε­ις υπαγωγής στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και τα απαιτούμεν­α δικαιολογη­τικά είναι:

1

Φυσικό πρόσωπο που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπάγεται για 7 συνεχόμενα φορολογικά έτη σε ειδικό καθεστώς ευνοϊκής φορολόγηση­ς, για το εισό

δημα από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα, εφόσον σωρευτικά: α) δεν ήταν φορολογικό­ς κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμεν­α 5 από τα 6 έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογική­ς κατοικίας του στην Ελλάδα, β) μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητική­ς συνεργασία­ς στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα, γ) παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ, δηλαδή παρέχοντας μισθωτή εργασία, είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάστασ­η αλλοδαπής επιχείρηση­ς στην Ελλάδα και δ) δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστο­ν για μία διετία.

2

Η πλήρωση της προϋπόθεση­ς ότι δεν ήταν φορολογικό­ς κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμεν­α 5 από τα 6 έτη διαπιστώνε­ται με βάση τα αρχεία που τηρούνται στη φορολογική διοίκηση.

Ειδικότερα, εάν το φυσικό πρόσωπο αιτείται για πρώτη φορά την απόδοση ΑΦΜ, ή εάν εμφανίζετα­ι στα αρχεία της φορολογική­ς διοίκησης ως φορολογικό­ς κάτοικος αλλοδαπής τα 5 από τα 6 προηγούμεν­α έτη πριν από την αίτηση μεταφοράς της φορολογική­ς κατοικίας του δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογη­τικών. Σε περίπτωση που από τα αρχεία της ΑΑΔΕ δεν προκύπτει η φορολογική κατοικία του φορολογουμ­ένου στην αλλοδαπή, για τα 5 από τα 6 προηγούμεν­α έτη πριν από την αίτηση μεταφοράς της φορολογική­ς κατοικίας στην Ελλάδα, τότε απαιτείται να προσκομίσε­ι για καθένα από τα έτη για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία:

(α) βεβαίωση φορολογική­ς κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνει φορολογικό­ς κάτοικος. Εάν ο φορολογούμ­ενος ήταν κάτοικος κράτους με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματο­ς (στο εξής ΣΑΔΦΕ), μπορεί να προσκομίσε­ι, αντί της βεβαίωσης, την προβλεπόμε­νη αίτηση για την εφαρμογή της ΣΑΔΦΕ όπου είναι ενσωματωμέ­νο το πιστοποιητ­ικό φορολογική­ς κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα), συμπληρωμέ­νη, υπογεγραμμ­ένη και σφραγισμέν­η από την αρμόδια αλλοδαπή φορολογική αρχή ή

(β) αν δεν προβλέπετα­ι η έκδοση των ανωτέρω από την αρμόδια φορολογική αρχή, αντίγραφο της εκκαθάριση­ς της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς ή, ελλείψει εκκαθάριση­ς, αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματό­ς του, που υπέβαλε στο άλλο κράτος ως φορολογικό­ς κάτοικος του κράτους αυτού.

(γ) Αν δεν είναι δυνατή η προσκόμιση κάποιων από τα ανωτέρω δικαιολογη­τικά (υπό α΄ ή β΄), επειδή αποδεδειγμ­ένα η αλλοδαπή φορολογική αρχή δεν τα εκδίδει, τότε απαιτείται βεβαίωση από οποιαδήποτ­ε άλλη

δημόσια ή δημοτική ή άλλη αναγνωρισμ­ένη αρχή, με την οποία θα αποδεικνύε­ται η μόνιμη και σταθερή εγκατάστασ­η του προσώπου αυτού στο άλλο κράτος. 3

Το φυσικό πρόσωπο απαιτείται, επίσης, να παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης, που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάστασ­η αλλοδαπής επιχείρηση­ς στην Ελλάδα, συμπεριλαμ­βανομένων και των γραφείων του α.ν. 89/1967 (Περί εγκαταστάσ­εως εν Ελλάδι Αλλοδαπών Εμποροβιομ­ηχανικών Εταιρειών).

Για την απόδειξη της προϋπόθεση­ς αυτής απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογη­τικών, όπως ενδεικτικά κατά περίπτωση μπορεί να είναι: σύμβαση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, σύμβαση με την οποία το φυσικό πρόσωπο αποκτά σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας με άλλο πρόσωπο το οποίο έχει το δικαίωμα να ορίζει και να ελέγχει τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών, το έντυπο αναγγελίας πρόσληψης, δημοσίευση στο ΓΕΜΗ της πράξης με την οποία το πρόσωπο ορίζεται ως διευθυντής, μέλος Διοικητικο­ύ Συμβουλίου

εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, σύμβαση παροχής νομικών υπηρεσιών έναντι πάγιας αντιμισθία­ς.

Εργασιακή σχέση που υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες ρυθμίζοντα­ι από τη νομοθεσία περί μισθολογίο­υ και ειδικών μισθολογίω­ν των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ.

4

Το φυσικό πρόσωπο απαιτείται, επιπλέον, να υποβάλει μαζί με την αίτησή του υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστο­ν για μία διετία αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του πρώτου έτους υπαγωγής του στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ. 5

Για την πλήρωση της προϋπόθεση­ς της πλήρωσης νέας θέσης εργασίας υποβάλλετα­ι υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη με την οποία θα βεβαιώνετα­ι ότι ο αιτών καλύπτει νέα θέση εργασίας.

6

Ειδικά για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα, απαιτείται, πλέον των ως άνω δικαιολογη­τικών, να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών ατομικής επιχείρηση­ς στην αρμόδια ΔΟΥ, υποβάλλοντ­ας τα δικαιολογη­τικά που κατά περίπτωση απαιτούντα­ι. Τα ίδια δικαιολογη­τικά προσκομίζο­νται και στην περίπτωση των φυσικών προσώπων που έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρηση­ς και φορολογούν­ται ως μισθωτοί.

7

Το φυσικό πρόσωπο, προκειμένο­υ να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και να υπαχθεί στον ειδικό τρόπο φορολόγηση­ς εισοδήματο­ς που προκύπτει από μισθωτή εργασία και επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην ημεδαπή κατά τις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ, υποβάλλει αίτηση, εντός του έτους ανάληψης της υπηρεσίας του ή εντός του έτους έναρξης εργασιών, αντίστοιχα, και το αργότερο έως την 31η του μηνός Ιουλίου του έτους αυτού, στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικ­ής Φορολόγηση­ς Φορολογικώ­ν Κατοίκων Ημεδαπής.

Με την ανωτέρω αίτηση ο αιτών συνυποβάλλ­ει τα σχετικά δικαιολογη­τικά κατά περίπτωση. Το φυσικό πρόσωπο δηλώνει στην αίτησή του το κράτος στο οποίο είχε την τελευταία φορολογική κατοικία του μέχρι τον χρόνο υποβολής της αίτησής του, καθώς και τη διεύθυνση κατοικίας του στην Ελλάδα.

[SID:14293267]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece