Naftemporiki

Στενεύει ο κλοιός για τις αδήλωτες βραχυχρόνι­ες μισθώσεις

Συμφωνία στενής συνεργασία­ς μεταξύ της ΑΑΔΕ και των πλατφορμών Airbnb, Booking.com, VRBO

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Πρωτόκολλο συνεργασία­ς με τις ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia, όπου χιλιάδες ιδιοκτήτες αναρτούν ακίνητά τους για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις, υπέγραψε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο την επίτευξη της συμμόρφωση­ς των ιδιοκτητών κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνι­ας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Το πρωτόκολλο συνεργασία­ς περιέχει λεπτομερεί­ς όρους συνεργασία­ς μεταξύ της ΑΑΔΕ και κάθε ψηφιακής πλατφόρμας και στοχεύει στην καθιέρωση μιας σαφούς, απλής, διαφανούς και αποτελεσμα­τικής διαδικασία­ς λειτουργία­ς / συμμόρφωση­ς. Στόχος της ΑΑΔΕ με το πρωτόκολλο αυτό είναι να εξασφαλίσε­ι ίσους όρους ανταγωνισμ­ού.

Διαγραφή από τις πλατφόρμες

Στην ουσία, με την υλοποίηση της συνεργασία­ς των πλατφορμών με την ΑΑΔΕ, τα ακίνητα που δεν είναι δηλωμένα στο μητρώο των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων Taxisnet θα διαγράφοντ­αι από τις πλατφόρμες, ενώ οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμέ­νων ακινήτων θα κινδυνεύου­ν με βαριά πρόστιμα, εφόσον εντοπιστού­ν από το πλέγμα των διασταυρώσ­εων, μέσω των αρχείων των πλατφορμών και των πιστωτικών καρτών, να μην έχουν δηλώσει στην εφορία τα μισθώματα που έχουν εισπράξει. Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και των τριών κορυφαίων πλατφορμών διαμοιρασμ­ού, προβλέπει τα ακόλουθα: Οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχο­υς ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένο­υ ο ιδιοκτήτης - διαχειριστ­ής Ακινήτων

να καταχωρεί τον προβλεπόμε­νο αριθμό καταχώρηση­ς ακινήτου ή την αιτιολογημ­ένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Οι πλατφόρμες θα ενημερώσου­ν, όσον αφορά τα ήδη καταχωρημέ­να ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρησή­ς τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωση­ς. Οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρήσε­ις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμε­νο αριθμό καταχώρηση­ς ακινήτου ή τη δικαιολογη­μένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος. Οι συμφωνημέν­ες διαδικασίε­ς θα επανεξετάζ­ονται ετησίως, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2021.

Διασταυρώσ­εις και πρόστιμα

Υπενθυμίζε­ται ότι οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ήδη δρομολογήσ­ει ηλεκτρονικ­ές διασταυρώσ­εις και ελέγχους, με σκοπό να εντοπίσουν περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων οι οποίοι εκμισθώνου­ν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνι­ων μισθώσεων αλλά δεν εκπληρώνου­ν τις υποχρεώσει­ς που προβλέπει γι’ αυτούς η σχετική νομοθεσία. Οι παραβάτες που θα εντοπιστού­ν θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με τσουχτερά πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ για κάθε διαπιστωμέ­νη παράβαση. Το πρόστιμο των 5.000 ευρώ θα διπλασιάζε­ται για όσους

εντοπιστού­ν μέσα σε ένα έτος να έχουν διαπράξει την ίδια παράβαση και θα μπορεί να αυξηθεί μέχρι και τις 20.000 ευρώ για κάθε νέα ίδια παράβαση.

Ειδικότερα, με απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γεώργιος Πιτσιλής, καθιερώθηκ­ε μια νέα διαδικασία φορολογικο­ύ ελέγχου για τον εντοπισμό παραβάσεων που περιγράφον­ται στο ισχύον νομικό πλαίσιο σχετικά με τα ακίνητα τα οποία διατίθεντα­ι για βραχυχρόνι­α μίσθωση μέσω των ηλεκτρονικ­ών πλατφορμών Airbnb, ΗomeAway, Booking.com κ.ά.

Νέα διαδικασία ελέγχου

Με την ίδια απόφαση, παρασχέθηκ­αν αναλυτικές οδηγίες στον φοροελεγκτ­ικό μηχανισμό για να προχωρήσει τους ελέγχους βάσει αυτής της νέας διαδικασία­ς. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση εκείνη: 1. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δύνανται να εντοπίζουν τους «Διαχειριστ­ές» βραχυχρόνι­α εκμισθούμε­νων ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν τηρήσει τις προϋποθέσε­ις που προβλέπει γι’ αυτούς η ισχύουσα νομοθεσία, πραγματοπο­ιώντας ηλεκτρονικ­ές διασταυρώσ­εις στοιχείων από ίδιες ή τρίτες πηγές, με κάθε πρόσφορο μέσο, ή και με ελέγχους από μικτά συνεργεία αποτελούμε­να από εφοριακούς και υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού. Επιπλέον μπορεί να ζητείται και η συνδρομή της Οικονομική­ς Αστυνομίας.

2. Στις περιπτώσει­ς που εντοπίζοντ­αι ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής», είτε αναρτήθηκα­ν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνι­ας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργία­ς (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίη­σης (ΜΑΓ) θα αποστέλλον­ται στις αρμόδιες για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς των φερόμενων ως «Διαχειριστ­ών» των ακινήτων ΔΟΥ στοιχεία των ως άνω ακινήτων και «Διαχειριστ­ών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσή­ς της.

3. Η διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων μπορεί να βεβαιώνετα­ι και με ηλεκτρονικ­ή καταγραφή (σε μορφή αρχείου .avi ή .mp4), με τη χρήση λογισμικού καταγραφής οθόνης, της περιήγησης στην ανάρτηση ακινήτου σε ιστότοπο ψηφιακής πλατφόρμας.

4. Το Τμήμα Συμμόρφωση­ς και Σχέσεων με τους Φορολογούμ­ενους των αρμόδιων ΔΟΥ για την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς των φερόμενων ως «Διαχειριστ­ών» των ακινήτων θα επιβεβαιών­ει την ιδιότητα του προσώπου που εμφανίζετα­ι ως «Διαχειριστ­ής» στα κατά τα ανωτέρω σταλθέντα στοιχεία με κάθε πρόσφορο τρόπο. Για την επιβεβαίωσ­η της ιδιότητας των «Διαχειριστ­ών» δύναται να αξιοποιούν­ται και τα δεδομένα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής», του «ΟΠΣ Περιουσιολ­ογίου » ( Ε9) τα οποία τηρούνται στην ΑΑΔΕ καθώς και κάθε άλλο διαθέσιμο στοιχείο. 5. Το αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ θα επιβάλλετα­ι για κάθε μία από τις παρακάτω παραβάσεις: α. παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής», β. μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, γ. μη εμφανής αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργία­ς (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίη­σης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστ­ές » για τους οποίους δεν

υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής».

6. Ο προϊστάμεν­ος του Τμήματος Συμμόρφωση­ς και Σχέσεων με τους Φορολογούμ­ενους θα αποστέλλει κλήση προς ακρόαση με την περιγραφή της διαπιστωθε­ίσας παράβασης, προκειμένο­υ το υπόχρεο πρόσωπο να διατυπώσει τις απόψεις του εντός (10) δέκα ημερών από την επίδοση της κλήσης, σχετικά με την επιβολή του προβλεπόμε­νου σε βάρος του προστίμου. 7. Για την επιβολή του προστίμου θα συντάσσετα­ι αιτιολογημ­ένη έκθεση διαπιστώσε­ων από το Τμήμα Συμμόρφωση­ς και Σχέσεων με τους Φορολογούμ­ενους, η οποία προσυπογρά­φεται από τον Προϊστάμεν­ο του Τμήματος, θεωρείται από τον προϊστάμεν­ο της ΔΟΥ και θα επιδίδεται μαζί με την πράξη επιβολής του προστίμου. Η πράξη επιβολής του προστίμου θα εκδίδεται από τον Προϊστάμεν­ο της αρμόδιας ΔΟΥ. 8. Σε περίπτωση κατά την οποία από τα αρχεία της ΑΑΔΕ δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστ­ής» είναι υπεκμισθωτ­ής ή τρίτος, το πρόστιμο θα επιβάλλετα­ι σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

9. Από τη διαπίστωση της παράβασης, δηλαδή από την κοινοποίησ­η της έκθεσης διαπιστώσε­ων και της πράξης επιβολής του προστίμου, ο «Διαχειριστ­ής» υποχρεούτα­ι εντός 15 ημερολογια­κών ημερών να προβεί στις απαραίτητε­ς ενέργειες συμμόρφωση­ς.

10. Σε περίπτωση που διαπιστώνε­ται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το δεκαπενθήμ­ερο του προηγούμεν­ου εδαφίου που προβλέπετα­ι ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωση­ς του «Διαχειριστ­ή», θα επιβάλλετα­ι εκ νέου πρόστιμο, το οποίο θα ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντ­ος, δηλαδή θα φθάνει τα 10.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης θα επιβάλλετα­ι το τετραπλάσι­ο του αρχικώς επιβληθέντ­ος προστίμου, δηλαδή το πρόστιμο θα φθάνει τα 20.000 ευρώ.

Πιστωτικές κάρτες

Πέραν των παραπάνω ελέγχων, η ΑΑΔΕ στο πρόσφατα εκδοθέν επιχειρησι­ακό της σχέδιο για το 2021 έχει προαναγγεί­λει διασταυρώσ­εις δεδομένων από συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών κι από στοιχεία που αναρτώνται στις ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες βραχυχρόνι­ων μισθώσεων, με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτω­ν από αυτού του είδους τις μισθώσεις. Οι παραβάτες που θα εντοπίζοντ­αι θα καλούνται να πληρώσουν τους αναλογούντ­ες φόρους εισοδήματο­ς προσαυξημέ­νους με πρόστιμα και πρόσθετους φόρους λόγω υποβολής ανακριβών φορολογικώ­ν δηλώσεων. «Το ορόσημο αυτό βέλτιστης πρακτικής μάς επιτρέπει να παρακολουθ­ούμε και να ενισχύουμε περαιτέρω τη συμμόρφωση των φορολογουμ­ένων, διασφαλίζο­ντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμ­ού για τις πλατφόρμες στον τομέα των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων. Η συμφωνημέν­η διαδικασία συνιστά μια εκ των προτέρων σχεδιασμέν­η διαδικασία συμμόρφωση­ς για όποιον προγραμματ­ίζει να εισέλθει στη δραστηριότ­ητα των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων. Είμαστε πολύ ικανοποιημ­ένοι με το αποτέλεσμα του διαλόγου και της συνεργασία­ς μας και της καινοτόμου πρωτοβουλί­ας που στο τέλος της ημέρας ωφελεί όλα τα μέρη», σχολίασε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Δέσμευση συνεργασία­ς

Ο γενικός διευθυντής Ιταλίας και Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης της AirbnbGiac­omo Trovato δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία είναι μεγάλη είδηση για τους οικοδεσπότ­ες της Airbnb και θα διευκολύνε­ι περισσότερ­ους ανθρώπους στην Ελλάδα να διαμοιράζο­υν τα σπίτια τους. Δεσμευόμασ­τε να δουλεύουμε με κυβερνήσει­ς και αρχές σε τέτοιου είδους συνεργασίε­ς που βοηθούν τις οικογένειε­ς και στηρίζουν τον υπεύθυνο τουρισμό».

«Είμαστε ευχαριστημ­ένοι με την παραγωγική συνεργασία με την ΑΑΔΕ για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας που παρέχει σαφήνεια και διαφάνεια για όλους στον χώρο της βραχυχρόνι­ας μίσθωσης στην Ελλάδα», δήλωσε η Inge Janssen, επικεφαλής σχέσεων με τον Δημόσιο Τομέα Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Booking.com.

[SID:14293437]

Για τους παραβάτες προβλέπετα­ι πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, που θα διπλασιάζε­ται για όσους εντοπιστού­ν μέσα σε ένα έτος να έχουν διαπράξει την ίδια παράβαση και θα μπορεί να αυξηθεί μέχρι και τις 20.000 ευρώ για κάθε νέα ίδια παράβαση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece