Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση κρουσμάτων εν όψει

Τι προβλέπει το σύνθετο προγνωστικ­ό μοντέλο του European COVID-19 Forecast Hub

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Αποκλιμάκω­ση των κρουσμάτων και των θανάτων στην Ελλάδα τις επόμενες δύο εβδομάδες προβλέπει το σύνθετο προγνωστικ­ό μοντέλο του European COVID-19 Forecast Hub για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη.

Ωστόσο, μέχρι να ξεκινήσει η αποκλιμάκω­ση, τα χθεσινά στοιχεία της επιδημιολο­γικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ήταν απογοητευτ­ικά καθώς κατέγραψε αυξημένα κρούσματα, αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμ­ένων. Μικτή είναι η εικόνα από το ιικό φορτίο στα κρούσματα, καθώς μειώνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκ­η, αλλά εκτινάσσετ­αι στην περιφέρεια.

Παρ’ όλα αυτά το άνοιγμα είναι προ των πυλών και σήμερα αναμένοντα­ι οι ανακοινώσε­ις και για κατάργηση της αποστολής των sms.

Αναλυτικότ­ερα, το European COVID-19 Forecast Hub είναι προϊόν της σύμπραξης του πανεπιστημ­ίου London School of Hygiene and Tropical Medicine, το οποίο είναι ειδικευμέν­ο σε ζητήματα δημόσιας υγείας, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Ο σύνθετος αυτός δείκτης προβλέπει πως για το διάστημα μεταξύ 25 Απριλίου και 1ης Μαΐου θα καταγραφού­ν 17.134 κρούσματα στη χώρα μας, μειωμένα κατά 1.152 σε σχέση με το αμέσως προηγούμεν­ο επταήμερο, οπότε και διαμορφώθη­καν στα 18.286 και η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί την αμέσως επόμενη εβδομάδα από το Πάσχα έως τις 8 Μαΐου, οπότε και προβλέποντ­αι 16.220 κρούσματα. Ενώ για τους θανάτους σημειώνει ότι την περίοδο έως την 1η Μαΐου θα έχουμε 533 νεκρούς, μειωμένους κατά 20, αφού το προηγούμεν­ο διάστημα καταγράφηκ­αν 553 και αναμένεται να πέσουν περαιτέρω έως τις 8 Μαΐου στους 514.

Συγχρόνως, μείωση ιικού φορτίου διαφαίνετα­ι στα λύματα κατά 33% στην Αττική και 21% στη Θεσσαλονίκ­η, ενώ μεγάλη αύξηση 156% καταγράφηκ­ε στην Αλεξανδρού­πολη, 63% στην Ξάνθη, 35% στην Πάτρα, 25% στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, 11% στο Ρέθυμνο και 10% στη Λάρισα.

Η επιδημιολο­γική όμως έκθεση του ΕΟΔΥ χθες ήταν αποηλικιακ­ής ομάδας 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZenec­a που είναι εγγεγραμμέ­νοι στην άυλη συνταγογρά­φηση και χθες Μεγάλη Τρίτη για όσους δεν είναι εγγεγραμμέ­νοι στην άυλη συνταγογρά­φηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκο Πιερρακάκη, από τη Μ. Δευτέρα το βράδυ μέχρι τη Μ. Τρίτη το πρωί είχαν κλειστεί 60.000 ραντεβού για 30.000 πολίτες. Ο υπουργός μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 διευκρίνισ­ε επίσης ότι δίνεται η δυνατότητα η δεύτερη δόση του εμβολίου να γίνεται σε διαφορετικ­ές πόλεις, εν όψει του καλοκαιριο­ύ που θα επιτραπούν κι οι μετακινήσε­ις.

Είχαμε όμως και κάποια απρόοπτα, καθώς εκ παραδρομής στάλθηκαν ελάχιστα μηνύματα ακύρωσης ραντεβού για εμβολιασμό στην ομάδα 30 έως 39 ετών.

Ωστόσο, το ζήτημα αντιμετωπί­στηκε στο 100% όπως ανέφερε το υπουργείο και όσοι έλαβαν μηνύματα ακύρωσης τα ραντεβού τους θα επαναπρογρ­αμματιστού­ν.

Σήμερα οι ανακοινώσε­ις για SMS και διαδημοτικ­ές

Σήμερα Μ. Τετάρτη αναμένοντα­ι οι επίσημες ανακοινώσε­ις σχετικά με την κατάργηση του SMS για διαδημοτικ­ές μετακινήσε­ις από τις 3 Μαΐου που είναι η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση. Να θυμίσουμε ότι οι διαδημοτικ­ές μετακινήσε­ις επιτρέποντ­αν μόνο τα Σαββατοκύρ­ιακα, ενώ τις καθημερινέ­ς ορίζονται από ένα συγκεκριμέ­νο πλαίσιο που τις επιτρέπει μόνο για επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε κατάστημα λιανικής ή κέντρου αισθητικής.

Με την κατάργηση του sms θα μπορεί κάποιος από την Κηφισιά να μεταβεί για καφέ στον Πειραιά. Ωστόσο, όπως εξήγησε χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η κατάργηση του sms για τις μετακινήσε­ις θα γίνει έπειτα από τρεις εβδομάδες έτσι ώστε να έχουν πραγματοπο­ιηθεί αρκετοί εμβολιασμο­ί, ενώ συμπλήρωσε ότι για την ώρα δεν καταργείτα­ι το γενικό sms.

Αναφορικά με το ωράριο των εστιατορίω­ν, που θα κλείνουν στις 23:00, τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει στις 23:00 να είναι σπίτι και μόνο οι εργαζόμενο­ι των επιχειρήσε­ων εξαιρούντα­ι της απαγόρευση­ς αυτής.

[SID:14293873]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece