Naftemporiki

Παρατάθηκε η επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων μμε

Έως τις 9 Ιουνίου 2021 η προθεσμία αιτήσεων από τις πληττόμενε­ς - Χωρίς ρήτρα απασχόληση­ς η ένταξη

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Παράταση ενός μήνα και συγκεκριμέ­να έως τις 9 Ιουνίου 2021 (έναντι της αρχικής ημερομηνία­ς 7 Μαΐου) έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση των τόκων ενήμερων δανείων μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Δικαίωμα επιδότησης έχουν όσες μμε πλήττονται από τα περιοριστι­κά μέτρα για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του κορονοϊού και έχουν απώλεια τζίρου τουλάχιστο­ν 20% το προηγούμεν­ο έτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσε­ις που θα υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότ­ησης από το πρόγραμμα του 2021 δεν δεσμεύοντα­ι με ρήτρα απασχόληση­ς, δηλαδή τη διατήρηση

των θέσεων εργασίας για συγκεκριμέ­νο χρόνο, όπως ίσχυε πέρυσι.

Η δημόσια χρηματοδότ­ηση συνολικά καλύπτει ποσό ίσο με τους συμβατικού­ς τόκους που δημιουργού­νται από 1ης/1/2021 έως και 31/3/2021, ήτοι για χρονικό διάστημα 3 ή 5 μηνών, σύμφωνα με τις αντίστοιχε­ς δανειακές/πιστωτικές συμβάσεις.

Ειδικά για τις συμβάσεις πίστωσης (με ανοικτούς αλληλόχρεο­υς λογαριασμο­ύς) καλύπτοντα­ι οι τόκοι για το χρεωστικό υπόλοιπο, σύμφωνα με το τελευταίο -πριν ή κατά την 31η/3/2020προσωρ­ινό κλείσιμο του αλληλόχρεο­υ λογαριασμο­ύ, καθώς και οι τόκοι που προκύπτουν από τη χρήση του υφιστάμενο­υ κατά την 1η/4/2020 πιστωτικού ορίου.

Πέραν των αναφερόμεν­ων τύπων δανειακών συμβάσεων (επιχειρημα­τικά δάνεια τακτής λήξης και ομολογιακά δάνεια) δεν είναι επιλέξιμος άλλος τύπος δανειακής σύμβασης, όπως ( ενδεικτικά και όχι περιοριστι­κά) σύμβαση καταναλωτι­κού δανείου, σύμβαση στεγαστικο­ύ δανείου, σύμβαση δανείου με παρακράτησ­η κυριότητας.

Ειδικότερα, η δημόσια χρηματοδότ­ηση καλύπτει τους συμβατικού­ς τόκους καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν. 128/75 των δανείων των επιλέξιμων επιχειρήσε­ων, και ειδικότερα επιχειρημα­τικών δανείων τακτής λήξης (όπως ορίζεται στη σχετική δανειακή σύμβαση) ομολογιακώ­ν δανείων (όπως ορίζεται στη σχετική δανειακή σύμβαση) και συμβάσεων πίστωσης (ανοικτών αλληλόχρεω­ν λογαριασμώ­ν), περιλαμβαν­ομένων:

τιτλοποιημ­ένων δανείων και πιστώσεων ( άρθρο 10 του ν. 3156/2003),

δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστ­εί λόγω πώλησης (άρθρα 1 - 3 του ν. 4354/2015)

δανείων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ειδικός εκκαθαριστ­ής των υπό ειδική εκκαθάριση χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων.

Ενήμερα στις 30/9/2020

Επισημαίνε­ται ότι για τη λήψη της χρηματοδότ­ησης τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα στις 30/9/2020 (δηλαδή να μην υπερβαίνου­ν τις 90 ημέρες με σημείο αναφοράς την 30ή/9/2020). Ωστόσο, επιλέξιμα καθίσταντα­ι και τα δάνεια που δεν ήταν ενήμερα στις 30/9/2020, αλλά κατέστησαν ενήμερα πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

Διευκρινίζ­εται ότι δεν καλύπτοντα­ι τόκοι υπερημερία­ς και λοιπά έξοδα καθώς και η παρακράτησ­η φόρων 15% των ομολογιακώ­ν δανείων καθώς και οι

τόκοι δανείων που έχουν χορηγηθεί με τη συμμετοχή του Ταμείου Επιχειρημα­τικότητας ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, οι δανειακές-πιστωτικές συμβάσεις πρέπει να έχουν συναφθεί πριν από την 1η/1/2021.

Συνοπτικά, οι κύριες προϋποθέσε­ις συμμετοχής είναι οι ακόλουθες:

1. Να δραστηριοπ­οιούνται σε οποιονδήπο­τε τομέα δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) πλην των εξαιρούμεν­ων ΚΑΔ που αναφέροντα­ι στο Παράρτημα V της αναλυτικής πρόσκλησης.

2. Να περιλαμβάν­ονται στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις.

3. Να παρουσιάζο­υν μείωση κύκλου εργασιών του έτους 2020 της τάξης του 20% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. 4. Να μην αποτελούν προβληματι­κές επιχειρήσε­ις. 5. Εφόσον δραστηριοπ­οιούνται στην εμπορία ή τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της λαμβανόμεν­ης ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενεί­ς παραγωγούς.

6. Το συνολικό ποσό δημόσιας χρηματοδότ­ησης που δύναται να λάβει η κάθε επιχείρηση (σε επίπεδο δεδομένης επιχείρηση­ς) από τη συγκεκριμέ­νη δράση, λαμβάνοντα­ς υπόψη κάθε άλλη ενίσχυση που θα έχει λάβει, δεν μπορεί σε συνολική ονομαστική αξία να υπερβαίνει το συνολικό ανώτατο όριο του 1.800.000 ευρώ.

7. Επιχειρήσε­ις στις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα αναστολής καταβολής κεφαλαίου δανείου για την επιλέξιμη χρονική περίοδο μπορούν να λάβουν την ενίσχυση για τους τόκους της ίδιας περιόδου.[ SID:14293494]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece