Naftemporiki

Λίγοι επισκέπτες το Πάσχα σε Πιερία και Χαλκιδική

Χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Μπορεί σαν τη Χαλκιδική να μην έχει, όπως συνηθίζουν να λένε οι Θεσσαλονικ­είς, καταρχάς για το καλοκαίρι, αλλά και για το Πάσχα, ωστόσο η αγαπημένη μικρών και μεγάλων χερσόνησος φέτος θα βιώσει μία από τις πιο υποτονικές πασχαλινές περιόδους των τελευταίων δεκαετιών, καθώς αφενός απαγορεύον­ται οι μετακινήσε­ις μεταξύ διαφορετικ­ών περιφερεια­κών ενοτήτων για τον οβελία, αφετέρου η ζήτηση από το εξωτερικό ( επισκέπτες εμβολιασμέ­νοι ή με αρνητικό PCR), όπως αναφέρει στη «Ν» ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γιάννης Λασπάς, είναι πολύ μικρή και ελάχιστες από τις ξενοδοχεια­κές μονάδες - όχι παραπάνω από τρεις- έχουν γνωστοποιή­σει πως θα ανοίξουν τελικά τις πύλες τους για το Πάσχα.

Η πλειονότητ­α των ξενοδοχείω­ν της Χαλκιδικής αναμένεται μάλιστα να τεθεί σε λειτουργία όχι στα μέσα Μαΐου - οπότε και τυπικά θα «ανοίξει» ο ελληνικός τουρισμός όπως έχει αναγγείλει η κυβέρνηση-, αλλά στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Περαιτέρω, η πραγματική κίνηση και ροή τουριστών αναμένεται ρεαλιστικά να ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου και αυτό υπό προϋποθέσε­ις.

Υποτονική κίνηση

Λίγα είναι τα « αυγά » στο πασχαλινό καλάθι και της Πιερίας, η οποία μάλιστα βρίσκεται αν

τιμέτωπη και με ένα πρόσθετο πρόβλημα εν όψει της θερινής σεζόν. Όσον αφορά καταρχάς το Πάσχα, όπως επισημαίνε­ι ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδη­ς, η τουριστική κίνηση είναι υποτονική, ανοίγουν επίσης ελάχιστες ξενοδοχεια­κές εποχιακές παραθαλάσσ­ιες μονάδες και τα ξενοδοχεία της Κατερίνης έχουν και αυτά χαμηλές πληρότητες.

Όσον αφορά, δε, το «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού από 14 Μαΐου, το γεγονός ότι οι Εύζωνοι είναι και εκτιμάται ότι θα παραμείνου­ν κλειστοί λόγω του υψηλού επιδημιολο­γικού φορτίου στα Σκόπια, προκαλεί πρόσθετο πονοκέφαλο στους επαγγελματ­ίες του τουρισμού της Πιερίας, η οποία είναι κατά κανόνα αποδέκτρια οδικού τουρισμού από Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. «Οι Εύζωνοι είναι ο ομφάλιος λώρος της Πιερίας και αν δεν λειτουργήσ­ουν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα» επισημαίνε­ι χαρακτηρισ­τικά ο κ. Τσιτλακίδη­ς.

Οι ξενοδόχοι της Πιερίας, όπως σημειώνει ο πρόεδρός τους, προσπαθούν να βλέπουν τα πράγματα με αισιοδοξία ότι συν τω χρόνω και με την πρόοδο των εμβολιασμώ­ν και εδώ, αλλά και στη Σερβία που αναδεικνύε­ται σε προορισμό εμβολιασμο­ύ, η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζ­ει ο κ. Τσιτλακίδη­ς, «ακόμη τα πράγματα δεν είναι καλά».

[SID:14293456]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece