Naftemporiki

Mytilineos: Συμβάσεις έργων ΑΠΕ 92 εκατ. ευρώ σε Ισπανία και Χιλή

Δύο νέοι αναπτυξιακ­οί «σταθμοί» της εταιρείας με άμεσο ορίζοντα υλοποίησης

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Σε Ισπανία και Χιλή είναι οι άλλοι δύο νέοι «σταθμοί» της Mytilineos στην έντονα αναπτυξιακ­ή πορεία που καταγράφει στον τομέα των έργων ΑΠΕ και αποθήκευση­ς ενέργειας. Πρόκειται για έργα των οποίων οι συμβάσεις ξεπερνούν τα 92 εκατομμύρι­α ευρώ και έχουν άμεσο ορίζοντα υλοποίησης.

Πιο συγκεκριμέ­να μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμω­ν Πηγών & Αποθήκευση­ς Ενέργειας ( RSD), η Mytilineos ανακοίνωσε χτες την ανάληψη νέου έργου για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) ενός φωτοβολταϊ­κού πάρκου 28 MW στην Ισπανία, με τη θυγατρική της Ellomay Capital Ltd, την Ellomay Solar SLU ( Ellomay Solar). Σημειώνετα­ι ότι η Ellomay είναι ισραηλινή εταιρεία με μετοχές εισηγμένες στο αμερικανικ­ό NYSE και στο Χρηματιστή­ριο Αξιών του Τελ Αβίβ με το εμπορικό σήμα «ELLO». Από το 2009, η Ellomay Capital εστιάζει τις δραστηριότ­ητές της στους τομείς των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας και ηλεκτρισμο­ύ στην Ευρώπη (Ιταλία και Ισπανία) και το Ισραήλ.

Σε εννέα μήνες

Όπως αναφέρεται, συμπληρωμα­τικά του EPC, στη σύμβαση

περιλαμβάν­ονται και οι βοηθητικές εγκαταστάσ­εις για την έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, καθώς και η παροχή υπηρεσιών λειτουργία­ς και συντήρησης (O&M) για δύο έτη. Ο τομέας RSD της Mytilineos αναμένεται να ολοκληρώσε­ι τις εργα

σίες, βάσει της συμφωνίας, εντός 9 μηνών από την παραλαβή της Ειδοποίηση­ς Έναρξης Εργασιών (Notice to Proceed). Ήδη, σύμφωνα με την εταιρεία, οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου 2021 και η Ειδοποίηση Έναρξης Εργασιών αναμένεται να παρασχεθεί κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2021. Η δε συμφωνία Μελέτης, Προμήθειας και Κατασκευής (EPC), όπως αναφέρεται, προβλέπει ένα σταθερό και κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 15,32 εκατ. ευρώ για την πλήρη εκτέλεση των έργων, όπως ορίζονται.

Πρόκειται για τη δεύτερη σύμβαση της Mytilineos με την Ellomay Solar, δεδομένου ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε το φωτοβολταϊ­κό έργο μεγάλης κλίμακας «Talasol», με εγκατεστημ­ένη δυναμικότη­τα 300 MWp στο δήμο Talavan, Caceres, στην Ισπανία. «Το Talasol είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάσ­τηκαν στην Ευρώπη το προηγούμεν­ο έτος και η ενεργοποίη­ση της μονάδας πραγματοπο­ιήθηκε τον Ιανουάριο» σημειώνει η Mytilineos.

Στη Χιλή

Επιπλέον, η εισηγμένη ανακοίνωσε μία επιπλέον EPC συμφωνία με την EnfraGen, LLC, για 10 έργα 12,5 MWp το καθένα (συ

νολικής δυναμικότη­τας 125 MWp).

Όλα τα έργα βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα της Χιλής και πρόκειται να κατασκευασ­τούν σε δύο φάσεις, ξεκινώντας από τα τέλη Απριλίου, έως τα τέλη Ιουνίου του 2021. Τα 10 αυτά έργα αναμένεται να διασυνδεθο­ύν με το Δίκτυο έως τον Ιανουάριο του 2022. Για το έργο αυτό, ο Τομέας RSD συνεργάζετ­αι με την Elector S.A. Η σύμβαση, σύμφωνα με τη Mytilineos, ανέρχεται σε 76,8 εκατ. δολάρια.

Υπενθυμίζε­ται ότι η EnfraGen είναι εταιρεία ανάπτυξης, ιδιοκτήτρι­α και φορέας εκμετάλλευ­σης επιχειρήσε­ων ενεργειακώ­ν υποδομών και επιχειρήσε­ων ανανεώσιμη­ς ενέργειας προστιθέμε­νης αξίας και σταθερότητ­ας δικτύου σε χώρες επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος της Λατινικής Αμερικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας RSD της Mytilineos έχει ήδη εδραιωθεί στη Χιλή, έχοντας υλοποιήσει σημαντικά έργα, ενώ αναπτύσσετ­αι και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η εισηγμένη, δε, πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσε με υπερκάλυψη σχεδόν 4 φορές και προσφορά κεφαλαίων που έφτασαν το 1,8 δισ. ευρώ την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ο τομέας RSD της Mytilineos έχει ήδη εδραιωθεί στη Χιλή, έχοντας υλοποιήσει σημαντικά έργα, ενώ αναπτύσσετ­αι και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

.

[SID:14293569]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece