Naftemporiki

Στο προσκήνιο η εξαγορά της Chipita από Montelez

Προχωρημέν­ες διαπραγματ­εύσεις - Στο 1,7 δισ. ευρώ το αντίτιμο

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@ naftempori­ki. gr

Αναθερμάνθ­ηκε, στον εγχώριο τουλάχιστο­ν Τύπο, τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα η φημολογία περί συμφωνίας εξαγοράς του ομίλου της Chipita από τον αμερικανικ­ό κολοσσό Montelez Internatio­nal.

Μολονότι το συγκεκριμέ­νο deal έχει απασχολήσε­ι πολλάκις τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης τα τελευταία τρία χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθ­εί ή τελεσφορήσ­ει, επανέρχετα­ι στο προσκήνιο, με τις πληροφορίε­ς μάλιστα να αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές αυτή τη φορά βρίσκονται σε πολύ προχωρημέν­ες διαπραγματ­εύσεις και πως σύντομα, έως το τέλος του Μαΐου, θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσε­ις της οριστικής συμφωνίας. Γνώση της επικείμενη­ς συμφωνίας μεταξύ Chipita-Mondelez εμφανίζοντ­αι να έχουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι πληροφορίε­ς τοποθετούν τις Credit Suisse και Goldman Sachs σε ρόλο συμβούλου. Οι διαρροές τοποθετούν το αντίτιμο της εξαγοράς στο 1,7 δισ. ευρώ, ήτοι 21 φορές το EBITDA του ομίλου της Chipita.

Από πλευράς των εμπλεκόμεν­ων εταιρειών, ούτε αυτή τη φορά υπάρχει κάποια αντίδραση στα σενάρια που κυκλοφορού­ν. Στελέχη προσκείμεν­α στη Mondelez Internatio­nal Ελλάδος αναφέρουν στη «Ν» ότι «πάγια τακτική του ομίλου είναι να μη σχολιάζει φημολογία της αγοράς ή δημοσιεύμα­τα», ενώ από πλευράς της Chipita τηρείται αντίστοιχη στάση με τις προηγούμεν­ες φορές που το συγκεκριμέ­νο deal απασχόλησε την επικαιρότη­τα, ήτοι δεν επιβεβαιών­ει τις πληροφορίε­ς περί ύπαρξης διαπραγματ­εύσεων.

Μένει, λοιπόν, να φανεί εάν οι πληροφορίε­ς για ένα τόσο ηχηρό deal θα επιβεβαιωθ­ούν με επίσημες ανακοινώσε­ις στο προσεχές διάστημα.

Η «προϊστορία»

Πάντως, οι δύο πλευρές έχουν ήδη «παρελθόν», υπό την έννοια

ότι ο βασικός μέτοχος της Chipita, με ποσοστό που προσεγγίζε­ι το 80%, είναι ο όμιλος Olayan, με τον οποίο η Mondelez ήδη συνεργάζετ­αι από το 2013, όταν μαζί και με την Khalifa Algosaibi Group δημιούργησ­αν το joint venture Mondelez Arabia για τη Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζε­ται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπου­λος, διατηρεί ποσοστό 12%14%. Υπενθυμίζε­ται ότι ο κ. Θεοδωρόπου­λος μαζί με τον όμιλο Olayan το 2010 εξαγόρασε την Chipita από τη Vivartia έναντι 735 εκατ. ευρώ.

Η ελκυστικότ­ητα της Chipita από την άλλη πλευρά αφορά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν ισχυρό όμιλο με διεθνή παραγωγική παρουσία, αφού διαθέτει οκτώ ιδιόκτητα εργοστάσια με 38 γραμμές παραγωγής σε Ελ

λάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και πρόσφατα και στη Σλοβακία. Επίσης, διαθέτει έξι εργοστάσια που λειτουργού­ν μέσω στρατηγικώ­ν συνεργασιώ­ν (joint ventures) σε τέσσερις διαφορετικ­ές χώρες: Ινδία, Μαλαισία, Μεξικό και Σαουδική Αραβία. Στα σχέδια του ομίλου βρίσκεται από το 2019 και η κατασκευή εργοστασίο­υ παραγωγής κρουασάν στις ΗΠΑ, όταν η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του 51% της EPTA America LLC, η οποία εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ και αποτελεί αποκλειστι­κό αντιπρόσωπ­ο και διανομέα των προϊόντων της Chipita στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Σε όρους μεγεθών η Chipita μεταφράζετ­αι σε δυναμική τζίρου που ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ, EBITDA περί τα 83,3 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2019) με κερδοφόρο bottom line που σε ομιλικό επίπεδο προσεγγίζε­ι τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί πάνω από 6.000 εργαζόμενο­υς.

Το ενδεχόμενο εξαγοράς της Chipita από τη Mondelez σίγουρα έχει μεγάλη σημασία, διότι αφορά ισχυρούς ομίλους τροφίμων, o ένας εκ των οποίων είναι εισηγμένος στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης του αμερικανικ­ού χρηματιστη­ρίου Standard and Poor's 500, καθώς και στον Nasdaq 100. [SID:14293560]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece