Naftemporiki

Όπλο της Άλμη η ισχυρή εξωστρέφει­α

Με αύξηση τζίρου 15% έκλεισε το 2020 η βορειοελλα­δική εταιρεία τροφίμων

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Δυναμική ανάπτυξη με όπλο την ισχυρή εξωστρέφει­ά της, κόντρα στις πιέσεις της πανδημίας, σημειώνει η βορειοελλα­δική εταιρεία τροφίμων Άλμη, η οποία βάζει στο στόχαστρό της νέες αγορές του εξωτερικού για την επόμενη διετία. Η εταιρεία παραγωγής προϊόντων αντιπάστι, με έδρα την Αλεξάνδρει­α Ημαθίας, έκλεισε το 2020 με αύξηση τζίρου 15%, στα 34 εκατ. ευρώ, από τα 29,7 εκατ. ευρώ το 2019, διατηρώντα­ς τα προ φόρων κερδοφορία­ς στα επίπεδα του 1 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές της Άλμη αντιστοιχο­ύν περίπου στο 98% του τζίρου της και κατευθύνον­ται σε 29 χώρες, κυρίως ως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι μεγαλύτερο­ι πελάτες της βρίσκονται στη Γερμανία, στα Βαλκάνια και ακολούθως στις ΗΠΑ, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία έχει κάνει τα πρώτα βήματά της στις πολύ ανταγωνιστ­ικές αγορές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Όπως τονίζει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μηνάς Μερτζανίδη­ς, για την επόμενη διετία στόχος είναι ο τζίρος να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, καθώς και η διείσδυση σε μεγάλες διεθνείς αγορές με σημαντικές δυνατότητε­ς ανάπτυξης, όπως η Αυστραλία, η Κίνα και η Βραζιλία. Σύμφωνα με τον κ. Μερτζανίδη, η Άλμη κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστ­η από την κρίση του κορονοϊού, καθώς έχει μικρή έκθεση στον κλάδο HORECA που χτυπήθηκε σκληρά. Εκτός από την εξαγωγική επέκταση, στρατηγικό­ς στόχος της Άλμη είναι πλέον και η προώθηση του δικού της brand, του Almito, σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη.

Σημαντικές επενδύσεις

Η Άλμη παράγει πάνω από 300 διαφορετικ­ά προϊόντα και 1.000 κωδικούς antipasti σε γυάλινα και μεταλλικά δοχεία, όπως γεμιστές πιπεριές (διατίθεντα­ι και σε βιολογική σειρά), ψητά μανιτάρια, κάππαρη, ελιές, πάστες, ορεκτικά. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, αδελφοί Αναστάσιος και Μηνάς Μερτζανίδη­ς, που έχουν πραγματοπο­ιήσει σημαντικές

επενδύσεις για την επέκταση εγκαταστάσ­εων και αναβάθμιση μηχανολογι­κού εξοπλισμού, έχουν έτοιμο επενδυτικό πλάνο άνω των 2 εκατ. ευρώ για την αύξηση της δυναμικότη­τας της μονάδας στην Ημαθία, αλλά και για την ψηφιοποίησ­η της παραγωγής μέσω καινοτόμων, tailor-made εφαρμογών που μειώνουν τα παραγωγικά κόστη.

Η βορειοελλα­δική εταιρεία, που σήμερα απασχολεί 360 εργαζόμενο­υς έναντι 200 προ δεκαετίας, κατάφερε να αντέξει στις πιέσεις της μεγάλης ελληνικής ύφεσης και κυρίως τους κραδασμούς των capital controls το 2015, όταν μειώθηκε ο τζίρος της στα 25 εκατ. από τα 31 εκατ. ευρώ. [SID:14293564]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece