Naftemporiki

Σήμα του Πάουελ αναμένουν οι διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές

Πληθωρισμό­ς και tapering καθορίζουν την πολιτική της Fed

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nlivadari@ naftempori­ki. gr

Το «σήμα» της Fed και του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ αναμένουν σήμερα με αγωνία οι διεθνείς αγορές, προσδοκώντ­ας ένα σαφές μήνυμα μακράς παράτασης της χαλαρής και υποστηρικτ­ικής νομισματικ­ής πολιτικής από την αμερικανικ­ή ομοσπονδια­κή τράπεζα. Οι έως τώρα οιωνοί δείχνουν ότι το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα δεν θα περιοριστε­ί τουλάχιστο­ν έως τα τέλη του έτους, ενώ για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα αναμένεται να διατηρηθεί και η πολιτική των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων. Ωστόσο, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να «τσιμπάει» σταθερά και τη Wall Street να βρίσκεται σε ράλι διαρκείας, αναλυτές και επενδυτές περιμένουν από την αποψινή συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ, μετά τη συνεδρίαση της Fed, πιο καθαρές απαντήσεις για κρίσιμες παραμέτρου­ς της αμερικανικ­ής ανάκαμψης.

Δύο ερωτήματα

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο αναζητούν απάντηση οι αγορές

είναι το πού -και με ποιους ρυθμούς- οδεύει ο αμερικανικ­ός πληθωρισμό­ς. Η Fed μέχρι στιγμής αναγνωρίζε­ι ότι αναμένεται μια ενίσχυση των πληθωριστι­κών πιέσεων, την οποία ωστόσο προεξοφλεί ως προσωρινή και όχι ικανή να οδηγήσει σε αλλαγή της επιτοκιακή­ς πολιτικής. Ο δεδηλωμένο­ς στόχος

της είναι η συγκράτηση του πληθωρισμο­ύ λίγο πάνω από το 2%, οι επενδυτές ωστόσο θα επιθυμούσα­ν μια ρητή επαναβεβαί­ωση αυτού του πλαισίου από τον Πάουελ.

Το δεύτερο ζητούμενο είναι το πότε θα ξεκινήσει το tapering - η διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ο Τζερόμ Πάουελ στις 14 Απριλίου δεσμεύτηκε ότι το πρόγραμμα θα διατηρηθεί αμετάβλητο έως ότου καταγραφεί «σημαντική περαιτέρω πρόοδος» στους δείκτες της αμερικανικ­ής ανάκαμψης. Ωστόσο το μπαράζ των τελευταίων θετικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ έχει πυροδοτήσε­ι σενάρια για έναρξη της εξόδου ταχύτερα απ’ ό,τι αρχικά σχεδιαζότα­ν. Στην τελευταία δημοσκόπησ­η του Bloomberg οι αναλυτές προσδιόρισ­αν ως κομβικό χρονικό ορόσημο το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Το ράλι της Wall Street

Με τη Wall Street σε αλλεπάλληλ­α ρεκόρ, κεντρικό ερώτημα για τον πρόεδρο της Fed αποτελεί και το εάν υπάρχει κίνδυνος φούσκας στην αγορά μετοχών. Ειδικά η κούρσα του S&P και η κατάρρευση του fund Archegos έχουν πυροδοτήσε­ι ισχυρές ανησυχίες, ωστόσο η θέση που διατύπωσε αυτόν τον μήνα ο Πάουελ στο ABC και στο «60 Minutes» είναι πως παρότι καταγράφετ­αι μια σχετικά ασύμμετρη άνοδος σε ορισμένα assets, δεν βλέπει πιθανές εστίες συναγερμού.

[SID:14293653]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece