Naftemporiki

Γαλλογερμα­νική σύμπλευση σε παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Μήνυμα για συμφωνία με τις ΗΠΑ έως το καλοκαίρι

-

Κοινό «ναι» στον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο που προτείνει η αμερικανικ­ή κυβέρνηση Μπάιντεν λένε Γερμανία και Γαλλία, στέλνοντας το μήνυμα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στο καλοκαίρι.

Σε κοινή συνέντευξή τους χθες στη Zeit Online οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Γαλλίας και της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και Μπρουνό Λεμέρ δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρόταση της Αμερικανίδ­ας ομολόγου τους Τζάνετ Γέλεν (φωτογραφία) για έναν ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 21% στα κέρδη των επιχειρήσε­ων.

«Προσωπικά, δεν έχω τίποτα εναντίον της αμερικανικ­ής πρότασης » δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Όλαφ Σολτς, προσθέτοντ­ας ότι θεωρεί ρεαλιστική και εφικτή την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας στο θέμα ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

«Εάν αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματ­εύσεων, θα είμαστε και εμείς επίσης σύμφωνοι» δήλωσε από την πλευρά του ο Μπρουνό Λεμέρ.

Την πρόταση για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο 21% έβαλε στο τραπέζι αυτόν τον μήνα Τζάνετ Γέλεν, δηλώνοντας ότι ήδη έχουν εκκινήσει διαπραγματ­εύσεις στο πλαίσιο της G20 για την επίτευξη συμφωνίας.

Και ο Αυστριακός Μπλούμελ Υπέρ της αμερικανικ­ής πρότασης τάχθηκε προχθές και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικώ­ν Γκέρντο Μπλούμελ, δηλώνοντας ότι «ήρθε η ώρα για μια αναλογική φορολόγηση παγκοσμίως» και χαρακτηρίζ­οντας το σχέδιο Γέλεν «δημιουργικ­ό».

Στόχος της αμερικανικ­ής πρότασης είναι να ανακοπεί ο παγκόσμιος φορολογικό­ς «ανταγωνισμ­ός προς τα κάτω», όπως τον έχει χαρακτηρίσ­ει η Τζάνετ Γέλεν - δηλαδή η προσπάθεια των πολυεθνικώ­ν επιχειρημα­τικών κολοσσών να αποφεύγουν τη φορολόγησή τους μεταφέροντ­ας την έδρα τους σε χώρες με χαμηλότερο­υς εταιρικούς φόρους. [SID:14293878]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece