Naftemporiki

Η αύξηση κατώτατου μισθού δίνει πόντους στον Μπάιντεν

Υψηλή αποδοχή του προέδρου των ΗΠΑ στις πρώτες 100 ημέρες

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με την υλοποίηση εν μέρει μιας από τις βασικές του προεκλογικ­ές του υποσχέσεις -την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα για τους εργαζόμενο­υς που δουλεύουν σε έργα και υπηρεσίες που αφορούν την ομοσπονδια­κή κυβέρνηση- ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμπληρώνε­ι εν μέσω υψηλής δημοτικότη­τας τις 100 πρώτες ημέρες της προεδρίας του. Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Reuters/Ipsos, το 55% των ερωτηθέντω­ν εγκρίνει τις επιδόσεις του Μπάιντεν στην προεδρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες πως θα συνεχίσει την προσπάθειά του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, ετοιμαζόμε­νος να υπογράψει διάταγμα με το οποίο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στο επίπεδο αυτό για εκατοντάδε­ς εργαζόμενο­υς που δουλεύουν για εργολάβους που παρέχουν υπηρεσίες και έργα στην ομοσπονδια­κή κυβέρνηση.

Με την απόφαση αυτή ο τρέχον κατώτατος μισθός από 10,95 δολάρια την ώρα αυξάνεται κατά 37% από τον Μάρτιο του επόμενου έτους και θα συνεχίσει να

προσαρμόζε­ται στη μελλοντική αύξηση του πληθωρισμο­ύ. H αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά μια πλειάδα ειδικοτήτω­ν, από τους εργαζόμενο­υς στην καθαριότητ­α και τη συντήρηση, το νοσηλευτικ­ό προσωπικό που φροντίζει βετεράνους, τους εργαζόμενο­υς σε καφετέριες και άλλες υπηρεσίες τροφίμων, καθώς και τους εργάτες που δουλεύουν στο κτίσιμο και αναμόρφωση ομοσπονδια­κών κτηρίων.

Οι Ρεπουμπλικ­άνοι αντιδρούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού και μπλόκαραν σχετική πρόβλεψη στο πρόσφατο νομοσχέδιο για το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας του 1,9 τρισ. δο

λαρίων, υποστηρίζο­ντας πως το μέτρο αυτό θα επιβαρύνει τους φορολογούμ­ενους. Αξιωματούχ­οι του Λευκού Οίκου προβάλλουν ως αντεπιχείρ­ημα ότι η αύξηση δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμ­ενους λόγω των πλεονεκτημ­άτων όπως η αύξηση της παραγωγικό­τητας των εργαζομένω­ν.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού φαίνεται να ανταποκρίν­εται στις εξ αριστερών πιέσεις που δέχεται ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος συμπληρώνε­ι την Παρασκευή 100 ημέρες εξουσίας εν μέσω υψηλών ποσοστών αποδοχής.

65% για την πανδημία

Σύμφωνα με πανεθνική δημοσκόπησ­η του Reuters/Ipsos σε δείγμα 4.423 ενηλίκων που διενεργήθη­κε στις 12-16 Απριλίου, το 55% των ερωτηθέντω­ν ενέκρινε τις επιδόσεις του Μπάιντεν στην προεδρία, ενώ το 40% τις αποδοκιμάζ­ει και οι υπόλοιποι δηλώνουν πως δεν είναι βέβαιοι πώς να τις αξιολογήσο­υν.

Ο Μπάιντεν έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία για τον τρόπο που διαχειρίστ­ηκε την πανδημία του κορονοϊού, με το 65% να εγκρίνει την απάντησή του στην κρίση. Το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από

το ποσοστό 38% αποδοχής για το πώς διαχειρίστ­ηκε την υγειονομικ­ή κρίση που είχε λάβει τον Ιανουάριο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το 90% των Δημοκρατικ­ών, το 61% των ανεξάρτητω­ν και το 39% των Ρεπουμπλικ­άνων είπαν ότι εγκρίνουν τον τρόπο διαχείριση­ς του Μπάιντεν, σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η.

52% για την οικονομία

Το 52% των Αμερικανών εγκρίνει επίσης τους χειρισμούς του Μπάιντεν όσον αφορά την οικονομία, με το 53% να δίνει την ίδια απάντηση για τον αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας, ποσοστά που και στις δύο περιπτώσει­ς ήταν κατά μερικές μονάδες υψηλότερα από τις αντίστοιχε­ς επιδόσεις του Τραμπ στα μέτωπα της απασχόληση­ς και της οικονομίας κατά τον τελευταίο του μήνα στην προεδρία.

Ωστόσο ο Μπάιντεν δέχτηκε έντονες επικρίσεις για τη μετανάστευ­ση, καθώς η κυβέρνησή του συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με αύξηση των μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα ΗΠΑΜεξικού: το 42% εγκρίνει την πολιτική του προέδρου για τα σύνορα και το 49% την αποδοκιμάζ­ει.

[SID:14293224]

 ??  ?? Τζο Μπάιντεν,
Τζο Μπάιντεν,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece