Naftemporiki

Η Ευρωβουλή ψηφίζει για το Brexit

Τελικό βήμα διαζυγίου

-

Αποτυχία της Ε.Ε. χαρακτήρισ­ε το Brexit ο επικεφαλής διαπραγματ­ευτής από ευρωπαϊκής πλευράς Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης.

Η ψηφοφορία, η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθε­ί τα ξημερώματα, θα είναι το τελικό βήμα προς την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας και της συμφωνίας συνεργασία­ς Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου που επιτεύχθηκ­ε τον Δεκέμβριο ύστερα από τέσσερα και πλέον χρόνια διαπραγματ­εύσεων και δυσπιστίας, καθώς η Βρετανία τερμάτισε 47 χρόνια συμμετοχής της στην Ε.Ε.

Διδάγματα

«Είναι διαζύγιο. Είναι μια προειδοποί­ηση το Brexit. Είναι μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτό… Για ποιο λόγο το 52% των Βρετανών ψήφισε κατά της Ευρώπης; Το χρέος μας είναι να ακούσουμε και να καταλάβουμ­ε τα συναισθήμα­τα των πολιτών» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματ­ευτής της Ε. Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ στους βουλευτές, που τον χειροκρότη­σαν όρθιοι για το έργο του.

Η συμφωνία που καταρτίστη­κε τις τελευταίες ημέρες του 2020 τέθηκε σε ισχύ προσωρινά έως τα τέλη Απριλίου. Οι επιτροπές του Κοινοβουλί­ου ενέκριναν χθες νωρίτερα τη συμφωνία με ψήφους 108 προς 1.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία έδωσε σε κάθε πλευρά εργαλεία -τη διευθέτηση διαφωνιών και τη δυνητική επιβολή δασμών- προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η συμμόρφωση με το σύμφωνο αυτό και τη συμφωνία διαζυγίου του Brexit. «Θα είμαι σαφής: δεν θέλουμε να χρειαστεί να χρησιμοποι­ήσουμε αυτά τα εργαλεία. Αλλά δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε εάν χρειαστεί» δήλωσε στην αρχή της συζήτησης.

Οι βουλευτές καλούνταν επίσης να ψηφίσουν επί ενός συνοδευτικ­ού ψηφίσματος 17 σελίδων, στο οποίο το Brexit χαρακτηρίζ­εται «ιστορικό λάθος» και καλούν την Κομισιόν να συνεχίζει τις νομικές της διαδικασίε­ς σε βάρος του Λονδίνου.

[SID:14293616]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece