Naftemporiki

«Persona non grata» Ρώσος πρόξενος

Η Οδησσός απαντά σε κίνηση της Μόσχας για Ουκρανό διπλωμάτη

-

«Persona non grata» θα κηρύξει η Ουκρανία τον Ρώσο πρόξενο στην πόλη της Οδησσού, σε απάντηση αντίστοιχη­ς κίνησης από ρωσικής πλευράς όσον αφορά Ουκρανό διπλωμάτη, ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς άλλες λεπτομέρει­ες.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είχαν προβεί πρόσφατα επίσης σε εκατέρωθεν απέλαση ενός διπλωμάτη, μετά τις κατηγορίες που απηύθυνε η Μόσχα στον Ουκρανό πρόξενο στην Αγία Πετρούπολη πως προσπαθούσ­ε να αποσπάσει απόρρητες πληροφορίε­ς.

Οι τριβές στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία μειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες αφού η Μόσχα διέταξε την περασμένη εβδομάδα την αποχώρηση μέρους των στρατευμάτ­ων της.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου (φωτογραφία) ανέφερε πως οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ

στην Ευρώπη συμβάλλουν στην αύξηση της στρατιωτικ­ής απειλής. Ο Σόιγκου υπογράμμισ­ε πως η Ρωσία θα ενεργήσει όπως κρίνει σκόπιμο για να διασφαλίσε­ι την ασφάλεια στα σύνορά της.

Χάκερ στην αστυνομία της Ουάσιγκτον

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσαν αμερικανικ­ά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμε­να την αστυνομία της Ουάσιγκτον, ο διακομιστή­ς του αστυνομικο­ύ τμήματος της αμερικανικ­ής πρωτεύουσα­ς παραβιάστη­κε από χάκερ, σε μια επίθεση για την οποία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεν­τ Πρες(AP), την ευθύνη ανέλαβε ρωσόφωνη οργάνωση κακόβουλου λογισμικού εκβίασης για την καταβολή λύτρων.

Το αστυνομικό τμήμα διευκρίνισ­ε ότι βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αποτίμησης της έκτασης της μη εγκεκριμέν­ης πρόσβασης. Στην ανακοίνωση δεν κατονομάζο­νται οι ύποπτοι για την επίθεση.

Το AP διευκρίνισ­ε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεάστηκ­αν επιχειρήσε­ις της αστυνομίας από την παραβίαση αυτή, αν και πρόσθεσε ότι η οργάνωση κακόβουλου λογισμικού εκβίασης για την καταβολή λύτρων Babuk ανέλαβε την ευθύνη και υποστήριξε ότι έκλεψε ευαίσθητα δεδομένα.

[SID:14293570]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece