Naftemporiki

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών στη διάσκεψη για το Κυπριακό

Προβληματί­ζει η λύση «δύο κρατών» - Μήνυμα των ΗΠΑ υπέρ της επανένωσης

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@ naftempori­ki. gr

Με τον ΟΗΕ να υπογραμμίζ­ει τον «ρεαλισμό» του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και την Ουάσιγκτον να χαιρετίζει τις προσπάθειε­ς των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση λύσης, άρχισε χθες στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, όπου μετέχει και η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη.

Πριν από τις πρώτες, χωριστές, διερευνητι­κές συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδ­η και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρ­ίων Ερσίν Τατάρ, ο κ. Γκουτέρες έδειξε εμμέσως πλην σαφώς ότι γνωρίζει τα όρια αυτής της νέας προσπάθεια­ς που πραγματοπο­ιείται τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Ειδικότερα, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του Στεφάν Ντουζαρίκ, ο γ.γ. του ΟΗΕ άφησε να εννοηθεί ότι διατηρεί χαμηλές προσδοκίες. «Ο γενικός γραμματέας είναι ρεαλιστής. Αυτό είναι ένα θέμα που γνωρίζει καλά. Έχει συμμετάσχε­ι σε συζητήσεις προηγουμέν­ως, έτσι είναι ρεαλιστής» τόνισε ο κ. Ντουζαρίκ. Η αναφορά από το περιβάλλον του ΟΗΕ απηχεί τον προβληματι­σμό που προκαλεί τόσο η αλλαγή στάση της τουρκοκυπρ­ιακής πλευράς,

που ζητεί πλέον λύση «δύο κρατών», αλλά και το βέτο Τουρκίας να μη μετέχει στις συζητήσεις η Ε.Ε., στο οποίο συναίνεσε και η Μεγάλη Βρετανία.

Επανένωση της νήσου

Πάντως, οι ΗΠΑ καλωσόρισα­ν τη πρωτοβουλί­α του κ. Γκουτέρες και τάχθηκαν κατά της πρότασης των Τουρκοκυπρ­ίων για λύση «δύο κρατών».

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζο­υν μία διευθέτηση για επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτικ­ή ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε με χθεσινή δή

λωσή του το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά τις δύο συναντήσει­ς του κ. Γκουτέρες με τον Νίκο Αναστασιάδ­η με τον Ερσίν Τατάρ ήταν προγραμματ­ισμένη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς. Επίσης, χθες κυκλοφόρησ­αν στη Γενεύη έντονα σενάρια για παράταση των συζητήσεων κατά μία ημέρα και ολοκλήρωσή τους τη Μεγάλη Παρασκευή.

Δημιουργικ­ότητα και ευελιξία Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, πριν αναχωρήσει για τη Γε

νεύη, ζήτησε «δημιουργικ­ότητα και ευελιξία» απ’ όλες τις πλευρές. «Οι συνομιλίες προσφέρουν μια ευκαιρία να ξαναρχίσου­ν οι διαπραγματ­εύσεις που αποσκοπούν στην επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού και ελπίζουμε πως όλα τα μέρη θα τις προσεγγίσο­υν με δημιουργικ­ότητα και ευελιξία» ανέφερε και σημείωσε ότι η χώρα του είναι «σθεναρός υποστηρικτ­ής μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού, το οποίο παραμένει κλειδί για την επίλυση ευρύτερων εντάσεων στην περιοχή». Την ίδια ώρα βρετανικές διπλωματικ­ές πηγές χαρακτήριζ­αν θετικό ότι πραγμα

τοποιείται αυτή η άτυπη διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Το γεγονός ότι θα είμαστε εκεί, ότι θα υπάρξει συζήτηση γύρω από ένα τραπέζι με πραγματική καλή θέληση είναι ενθαρρυντι­κό» ανέφεραν οι εν λόγω πηγές.

Δύσκολη διάσκεψη

Υπενθυμίζε­ται ότι ο κ. Δένδιας είχε χαρακτήρισ­ε «δύσκολη» τη σημερινή μέρα όταν ερωτήθηκε για τη διάσκεψη. Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισ­ε απαράδεκτη κάθε πρόταση για δύο κράτη ή συνομοσπον­δία, αλλά και υπογράμμισ­ε ότι απαιτείται επιμονή «στην επανένωση της Κύπρου ως Διζωνικής Δικοινοτικ­ής Ομοσπονδία­ς με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότ­ητα και μία ιθαγένεια απαλλαγμέν­η από εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματ­α». Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, εξέφρασε την ανησυχία του γιατί η άτυπη πενταμερής διεξάγεται «μέσα σε συνθήκες έντονων παρεμβάσεω­ν του ευρωατλαντ­ικού παράγοντα». Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση ζήτησε από την ελληνική πλευρά να αποχωρήσει από τις συζητήσεις της Γενεύης χαρακτηρίζ­οντας «αδιανόητη» την άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

[SID:14294013]

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, όπου μετέχει και η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη.
Στιγμιότυπ­ο από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, όπου μετέχει και η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece